Karper community

De leukste Karper Community van NL en BE

Karper tips

Artikelen met tips en info over karpervissen

KARPER WEBSHOP

Topkwaliteit karperspullen: gratis verzending & retour
Selecteer een pagina
karper rigs

Zelf karper rigs maken; tips en uitleg

1 jul 2016Karper onderlijnen11 reacties

Karper rigs zijn er in allerlei soorten en maten. Hoewel je meestal met één en dezelfde rig uit de voeten kunt vragen sommige wateren en situaties om een andere aanpak. Dit heeft onder andere te maken met de verschillende manieren van aasopname bij karpers. Soms hangt de vis schuin boven het aas en zal deze, na inname van het aas, verder zwemmen waarna de karper wordt gehaakt. Andere keren blijft de karper boven het voer liggen totdat hij het aas heeft vermalen. Zo is op een compacte voerstek de kans op een aanbeet met een lange onderlijn kleiner, omdat de karper de kans heeft om de rig uit te spugen. Een korte onderlijn kan daarentegen ervoor zorgen dat de karper direct wordt gehaakt.

Hoe lang moet een karper onderlijn zijn?

De keuze voor een rig begint met het bodemtype van het water waarop je vist. Een korte onderlijn zal op een zachte bodem bijvoorbeeld wegzakken, waardoor het aas voor de karper niet of nauwelijks vindbaar is. Wanneer het lood wegzakt wordt ook je rig een stuk meegetrokken. Gebruik daarom op zachte bodems altijd een onderlijn van minimaal 15 tot 20 cm (tenzij je met een korte chod rig vist). Op harde bodems is het vissen met een kortere onderlijn wel mogelijk, omdat het lood bij zand, klei of leem op de bodem blijft liggen en niet zal wegzakken.

Overigens is bij het vissen op een harde bodem een inline loodsysteem geschikt en bij een zachte bodem een lead clip of chod systeem.

Lengte van de hair

Naast de lengte van de onderlijn is ook de lengte van de hair een belangrijke factor. Als de afstand tussen de haakbocht en de boilie meer dan 1cm bedraagt, kan het zijn dat de karper niet wordt geprikt omdat de hair te lang is. Aangezien de haak buiten de bek van de karper blijft, zal de beet niet of nauwelijks worden geregistreerd. Mocht je wel een run krijgen, dan is de kans groot dat de karper niet wordt gehaakt. Het omgekeerde geldt ook; bij een te korte hair kan het zijn dat de haak niet goed indraait. De lengte van de hair is afhankelijk van omstandigheden zoals het type en de grootte van het aas, de haakmaat en van de rig waarmee je vist. Bij het vissen met een pop-up werkt een relatief korte afstand tussen de haakbocht en de boilie vaak goed. Vis je met bodemaas dan is het belangrijk dat de haak genoeg ruimte heeft om te draaien.

Soorten onderlijnmateriaal

Een onderlijn kan uit twee soorten bestaan; soepel of stijf onderlijnmateriaal. Soepel gevlochten onderlijnmateriaal, ook wel ’braid’ genoemd, is flexibel waardoor de haak gemakkelijk draait en prikt. Een bijkomend voordeel is dat het soepele materiaal de contouren van de bodem goed volgt waardoor de rig niet snel opvalt. Stijf onderlijnmateriaal zoals chod filament of fluorocarbon gooi je niet snel in de war en werkt op dressuur wateren vaak beter. Dit komt omdat het aas bij een soepele rig makkelijker is uit te spugen en de vis bij een stiff rig vrijwel meteen wordt geprikt op het loodgewicht. Welk type onderlijnmateriaal bij een rig wordt gebruikt is afhankelijk van de problemen die de rig oplost.

Plaats van inhaking

Nadat je een karper hebt gevangen is het goed om op te letten waar deze is gehaakt. De inhaking van een karper onderlijn geeft je informatie over het aasgedrag en dat helpt je om de juiste karper onderlijn voor dat specifieke water te kiezen. De werking van de gebruikte onderlijn en het aasgedrag bepalen grotendeels waar de onderlijn haakt.

De beste plek voor inhaking is in de stevige onderlip. Dit is de meest harde plek waarbij de vis de minste kans op beschadiging heeft.

Hoe maak je karper rigs?

Omdat het aasgedrag van karpers en het bodemtype op elk water anders kan zijn, is het aan te raden om verschillende soorten rigs te testen. Iedere karper rig is ontworpen voor specifieke omstandigheden. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je zelf een aantal veel voorkomende karper rigs maakt. Omdat de meeste karpervissers een standaard karper onderlijn met een hair gebruiken beginnen we met de standaard rig.

Standaard Rig

De standaard boilie rig is de meest gebruikte onderlijn onder karpervissers. Deze onderlijn is simpel en doeltreffend door het gebruik van 18 centimeter soepel gevlochten onderlijnmateriaal met haak. Vooral op gangbare wateren (met weinig dressuur) is dit één van de meest succesvolle rigs.

Deze rig staat ook wel bekend als de “simple hair”, “simple braid rig”, “standaard bottom bait rig” of “standaard BB onderlijn”.

Hoe maak ik een standaard karper rig?

Om de lengte van de hair te kunnen bepalen maak je een lusje aan de onderlijn door het uiteinde van de lijn dubbel te vouwen en met de dubbele lijn een lus te maken. Boor met een boilieboor een gaatje in de boilie, bevestig de boilie met een boilienaald op de hair en zet deze vervolgens vast met een boiliestopper. Schuif een stukje tube van ongeveer 3mm (shrinktube of een stukje van een line aligner) over de onderlijn en rijg je haak over de lijn, zodat deze aan de binnenkant van de haak uit het oog komt. Rijg vervolgens de tube over de haaksteel, bepaal de juiste lengte van je hair en knoop de haak vast met een knotless knot. Gebruik een line aligner zodat de haak agressief indraait en de rig stevig vast zit. Monteer aan de andere kant van de onderlijn een wartel maat 8, knoop deze vast met een halve bloedknoop en trek deze goed aan met een knot puller.

Hoe knoop ik een karper rig

Standaard Rig – Benodigdheden

1. Het eindresultaat
2. Boilieboor / boilienaald
3. Soepel gevlochten onderlijnmateriaal
4. Braid schaartje
5. Wartel maat 8
6. Haak naar keuze
7. Boiliestopper
8. Stukje tube ± 3mm of een rig ring
9. Line aligner

Withy Pool Rig

De withy pool rig, ook wel de “bananenrig” genoemd, is een pop-up rig met een gebogen krimpkous. Het is één van de meest agressieve pop-up rigs, omdat deze na het aanraken van de onderlip direct indraait. De rig bestaat uit ongeveer 20 centimeter onderlijnmateriaal met daaraan een wide gape karperhaak, geknoopt door middel van een knotless knot.

Hoe maak ik een withy pool rig?

Rijg de withy/curve shank adaptor met de zijde waar geen uitsparingen zitten over de onderlijn richting de haaksteel. Je kunt het beste de adaptor even voorboren met een boilieboor omdat het bevestigen over het oog anders vrij lastig gaat (maak ook de knoop wat nat). Plaats vervolgens een bait screw of micro hook ring swivel over de haaksteel en zet deze vast met een rig ring stop. Monteer aan de andere kant van de onderlijn een wartel of maak een lus die je goed aantrekt. Schroef ook de gewenste pop-up op de bait screw. Als laatste pak je wat tungsten putty en plaats dit over de uitsparingen aan de onderkant van de withy/curve pool adaptor.

De putty dient om de pop-up langzaam af te laten zinken zodat de rig mooi is uitgebalanceerd.

Withy pool rig

Withy Pool Rig – Benodigdheden

1. Het eindresultaat
2. Boilieboor
3. Tungsten putty
4. Soepel onderlijnmateriaal
5. Braid schaar
6. Wide gape karperhaak
7. Bait screw
8. Ring ring stop
9. Withy/curve shank adaptor

360 Graden Rig

De 360 graden rig, ook wel de “big rig” genoemd, is een karper onderlijn die voor maximale bewegingsvrijheid van het haakaas zorgt. Omdat de haak door het oog van de wartel zit kan deze vrij om zijn as draaien. De hair zit los op de long shank karperhaak en wordt op zijn plaats gehouden door twee rig ring stops zodat het aas vrij kan bewegen. De lengte van de rig is variabel maar bedraagt normaal gesproken ongeveer 20 centimeter.

Hoe maak ik een 360 graden rig?

Bevestig met een halve bloedknoop het onderlijn materiaal aan de ring van de flexi ring wartel. Plaats de flexi ring swivel vervolgens op de haaksteel tot aan het oog. Schuif vervolgens een rig ring stop met de puntige kant op de haaksteel tot op ongeveer een halve centimeter afstand van het oog. Bevestig een pop-up boilie aan een stukje hair en knoop aan het uiteinde van de hair een rig ring of pear rig ring. De afstand tussen de pop-up en de rig ring is ongeveer 1 cm, zodat de kans op in de war raken klein is. Als je gebruik maakt van bodemaas, dan bedraagt de afstand ongeveer 3 cm. Daardoor heeft de haak genoeg ruimte om de onderlip van de karper te vinden.

Schuif de rig ring over de haaksteel en rijg een tweede rig ring stop op de haakbocht om deze in te sluiten. Monteer aan de andere kant van de onderlijn een lus. Plaats een anti tangle sleeve op de onderlijn en bevestig deze aan een quick change wartel. Zodra je de hoofdlijn van een safety lead clip en loodgewicht hebt voorzien, bevestig je de hoofdlijn aan de quick change wartel.

360 graden rig

360 Graden Rig – Benodigdheden

1. Het eindresultaat
2. Boilieboor / boilienaald
3. Soepel onderlijnmateriaal
4. Braid schaar
5. Kurv shank karperhaak / long shank karperhaak
6. Boiliestopper
7. Rig ring stops
8. Flexi ring swivel maat 11 of Micro hook ring swivel
9. Rig ring of Pear rig ring

Camouflage Rig

De camouflage rig, ook wel “weed effect rig” genoemd, ziet er niet alleen uit als wier, maar voelt ook als wier. Andere benamingen voor de camouflage rig zijn “weed rig”, “wier rig”, “weedy carp rig”, “algen rig”, “algae rig” of “algee rig”. Door zijn camouflage zal je rig in helder water veel minder snel worden waargenomen door azende karpers. De rig valt door zijn weed effect zelfs helemaal weg in de bodembegroeiing of bedekking. De onderlijn is zowel op harde als zachte bodems inzetbaar en is zeer geschikt voor dressuur wateren. De rig bestaat uit 20 centimeter weed effect hooklink met daaraan een long shank haak en kan worden gevist met een pop-up of met gebalanceerd bodem aas.

Hoe maak ik een camouflage rig?

Knoop een lusje aan je onderlijn door het uiteinde van de lijn dubbel te vouwen en met de dubbele lijn een lus te maken. Daarmee kun je de lengte van de hair bepalen. Boor een gaatje in de boilie met een boilieboor, bevestig deze met een boilienaald op de hair en zet hem vast met een boiliestopper. Schuif een stukje tube van ongeveer 3 mm over de onderlijn en rijg vervolgens de haak over de lijn zodat deze aan de binnenkant van het oog uitkomt. Plaats de tube hierna op de haaksteel, bepaal de lengte van je hair en knoop de haak vast met een knotless knot. Maak gebruik van een line aligner zodat de haak agressief indraait en de rig stevig vast zit.

Knip ongeveer 15 centimeter weed effect hooklink af en rijg deze op een boilienaald (stringer needle). De camouflage hooklink kan je gemakkelijk om en om door de punt van de stringer needle schuiven. Schuif hierna de weed hooklink over het soepele onderlijnmateriaal en verdeeld dit netjes. Knoop op ongeveer 3 cm boven de haakoog een knoop zodat je met een stukje tungsten putty de weed hooklink vast kunt zetten. Monteer aan de andere kant van de onderlijn met een halve bloedknoop een wartel maat 8 en knoop ook aan deze kant van je rig met een knoopje de weed hooklink vast.

Door het sterke materiaal van de weed hooklink kan je deze ook direct aan de haak zetten. Het systeem valt hierdoor nog minder op. Indien je dit doet gebruik dan een long shank karperhaak maat 6.

Camouflage rig

Camouflage Rig – Benodigdheden

1. Het eindresultaat
2. Boilieboor / boilienaald
3. Weed effect hooklink
4. Soepel onderlijnmateriaal
5. Braid schaartje
6. Tungsten putty
7. Wartel maat 8
8. Boiliestopper
9. Stukje tube ± 3mm
10. Kurv shank karperhaak
11. Line aligner

Chod Rig

De chod rig, ook wel “choddy rig” genoemd, is een extreem korte karper onderlijn die door middel van een helicopter montage wordt aangeboden. Deze rig is zeer populair onder karpervissers omdat hij perfect te gebruiken is voor het vissen boven een zachte modderbodem of wierbed. Bij de opname van het aas krijgt de vis van twee kanten weerstand, namelijk van het lood aan de ene kant en aan de andere kant van de strakke lijn naar de hengel. De spanning wordt opgebouwd bij het omhoog trekken en daar weet de vis zich vaak geen raad mee waardoor hij wordt gehaakt. Bovendien is de chod rig nagenoeg niet in de war te gooien. De rig wordt meestal in combinatie met een pop-up gevist op een korte onderlijn van ongeveer 5 centimeter.

Hoe maak ik een chod rig?

Gebruik ongeveer 20 cm chod filament, rijg deze door het oog van de haak en knoop deze vast met een knotless knot (laat hierbij ongeveer 3-4 cm over voor het maken van de D vormige hair). Plaats een bait screw over het korte uiteinde en schuif de lijn van buiten naar binnen door de haakoog. Brand vervolgens met een aansteker een klein bolletje (en blaas deze uit) zodat het bolletje achter het oog blijft steken. Mocht je een haak met een klein oogje gebruiken, dan kun je eventueel het korte uiteinde ook onder het lusje van de knoop doorschuiven. Knoop aan het uiteinde van de onderlijn een flexi ring swivel. Plaats als laatste je chod rig tussen twee rubbertjes op de leader. Zorg ervoor dat de afstand vanaf het lood ongeveer 20 tot 30 cm bedraagt voor een optimaal boog effect.

Hoe maak je een chod rig

Chod Rig – Benodigdheden

1. Het eindresultaat
2. Aansteker
3. Chod filament
4. Braid schaartje
5. Choddy hook
6. Flexi ring swivel maat 8
7. Soft tapered bore beads
8. Bait screw

Combi Rig

De combi rig bestond aanvankelijk altijd uit soepel onderlijnmateriaal in combinatie met fluorocarbon rig materiaal. De soepele onderlijn zorgt ervoor dat het haakaas zich natuurlijk gedraagt waardoor het indraaien van de haak wordt bevorderd. Door het stijve gedeelte wordt de onderlijn van het lood afgeduwd waardoor deze niet in de knoopt raakt. Bovendien landt, de onderlijn hierdoor onder water goed gestrekt achter het lood.

Tegenwoordig is met alleen gecoat onderlijnmateriaal veel makkelijker hetzelfde effect te creëren. Doordat je de coating kunt strippen houd je een soepele kern en een gecoat deel (stijve onderlijn) over. De combi rig is een onderlijn die op de meeste wateren goed werkt en kan zowel met boilies als particles worden gevist. Bovendien kan de rig met zowel een kurv- of longshank haak worden gevist.

Wanneer je een longshank haak gebruikt is het aan te raden om de onderlijn niet langer dan 15 cm te maken.

Hoe maak ik een combi rig?

Gebruik een gecoate braid en verwijder ongeveer 20 cm van de coating met je nagels/tanden of voorzichtig met een mesje (verkijk je niet op de hoeveelheid lijn die de hair en de knotless knot inslikt!). Knoop aan het einde van het soepele gedeelte een lusje van ongeveer 1 à 2 cm zodat je de lengte van de hair kunt bepalen. Bevestig de boilie met een boilienaald aan de hair en zet deze vast met een boiliestopper. Schuif hierna een stukje tube van ongeveer 3mm over de onderlijn en rijg je haak over de lijn zodat deze aan de binnenkant van de haak uit het oog komt. Rijg de tube vervolgens over de haaksteel, bepaal de gewenste lengte van je hair en knoop de haak vast met een knotless knot.

Schuif vervolgens een line aligner over de haaksteel; dit zorgt voor het juiste draai- en prikeffect. Als het goed is, dan blijft er nog ongeveer 2 cm soepel gedeelte over net boven het oog van de haak. Plaats aan het uiteinde een anti tangle sleeve op de onderlijn met de punt naar de haak toe en knoop vervolgens een kleine lus. Haak de quick change wartel aan het lusje en verzeker deze met de anti tangle sleeve. Eventueel kan je nog een stukje putty op het laatste stukje stijve lijn bevestigen zodat je rig mooi tegen de bodem ligt.

Combi rig

Combi Rig – Benodigdheden

1. Het eindresultaat
2. Boilienaald / boilieboor
3. Gecoat onderlijnmateriaal
4. Braid schaar
5. Kurv– of long shank haak
6. Quick change wartel
7. Anti tangle sleeve
8. Line aligner
9. Boiliestopper

Knopen voor je hair, haak en wartel

Gebruik voor het aantrekken van lussen en knopen een zogeheten knot puller (knopentester) zodat je knopen niet slippen of breken tijdens de dril. Maak een knoop eerst wat nat en trek deze geleidelijk aan zodat de knoop makkelijker glijdt en de lijn niet beschadigt.

Lengte van de lus

Voor het maken van de hair knoop je aan het uiteinde van de onderlijn een lusje zodat je de boilie kan bevestigen:

  • Stap 1: vouw het uiteinde van de lijn dubbel
  • Stap 2: bepaal de lengte en knoop de lus

Lengte van je hair

Knotless knot

Voor het maken van een onderlijn kan je bij de meeste karper rigs uit de voeten met de knotless knot (no-knot) oftewel de knooploze knoop:

  • Stap 1: bepaal de lengte van je hair
  • Stap 2: maak 7 tot 8 omwentelingen
  • Stap 3: haal de lijn door het oog, bevochtig de knoop en trek deze aan

Knotless knot

Halve bloedknoop

Het knopen van een wartel aan je onderlijn kan eenvoudig met een halve bloedknoop:

  • Stap 1: haal de lijn door het oog van de wartel
  • Stap 2: sla de lijn 5 tot 6 keer om de hoofdlijn
  • Stap 3: schuif de lijn door de zojuist gevormde lus
  • Stap 4: bevochtig de knoop en trek geleidelijk aan

Halve bloedknoop

Knopen of kopen…?

Het zelf knopen van je karper rigs heeft op de lange termijn veel voordelen ten opzichte van onderlijnen die je kant en klaar koopt. Zo geeft het vissen met een zelfgemaakte rig je bijvoorbeeld de mogelijkheid te variëren in onderlijn en hair lengte. Dit in tegenstelling tot kant en klare rigs waar je nauwelijks iets van kan aanpassen. Ook heb je invloed op de kwaliteit van een zelfgeknoopte onderlijn en kun je materialen gebruiken waar je vertrouwen in hebt.

Het vissen met je eigen rigs ten opzichte van gekochte rigs geeft bovendien meer voldoening, want hoe mooi is het om te vangen met je zelfgemaakte rig. Op den duur gaat het knopen van onderlijnen ook steeds makkelijker en sneller!

“Ben je op zoek naar kwalitatieve karperspullen tegen goede prijzen? Dan raden we je aan om te kijken op de webshop Karpervissen.shop waar je moet zijn voor betaalbare karperspullen van topkwaliteit. Je betaalt (ook bij kleine bestellingen) geen verzendkosten. En bestel je vóór 16.00u dan worden je karperspullen vandaag nog verzonden”

Wij zijn benieuwd met welke karper rigs jij vist en in welke situatie? Laat in de reacties hieronder weten welke onderlijnen jij graag gebruikt en of je ze zelf maakt.

Pin It on Pinterest