Karper community

De leukste Karper Community van NL en BE

Karper tips

Artikelen met tips en info over karpervissen

KARPER WEBSHOP

Topkwaliteit karperspullen: gratis verzending & retour
Selecteer een pagina
karpervissen op modderbodems

Karpervissen op modderbodems; hoe doe je dit?

9 apr 2016Karpervissen Tips4 reacties

Hoe ga je eigenlijk om met zachte (modder) bodems? In dit artikel bespreken we de mogelijkheden om te karpervissen op modderbodems.

Waardoor ontstaan zachte bodems?

Bij wateren met veel bomen valt het blad uit de bomen in het water en zinkt het vervolgens naar de bodem. Deze bladeren vormen een “bodem smurrie” waardoor zachte bodems ontstaan. Maar er zijn ook wateren die van nature bestaan uit een zachte slib/modderlaag. Op beide soort wateren is het een uitdaging om vis te vangen omdat je aas in deze bodems snel zal wegzakken en hierdoor minder goed zichtbaar is.

Vissen met een chod rig

Een oplossing voor het vissen op een zachte bodem is vissen met een chod rig i.c.m. een pop-up, een wat langere onderlijn en een licht wartelloodje. Wartellood trekt namelijk, bij een zachte bodem, de onderlijn minder snel mee het slib in dan inline lood. Inline lood heeft daarnaast ook het nadeel dat je het minder makkelijk en snel kunt verwisselen dan wartellood. We raden je aan om kwik links te gebruiken. Met deze handige clips kun je snel je lood of onderlijn verwisselen en hierdoor testen welke rig of loodsoort/gewicht op jou water het beste werkt.

Tip: Bij het vissen op zachte bodems met weinig tot geen obstakels kun je gebruik maken van een Long Shank karperhaak voor een snel indraaiend effect.

PVA materiaal gebruiken

Om te voorkomen dat er tijdens het afzinken van je rig blad of andere “bodem rotzooi” op je haakpunt komt te zitten is het aan te raden om PVA foam te gebruiken. Maak de schuimpjes een beetje vochtig en vouw ze vervolgens dubbel over je haak. Het PVA foam zal binnen een aantal minuten volledig oplossen en je weet hierdoor zeker dat je haak altijd vrij is van rotzooi.

Probeer zo compact mogelijk te vissen en zorg ervoor dat het aas vindbaar is voor de vis. Een goede oplossing hiervoor zijn PVA parachute bags (met lucht erin). Je kunt ervoor kiezen om zowel het lood als je rig in de PVA bags te stoppen. Deze zorgen bij het inwerpen voor een “zachte landing”. Op deze manier voorkom je dat het lood minder diep wegzakt in de bodem en creëer je een uitstekende aaspresentatie.

Op welke manier vis jij het liefst op zachte modderbodems? Laat het ons en anderen hieronder even weten door je reactie achter te laten.

Pin It on Pinterest