Karpervissen op modderbodems; hoe doe je dit?

redactie

Laatst bijgewerkt op 13 July 2023
Hoe ga je eigenlijk om met zachte (modder) bodems? In dit artikel bespreken we de mogelijkheden om te karpervissen op modderbodems.

Waardoor ontstaan zachte bodems?

Bij wateren met veel bomen valt het blad uit de bomen in het water en zinkt het vervolgens naar de bodem. Deze bladeren vormen een “bodem smurrie” waardoor zachte bodems ontstaan. Maar er zijn ook wateren die van nature bestaan uit een zachte slib/modderlaag. Op beide soort wateren is het een uitdaging om vis te vangen omdat je aas in deze bodems snel zal wegzakken en hierdoor minder goed zichtbaar is.

Vissen met een chod rig

Een oplossing voor het vissen op een zachte bodem is vissen met een chod rig i.c.m. een pop-up, een wat langere onderlijn en een licht wartelloodje. Wartellood trekt namelijk, bij een zachte bodem, de onderlijn minder snel mee het slib in dan inline lood. Inline lood heeft daarnaast ook het nadeel dat je het minder makkelijk en snel kunt verwisselen dan wartellood. We raden je aan om kwik links te gebruiken. Met deze handige clips kun je snel je lood of onderlijn verwisselen en hierdoor testen welke rig of loodsoort/gewicht op jou water het beste werkt.

Tip: Bij het vissen op zachte bodems met weinig tot geen obstakels kun je gebruik maken van een Long Shank karperhaak voor een snel indraaiend effect.

PVA materiaal gebruiken

Om te voorkomen dat er tijdens het afzinken van je rig blad of andere “bodem rotzooi” op je haakpunt komt te zitten is het aan te raden om PVA foam te gebruiken. Maak de schuimpjes een beetje vochtig en vouw ze vervolgens dubbel over je haak. Het PVA foam zal binnen een aantal minuten volledig oplossen en je weet hierdoor zeker dat je haak altijd vrij is van rotzooi.

Probeer zo compact mogelijk te vissen en zorg ervoor dat het aas vindbaar is voor de vis. Een goede oplossing hiervoor zijn PVA parachute bags (met lucht erin). Je kunt ervoor kiezen om zowel het lood als je rig in de PVA bags te stoppen. Deze zorgen bij het inwerpen voor een “zachte landing”. Op deze manier voorkom je dat het lood minder diep wegzakt in de bodem en creëer je een uitstekende aaspresentatie.

Op welke manier vis jij het liefst op zachte modderbodems? Laat het ons en anderen hieronder even weten door je reactie achter te laten.

Anderen bekeken ook

4 Reacties

 1. Raoul Janssen

  Dankzij dit soort tips ben ik eerder geneigd om toch dit te gaan proberen. Hierdoor krijg je natuurlijk wel een groter gebied/ water wat je kan gaan bevissen.

  Antwoord
 2. marinus

  Gewoon snowman pak ik ze

  Antwoord
 3. Marcel Huizinga

  Lange onderlijn en stenen gewicht (resp. Laag gew.) groter dan lood!!

  Antwoord
 4. Evert

  Op zachte bodems ben ik helemaal overgestapt van Lood naar een Methodsysteem. Het voordeel hiervan is dat het nooit in de modder zakt. Ook is als pluspunt dat ik de method nog voorzie van grondvoer. Daarbij stop ik mijn haakaas ook er bij in, en dit is zeer effectief en je gooit het ook nooit in de war..probeer het maar eens , ik weet zeker dat het werkt, vis op zachte bodem hier al minstens meer dan een jaar mee (En met succes).

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *