Karperhaken; wat is de beste haakkeuze?

redactie

Laatst bijgewerkt op 13 July 2023
Karperhaken zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en haakmaten. De beste haakkeuze is afhankelijk van factoren die invloed hebben op de inhaking. Zo zijn de bodemgesteldheid (harde of zachte bodem), watertemperatuur, het type water, de rig en de grootte van het aas bepalend voor de plek van inhaking in de bek van de karper. Het is van belang dat de karper in de harde onderlip wordt gehaakt en niet te ver achter in de bek. Gebeurt dit wel, dan kan de haak tijdens een (te hevige) dril gaan glijden. Hierdoor kan de lip van de karper uitscheuren, waardoor zogenaamde “papegaaienbekken” kunnen ontstaan. Daarnaast is het uitermate belangrijk om met scherpe en sterke karperhaken te vissen. Het laatste waar je als karpervisser op zit te wachten zijn haken die uitbuigen of spontaan doormidden breken.

Invloed van bodemgesteldheid en watertemperatuur

Op wateren met modderbodems hebben de vissen over het algemeen een zachtere bek dan op wateren met een harde bodem. Ook wordt de bek van de karper door hoge watertemperaturen of door het frequent eten van zacht voedsel, zoals muggenlarven en wormen, vaak wat weker en zachter. Wanneer de karpers zachte bekken hebben is een haak met een naar binnen gerichte punt in combinatie met een bredere bocht geschikt. Denk aan een klauwhaak of een wide gape haak. De draai-eigenschappen van deze haken zijn met een line aligner verder te optimaliseren.

Line aligner

Een line aligner is een stijf stukje plastic dat over de haakoog wordt geschoven zodat de haak iets wordt verlengd, waardoor deze beter naar de onderkant van de bek indraait. Er zijn kant en klare line aligners verkrijgbaar maar ook zogeheten shrink tube (krimpkous). Shrink tube is te verhitten d.m.v. stoom of kokend water waardoor deze krimpt en richting de punt van de haak kan worden gebogen voor een kantel effect.

Zorg bij het gebruik van een line aligner dat de onderlijn recht tegenover de haakpunt uit de line aligner komt. Hierdoor sluit deze de ruimte tussen de haakpunt en het begin van de onderlijn als het ware af zodat de haak goed prikt.

Welke haakmaat karper?

Karperhaken zijn er in verschillende maten van klein (maat 10) tot groot (maat 2). Vaak wordt gedacht dat voor het vangen van grotere karpers ook een grotere haakmaat (maat 2 of 4) nodig is. In de meeste gevallen vang je echter beter met kleinere haken zoals met een haakmaat 6 of 8. Omdat een kleine haak minder weegt zal deze door een karper minder snel worden opgemerkt (de haak beweegt natuurlijker met het aas mee). Kleinere haken prikken bovendien sneller. Ook zorgen ze over het algemeen voor een betere inhaking in de bek van de karper.

Wat is de meest gebruikte haakmaat bij het karpervissen?

Over het algemeen is een haakmaat 6 de meest populaire maat, omdat deze in de meeste situaties ingezet kan worden. Daarnaast is ook haakmaat 4 en 8 een veelgebruikte haakgrootte. Overigens is het wel belangrijk dat de haakmaat overeenkomt met de grootte van het aas. Vis je met een boilie van 25mm dan heeft een kleine haak juist een grotere kans, om zonder te prikken de bek van de vis te verlaten. Een oplossing is dan om de hair wat langer te maken of deze te verlengen met een hair extender. Maar het is gebruikelijker om de haakmaat aan te passen aan de grootte van het aas.

Weerhaak of weerhaakloos

Er zijn karperhaken met en zonder weerhaak. De weerhaak heeft als functie om te voorkomen dat een gehaakte vis tijdens het binnenhalen loskomt. Ook zorgt het ervoor dat het haakaas beter blijft zitten op de haak.

Weerhaakloze karperhaken

Sommige karpervissers vissen liever zonder weerhaak omdat een weerhaak het onthaken kan bemoeilijken. Daarnaast mag je op bepaalde (betaal) wateren alleen met karper haken zonder weerhaak vissen. Mits toegestaan zijn haken met een dichtgeknepen weerhaak dan (net als bij het obstakel vissen) een goed alternatief. Onnodige lossers zijn bij het weerhaakloos vissen te voorkomen door spanning op de lijn te houden en rustig te drillen.

Als de lijn niet goed strak wordt gehouden bestaat er bij weerhaakloze karperhaken wel een kans dat karpers de haak lossen.

Karperhaken met weerhaak

Karperhaken met een weerhaak vergroten, onafhankelijk van het type haak, de kans op het vangen van karpers. Tegenwoordig beschikken de meeste karperhaken over een kleine weerhaak (micro barb) waardoor de haak minder weerstand heeft tijdens de prik en het zetten van de haak. Eventueel kan de weerhaak ook nog iets worden platgeknepen met een tangetje. Hierdoor ontstaat er een klein bolletje en dat zorgt ook voor een betere houvast tijdens de dril. Bij het gebruik van kleine haken is dit echter meestal niet nodig omdat deze al een hele kleine weerhaak hebben. Wel zijn kleine haken vaak iets lastiger te verwijderen/onthaken omdat je ze minder goed met je vingers beet kunt pakken. In dat geval kun je met een tangetje meer grip op de haak krijgen zodat onnodige beschadiging aan de bek wordt voorkomen.

Scherpe haken

Het is belangrijk dat een haak scherp blijft, omdat deze anders (bij een aanbeet) niet diep genoeg in de bek van de karper doordringt. Dit kan als gevolg hebben dat je de vis verspeelt. Vooral haken met een rechte punt worden sneller stomp. Dit komt omdat de haakpunt bij het binnenhalen makkelijker in contact komt met de bodem of met andere voorwerpen zoals stenen. Controleer daarom regelmatig, het liefst voor iedere inworp, of de haak nog wel scherp genoeg is.

Vervang of slijp de haak als je twijfelt of deze nog wel scherp genoeg is.

Karperhaken slijpen

Hoewel de betere haken chemisch geslepen worden, kunnen ook deze bot raken. Mocht de haakpunt iets te stomp zijn dan kun je deze met een hakenslijper weer scherp maken. Door de rug van de haakpunt zachtjes door de gleuf te halen wordt de haak scherper. Het nadeel is wel dat de teflon coating hierdoor afschuurt, waardoor de haak sneller gaat roesten.

Lees meer over de verschillende manieren van haken slijpen

Onderstaande video (Engelstalig) geeft een goede uitleg over het slijpen van haken:

Soorten karperhaken

Omdat iedere soort karperhaak wordt gekenmerkt door een specifieke haaksteel, haakbocht, haakoog en haakpunt bespreken we in dit artikel de verschillende soorten karperhaken. Daarnaast noemen we factoren die per haaksoort van invloed kunnen zijn op de inhaking en zaken waar rekening mee dient te worden gehouden.

klauwhaken

Klauwhaken

De klauwhaak (standaard boiliehaak) heeft een rechte steel en oog, een wijde haakbocht en een naar binnen gedraaide haakpunt. Hoewel de inhaking van deze haaksoort over het algemeen minder agressief is, beschikt deze haak over een zeer goede houvast. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat de vis de haak minder snel kwijtraakt op wateren met veel wier. Karpers graven zich vaak diep in een wierbed en dan is het lastig om constante druk op de haak te houden. Met een klauwhaak kan goed druk worden uitgeoefend en kan worden voorkomen dat de vis loskomt voordat deze uit het wier is bevrijd.

Klauwhaken zijn breed inzetbaar onder meer voor het maken van korte onderlijnen en op wateren waar karpers zachte bekken hebben.

Wide gape haken

Wide gape hakenDe wide gape karperhaak heeft een grotere haakbocht en een iets naar binnen staande punt waardoor deze haak vaak wat dieper in de onderlip prikt dan andere haken. Sommige wide gape haken beschikken ook over een naar binnen gebogen ‘offset’ haakpunt. Hierdoor zal de haak niet alleen nog sneller prikken maar ook een zeer goede houvast bieden tijdens de dril. Bij dit type haak kan met groter aas worden gevist en bovendien is deze haaksoort met vrijwel iedere onderlijn te gebruiken. De haaksteel van de wide gape haak is met een line aligner ook makkelijk te verlengen.

long shank karperhaken

Longshank haken

De longshank karperhaak heeft een lange rechte steel en krappe bocht waardoor de haakpunt bij een aasopname direct naar beneden wordt getrokken en in het midden van de harde onderlip prikt. Bij het gebruik van een lange onderlijn zal de haak echter zeer diep in de bek prikken. Gebruik deze haak daarom in combinatie met een korte onderlijn (niet langer dan 15cm). De hair dient bij een longshank haak niet te kort te zijn. Zorg er daarom voor dat er minimaal 1,5cm ruimte tussen het haakaas en de bovenkant van de haak zit. Omdat een rustige dril bij een longshank haak gewenst is worden deze haken veel in de winter gebruikt als de vis trager is.

Gebruik de haak niet bij obstakel rijk water omdat de kans op inscheuren van de bek bij het uitdrillen groter is door het hefboom effect.

kurv shank karperhaken

Kurv shank haken

De kurv shank karperhaak heeft een gebogen haaksteel, waardoor de voordelen van een klauwhaak en een haak met een rechte punt worden gecombineerd. Dit zorgt voor een betere en snellere inhaking in de onderlip van de karper. De vorm geeft een line aligner effect aan de haak waardoor deze zonder shrinktube is te gebruiken. De kurv shank is een hierdoor een echte allround karperhaak. Dit type haak wordt ook vaak gebruikt bij obstakels omdat de buiging in de haakbocht ervoor zorgt dat de haak zich muurvast in de bek van de vis zet. Hierdoor kun je meer druk uitoefenen zodat je de vis goed bij de obstakels weg kunt leiden.

chod karperhaken

Chod haken

De chod karperhaak heeft een naar buiten staand oog zodat het stijve onderlijnmateriaal niet richting de haakpunt wijst. Dit is essentieel voor het goed inhaken bij een pop-up presentatie. De haak is speciaal gemaakt voor het vissen met een chod rig of hinged stiff rig.

Het belang van een goede haakkeuze wordt door sommige karpervissers nog weleens onderschat. Ook is ervaring bij het vissen in bepaalde situaties (bijvoorbeeld obstakels) belangrijk voor het kiezen van het juiste type haak. Kies daarom bij twijfel altijd voor de meest visveilige karperhaak.

Wij zijn benieuwd met welke karperhaken jij het liefst vist en in welke situatie? Laat hieronder even je reactie achter, zodat anderen er ook iets aan hebben.

Header: “Carp with hook in lip” © Korda

Anderen bekeken ook

23 Reacties

 1. L

  de curved, gewoon een ideale haak voor mij. niks te klagen

  Antwoord
 2. Andre

  Wide gape maat 6 over het algemeen. Op de meeste wateren in de regio hier de meest gebruikte haak.
  Vis ook wel op wateren waar haakmaat 10 beter werkt maar daar pas ik dan ook de hengels op aan. Van 2.7 naar 1.5 lbs

  Antwoord
 3. Manu

  In de winter zeker kleine haken , niet groter dan maat 8. Ook goeie ervaringen met shot on hook rigs. Altijd perfect ingedraaid.
  Manu

  Antwoord
 4. Jean

  Ik vis zelf meestal met een klauw haak

  Antwoord
 5. alex

  Ik gebruik altijd weerhaakloze wide gap haken en dan een maatje 8 en niet groter

  Antwoord
  • John van Rijn

   Gebruik meestal maat 6 of 8 van welke haak dan ook, de lengte van de onderlijn pas ik aan naarmate de omstandigheden meest rond de 10 a 15 cm

   Antwoord
 6. Randolf

  Curved met shot on the hook maat 4 tm 8.

  Antwoord
  • Ronny rig

   Ik gebruik altijd de Mustad bbs haken met metalen D. In combinatie met de Ronny rig is dit de perfecte pop-up rig.

   Antwoord
 7. herman rammantherman ,

  ik gebruik al 25jaar de chod haak,van het merk drennan-continental maat nummer 6

  Antwoord
  • Paeleman Bert

   Die gebruik ik ook veel maar dan in maat 2

   Antwoord
 8. Dimitri

  Hallo,ik vis met weerhaakloze haken nr 6of 8 met rigring en shrimpkousje ,lengte ong 18cm

  Antwoord
 9. Arjan

  Vis vaak met een curv shank maat 6 met micro weerhaak . Of een choddy haak wanneer ik met een drijvend aas vis op de chodrig , maat 8 bij kleiner aas als 15mm ,en maat 6 bij 15mm .

  Antwoord
 10. Frans

  Dag allemaal, ik vis altijd met een klauwhaak 6 of 8, waarvan ik de weerhaak platknijp. Ik doe dit al een jaar of 40 omdat vroeger geen weerhaakloze haken te koop waren en ik geen zin had in operaties om een haak te verwijderen. Met een platgeknepen weerhaak glijdt de haak er zo uit en toch blijft bijvoorbeeld een worm redelijk goed op de haak. Mijn onderlijnen zijn tussen de 10 en 20 cm en ik knoop ze zelf.

  Antwoord
 11. kees

  kees.
  ik gebruik meestal klauwhaak maatje 6 of 8.als ik op andere bodem vis pas ik de haak en onderlijn daar op aan

  Antwoord
 12. Richard

  Zelf vis ik altijd met een haak nummer 6 of 8, zonder weerhaak deze knijp ik altijd plat ,, zodat er een bobbeltje ontstaat en gaat al jaren super.

  En ben overgestapt naar het pen vissen al 8 jaar dit is echt super spannend.

  En niet meer slepen met veel karper spullen dit heb ik jaren wel gedaan ook mooi dat de pieper af gaat!!!
  Nu zoek ik div plekjes met de dobber af opzoek naar een mooie graskarper of dikke karper.

  Succes met de vangsten mensen , en maak mooie foto’s

  Antwoord
 13. Ron

  Ik vis met gekochte onderlijnen haakmaat 2 of 4

  Antwoord
 14. Maria Ceustermans

  Ik vis op karpervijver met haken van het merk Mustad (carp power) nr 12 en ik vang daar karpers mee tot 4 a 5 kg. De. Weeghaak haal ik eraf om beter en gemakkelijker te onthaken.
  Het reglement verbiedt trouwens grotere haken,
  Groetjes

  Antwoord
 15. Maria Ceustermans

  Ik vis op karpervijver met haken van het merk Mustad (carp power) nr 12 en ik vang daar karpers mee tot 4 a 5 kg. De. Weerhaak haal ik eraf om beter en gemakkelijker te onthaken.
  Het reglement verbiedt trouwens grotere haken,
  Groetjes

  Antwoord
 16. h jansen

  volgens mij zijn we de weg al jaren een beetje kwijt, vis al zo’n 35 jaar op karper altijd haakje 4 waarom zou je kleiner doen en dan model round bent.
  pakt goed vlees en schiet bijna nooit los. Maar tegenwoordig voor ieder aasje, ieder watertje een ander haaktype? dit alles gevoed door de comerciele handel. Iets meer zelf nadenlen en niet alles kopieren wat je op het net leest.
  m.vr.gr. Henk Jansen

  Antwoord
 17. Van Schaeybroeck Michel

  Ik vis met klauwhaak N°6 zonder weerhaak en nu in de winter met N°10. Zelf gemaakte onderlijnen.

  Antwoord
 18. Hans Janssen

  Ik ben vliegvisser en vis nu sinds enkele jaren (ook) op karper met de vliegenhengel. Is zeer spectaculair. Gebruik drijvende en zinkende lijn afhankelijk van omstandigheden. Gebruik GEEN gevlochten lijn, is not don, altijd nylon. Maak rigs zelf met haak #12 of nog kleiner zonder weerhaak. Ik vis héél subtiel waarbij op zicht vissen mijn voorkeur heeft. Met deze techniek heb ik meerdere malen de “boily-vissers” het nakijken gegeven. De uitdaging zit in het directe contact(met twee handen) met de vis tijdens de dril.

  PROBEER HET EENS UIT, JE STAAT VERSTELD VAN HET PLEZIER VAN DE DRIL !!

  Antwoord
 19. gfc

  LS,
  vis meesta met een cramk chod haak maat 10 met een stijve onderlijn

  Antwoord
 20. Frenk

  gebruik de klauwhaak maatje 6 ,de onderlijnen tussen 15 cm of wat .groter ,naarmate de omstandigheden,(bodemsoort en aas grootte
  knijp zelf de weerhaken plat met tangetje.
  De onderlijnen maak ik zelf.
  Verschil met op betaalvijvers vissen of op vrij water,qua haakmaat en altijd volgens de regelementen weerhaakloze
  veel plezier allemaal met karpervissen

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *