Tools en tips om je haken vlijmscherp te maken

redactie

Laatst bijgewerkt op 13 July 2023
Haken slijpen om je haken écht scherp te krijgen? In dit artikel geven wij je tips om je haken vlijmscherp te maken.
De lipdikte van een karper (of andere vissoort) kan per water anders zijn. Dit heeft mede te maken met het soort voedsel dat de vis opneemt. Om de kans op het verspelen van vissen zo klein mogelijk te maken, is het daarom belangrijk om scherpe haken te gebruiken.

Nieuwe haken slijpen?

Ook haken die nieuw uit de verpakking komen zijn niet altijd scherp. Controleer voor het knopen van je rig daarom altijd of de haak wel scherp genoeg is. Een van de makkelijkste manier om dit te doen is door de haak voorzichtig op je nagel te zetten en te kijken of deze er gelijk in wil prikken (geen zorgen dit voel je niet). Is dit het geval, dan is je haak scherp genoeg. Glijd de haak erover heen dan is het tijd om je haak te slijpen of om deze te vervangen.

“Slijp voor gebruik je haken, hiermee voorkom je missers en losschieters”

Er zijn ook andere factoren waardoor je haak na verloop van tijd stomp kan worden. Bij het binnenhalen kan je haak bijvoorbeeld een steen of tak raken. Of kan deze door het zand/grind worden getrokken waardoor je haakpunt minder scherp wordt.

Haken slijpen

Het slijpen van je haak kun je doen met behulp van diverse handige tools:

Het gaat, bij het op scherpte slijpen van je haakpunt, met name om de hoek waarin de haak geslepen wordt. Een kleinere slijphoek geeft een scherpere punt en een grotere hoek is wat subtieler. Slijp de haak niet te dun en als je gebruik maakt van een vijl slijp je altijd naar de punt toe (dus van je af). Zijn je haken door veelvuldig gebruik niet meer goed te slijpen vervang ze dan.

Chemisch geslepen haken

Tegenwoordig zijn de meeste haken teflon gecoat en chemisch geslepen. Het afslijpen van deze haken doe je om de punt dunner te maken, wat ervoor zorgt dat de vis sneller wordt geprikt en beter blijft haken. Ga hierbij voorzichtig te werk omdat door het verwijderen van de beschermende laag de haak sneller gaat roesten.

“Tip: om je haakpunten tijdens vervoer te beschermen kun je eventueel handig gebruik maken rig ring stops door deze op je haakpunt te zetten”

Scherpe haken glijden niet eerst door de bek van de vis maar hebben direct houvast. Door extra aandacht aan de scherpte van je haken te besteden verspeel je minder vissen!

Op welke manier zorg jij ervoor dat je haken scherp blijven? Laat het ons en anderen hieronder even weten

Header: “Boilie on hair rig” © Korda

Anderen bekeken ook

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *