Karpervissen op groot water; hoe pak je dit aan?

redactie

Laatst bijgewerkt op 13 July 2023
karpervissen op groot water
karpervissen op groot water geeft velen van ons een machtig gevoel. De natuur, het onbekende en het vaak niet op de hoogte zijn van het karper bestand; het is de ultieme ervaring van het karpervissen. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden van het vissen op grote wateren.

Observeren

karper groot waterHet vissen op groot water vereist een andere aanpak dan het vissen op stadsvijvers, polders en lokale kanalen. Een belangrijke stap is om het water eerst goed te observeren. Dit doe je door (bij voorkeur bij mooi weer) langs de waterkant te lopen en hierbij te letten op bijvoorbeeld springende/rollende vissen en bellenplakkaten. Hierdoor “verraden” de vissen zelf hun aanwezigheid en kun je er dus snel achterkomen waar de karpers zich bevinden en welke routes ze afleggen. Met name het zogenaamde “head and shouldering” fenomeen is interessant. Hierbij komt de karper snel met alleen de kop boven het water uit (dus niet springen). Dit gedrag duidt over het algemeen vaak op aasgedrag. Let ook op karpers die (op warme dagen) aan de oppervlakte zwemmen. Karpers zwemmen op groteren wateren meestal in groepen rond. Vind je zo’n groep, dan kun je vaak meerdere vissen vangen. De stekkeuze is dus enorm belangrijk!

Karpers kunnen ook last hebben van parasieten, die ze kwijt proberen te raken door te springen. Deze vissen zijn vaak lastiger te vangen.

Een ander groot voordeel van een boot is dat je hiermee ook op (vanaf de kant) op moeilijk begaanbare stekken kunt komen. Ook het vooraf in kaart brengen van potentiële stekken en eventuele toegangswegen scheelt je veel werk. Ben je van plan om te gaan vissen in het buitenland, bijvoorbeeld Frankrijk, informeer dan bij de plaatselijke viszaak of kiosk. De locale bewoners kunnen je vaak meer vertellen over het water en het karperbestand. Dit kan erg waardevol zijn en je veel tijd schelen.

» Lees hier hoe je eenvoudig via internet visstekken kunt vinden

Peilen

Op grotere wateren is het handig om een (rubber)boot tot je beschikking te hebben. Deze kun je gebruiken om vanaf het water op zoek te gaan naar interessante visstekken. Het voordeel van een rubberbootje is dat je met behulp van een dieptemeter nog eenvoudiger goede stekken en bodemverschillen, zoals een taluut kunt vinden. Een ander groot voordeel van een boot is dat je hiermee snel kunt verkassen naar een andere stek (mocht dit nodig zijn). Een goedkopere manier om dieptes en bodemverloop in kaart te brengen, is door een peilhengel te gebruiken. In onderstaande video zie je stapsgewijs hoe je dit doet. Je kunt deze techniek zowel vanaf de kant als vanuit een boot gebruiken.

Een andere manier om erachter te komen hoe de bodem van een water eruit ziet, is door steekstokken te gebruiken. Dit is een lange stok waarmee je, door in de bodem te prikken, kunt voelen hoe de bodemstructuur eruit ziet. Zo zijn harde platen op zachte bodems vaak goede hotspots. Maar ook aflopende taluten en ondiepe gedeeltes (welke snel door de zon opwarmen) worden meestal graag door karpers bezocht. Als je vist op wateren met veel waterplanten of wier raden we je aan om juist te zoeken naar “kale plekken” tusen het wier. Deze zullen je vaak vis opleveren!

Tip: gebruik een oude vaste stok als steekstok.

Wind

karpervissen windrichtingNog een belangrijk aspect om rekening mee te houden is de wind. De wind zorgt namelijk voor zowel zuurstof als voedsel. Als je de windrichting volgt vergroot je de kans op een vangst omdat zich in de bovenste waterlaag natuurlijk voedsel bevind waar karpers naar zoeken. Denk hierbij aan allerlei insecten, slakken en kreeftjes welke door karpers worden gegeten en die door de wind in een bepaalde richting van het water worden “geduwd”. De vissen gaan op zoek naar dit natuurlijke voedsel. Het is dus aan te raden om op zoek te gaan naar een stek waar (voor langere tijd) de wind op staat.

Ook verblijven karpers graag aan kantstekken met ondiepe zones (zoals bij rietkragen) waar het overgrote deel van het natuurlijk voedsel te vinden is.

Karpers zoeken met name in het voorjaar graag ondiep water op vanwege de hogere watertemperatuur en de aanwezigheid van natuurlijk voedsel, het vinden van ondiepe platen vergroot je kans op een vangst daarom aanzienlijk.

Aassoorten

Op grote wateren zoals meren en (grote) rivieren heerst vaak minder dressuur dan op kleine (stads)wateren. Gebruik daarom aas waar je zelf het meeste vertrouwen in hebt. Om te voorkomen dat je veel witvis vangt kun je boilies als hoofdaas gebruiken.

Omdat je op grote wateren over het algemeen meer zult voeren dan op kleine wateren is het verstandig om hiervoor partikels, zoals maïs te gebruiken. De meeste karpers zijn bekend met dit aas, waardoor je de kansen vergroot. Daarnaast is voeren met maïs, kikkererwten of tijgernoten over het algemeen voordeliger dan voeren met boilies.

Rigs en loodmontage

karpervissen rigs loodmontageNet als aas is ook je rig/loodmontage op grote wateren minder belangrijk. Een simpele en degelijke standaard rig montage werkt hier vaak het beste. Omdat je vaak op grotere afstanden zult vissen is het aan te raden om sterke (en uiteraard scherpe) haken te gebruiken.

Materiaal

Hengels

De hengels die je wilt gaan gebruiken zijn afhankelijk van het water dat je bevist. Hengels met een testcurve van 2.5lbs (normaal lood/gemiddelde afstandsworp) tot 3,5lbs (zwaar lood/grote afstandsworp) zijn in de meeste gevallen voldoende. De testcurve die je gebruikt is uiteraard ook afhankelijk van de afstand waarop je wilt gaan vissen. Wil je echt ver werpen, dan kun je beter kiezen voor een hengel met een hogere lbs. Een hengellengte van 3.60m tot 3.90m is hierbij aan te raden. Houdt echter wel rekening met het feit dat hoe parabolischer een hengel, des te meer plezier je aan de dril zult beleven.

Molens

Gebruik stevige molens met voldoende lijncapaciteit waarmee je (ook op afstand) geen moeite hebt om karpers te drillen.

Lijn

Vis je op grote afstand, dan zijn gevlochten lijnen aan te bevelen. Deze hebben minder rek dan nylon waardoor je beetregistratie nauwkeuriger is.

Let op: gevlochten lijnen zijn niet op alle wateren toegestaan. Controleer dit dus goed voordat je gaat vissen!

Hopelijk heb je iets aan deze tips. Wat is jouw aanpak bij het karpervissen op groot water? We horen het graag! Laat hieronder even je reactie achter.

Anderen bekeken ook

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *