Onthaakmat gebruiken; hier moet je op letten!

redactie

Laatst bijgewerkt op 13 July 2023
Veel karpervissers gebruiken tegenwoordig een onthaakmat. Helaas is nog niet iedereen overtuigd van de noodzaak hiervan. In dit artikel lees je waarom het belangrijk is om een onthaakmat te gebruiken en waarom iedere karpervisser dit zou moeten doen!

Wat is een onthaakmat?

Een onthaakmat is een mat, meestal gevuld met schuim, die (zoals het woord al zegt) wordt gebruikt voor het onthaken van vissen. Met name karpervissers gebruiken onthaakmatten, maar ook steeds meer roofvissers maken tegenwoordig gebruik van onthaakmatten.

Waarom is een onthaakmat belangrijk?

Een onthaakmat voorkomt beschadigingen bij vissen. Een karper die begint te spartelen heeft hierdoor veel minder kans om zichzelf letsel toe te brengen. Daarnaast zijn onthaakmatten handig als je de vis wilt fotograferen of wilt wegen.

Welke soorten onthaakmatten zijn er en hoe gebruik je ze?

Er zijn veel verschillende soorten onthaakmatten. Zorg er altijd voor dat de onthaakmat voldoende bescherming biedt.

Hieronder enkele onthaakmat tips:

 

 • Kies voor een onthaak mat met een verhoogde (opstaande) rand. Deze voorkomt namelijk dat de vis van de mat kan glijden.
 • Als je struinend wilt gaan vissen is het handig om te kiezen voor een compacte mat. Bijvoorbeeld eentje die je op kunt rollen of dubbel kunt vouwen en hierdoor makkelijk te vervoeren is.
 • Een sneldrogende onthaakmat voorkomt dat je auto (of schuur) een paar dagen naar vis ruikt. Wat uiteraard niet prettig is.
 • Wil je de onthaakmat ook gebruiken om de vis terug te zetten? Kies dan voor een mat die je dubbel kunt vouwen en dicht kunt ritsen. Dit voorkomt dat de karper, tijdens het lopen, uit de mat kan glijden. Zorg er hierbij ook voor dat de vinnen van de karper langs het lichaam van de vis lopen zodat ze bij het terugzetten niet kunnen beschadigen. Het is aan te raden om de vis hierbij voor de zekerheid met één hand te ondersteunen.

Sommige onthaakmatten (met hengsels) zijn geschikt om de vis mee te wegen. Hang de natte mat eerst zonder vis aan de weegschaal en zet deze op 0. Hierdoor weet je namelijk altijd het exacte gewicht van de vis. Let op: niet alle weegschalen hebben deze optie.

Bekijk ook onderstaande video met tips voor het onthaken van karper (Bron: Sportvisserij Nederland)

 

Algemene tips:

 • Maak de mat voor gebruik altijd nat. Hiermee voorkom je dat de slijmlaag van de vis beschadigd.
 • Laat de vis nooit alleen. Deze kan namelijk gaan spartelen en van de mat afspringen.
 • Zorg ervoor dat de vis nat blijft, als je deze bijvoorbeeld wilt gaan fotograferen.
 • Zet de vis zo snel mogelijk terug en houdt deze niet langer op de kant dan nodig. Vooral bij warm weer is dit belangrijk, aangezien de vis dan snel zal uitdrogen.

Tip: leg een natte weegzak over de kop van de vis. Deze zal hierdoor minder snel gaan spartelen.

Wij vinden dat de onthaakmat tot de standaarduitrusting van karpervissers zou moeten behoren. En dat het eigenlijk verplicht moet worden om deze bij je te hebben en te gebruiken. Gebruik jij een onthaakmat en vind jij dat dit verplicht zou moeten worden? Laat het anderen hieronder even weten door je reactie achter te laten.

Anderen bekeken ook

20 Reacties

 1. Erik Beijer

  Altijd moet je een mat gebruiken of het gaat om brasem, karper, roofvis je houdt van vissen dus ook van de vis die je vangt, ze verdienen ons respect.

  Antwoord
  • Mike

   Goed gezegd Erik, zou moeten verplicht worden voor elke vissoort.

   Antwoord
 2. Willie van Koolwijk

  Hallo,

  Ik ben Willie en vis al 32 jaar op karper. Ik vind dat de onthaakmat verplicht moet worden. Er zijn er echter toch nog die gewoon vissen zonder onthaakmat. Als je net begint en je weet er verder nog niks van dan snap ik dat goed, maar er zijn er ook die het weten en niet doen. Die moet je gelijk bekeuren met een paar honderd euro. Als je een 20 of 30 plus vangt en die gaat spartelen zonder mat zijn de gevolgen niet te overzien. Ik zeg dat het wettelijk verplicht moet worden.

  Mvg,
  Willie van Koolwijk.

  Antwoord
 3. andre. E

  Vind dat een onthaak mat bij je uit rusting hoort. Daar kunnen die 2 van vis tv ook een groot voorbeeld in nemen. Zie ze altijd vissen zonder een mat bij zich te hebben en erger me daar dan aan.

  Antwoord
  • Menno

   Daar ben ik het met je eens! Zij van vis tv moeten het goede voorbeeld geven aan de rest. Ik irriteer mij inderdaad mateloos als de vis op tv weer in het gras gelegd word.

   Antwoord
 4. Gerrit

  Toen ik begin jaren 80 mijn eerste karpers ving waren we erg kieskeurig waar we de gevangen vissen neerlegden, ook al hadden we geen onthaakmat.
  Later kwam de jute zak met vulling, het mini rubberbootje en toen de onthaakmat.
  Het mag wat mij betreft verplicht worden, net als een vergunning.

  Antwoord
 5. jan

  Wil men nog plezier hebben om de gevangen karper maar ook de brasem is belangrijk nog een keer te vangen dan moet je hem onbeschadigd terug zetten. Dus de onthaakmat mag niet ontbreken in de vis uitrusting.

  Antwoord
 6. Liang

  Ik vind zeker dat iedereen een onthaakmat moet gebruiken voor grote vissen. Zeker nu in deze tijd. Ik zie toch vele vissers die niet echt serieus met hun sport om gaan. Zoals je vispas en/of je gewone visvergunning moeten ze verplichten om ook standaard een onthaakmat bij je te hebben en aan te kunnen tonen tijdens controle.

  Antwoord
  • Roman

   een vis onthaken op een mat of bed. Mooi zo. Maar een vis terug plaatsen zonder mat en erin kieperen, dat zie ik dikwijls bij andere vissers. Vis moet je rustig in het water zetten. Zeer belangrijk.

   Antwoord
 7. Anoniem

  Onthaak mat is al verplicht als je gaat vissen. Maar niet elke beginnende visser weet dat.

  Geen onhaakmat? Nat gras dat is ondaan van takken en steen is ook een goeie kanshebber. Om je vis te onhaken kan echt geen kwaad.

  Sommigen vissers staan met hun vangst dat is voor mij een irritatie punt omdat als de vis gaat spartelen uit je handen kan glippen en dan met een vlinke klap op de grond kan vallen en daar door letsen kan op lopen.

  Ik vind ook dat zo’n medi kit verplicht moet worden voor het behandelen van de wond in de bek of vinnen.

  Antwoord
 8. Willem

  Wat ik niet terug zie is het goed schoonmaken van de onthaakmat na een sessie.
  Ziektes kunnen overgedragen worden van het ene water naar het andere water door een onthaakmat.
  Ik maak bijv mijn mat en schepnet ( ook heel belangrijk ) na iedere sessie thuis schoon met Dettol en spoel deze heel goed na met schoon water.
  Zo weet ik dat dat er eventuele bacteriën en ziektes niet overgedragen worden naar een ander water want we vissen immers niet altijd op hetzelfde water.
  En wat ik ook heel belangrijk vind is dat je een setje carp care bij je hebt om eventuele wondjes op de vis te kunnen behandelen.
  Verder wil ik mijn complimenten geven voor jullie tips. Ga zo door.
  Mvg Willem

  Antwoord
  • Redactie

   Willem, bedankt voor je aanvullingen

   Antwoord
 9. fred

  Alle tips die jullie geven zijn super altijd makkelijk als je een keer iets niet weet ga zo door ????

  Antwoord
  • Redactie

   Bedankt voor je positieve reactie Fred!

   Antwoord
 10. Marnix

  Gelukkig hebben al veel mensen een onthaakmat bij zich maar lang niet iedereen. Ik vind dat een onthaakmat verplicht zou moeten worden ongeacht welke visserij.

  Antwoord
 11. Tony Vink

  Als je geen respect hebt voor de vis en zijn welzijn moet je gewoon lekker thuis blijven. Ze verdienen onze zorg en aandacht.

  Antwoord
 12. Pieter

  Onthaakmat dient altijd gebruikt te worden, als je nu op karper, snoek, brasem gelijk wat vist, je bent een natuurliefhebber dus een beetje respect en zorg voor je vis is zeker op zn plaats.

  Antwoord
 13. Nathalie

  Ik vind dat een onthaakmat samen met een schepnet en bepaalde diameter verplicht moet worden. voor alle vis. Mijn eerste kennismaking met een karper was op een rivier in Frankrijk en werd gevangen door mijn buurtje (met een klein pickertje). duurde een uur eer dat hij aan land was en achteraf bekeken hoe ” visvriendelijk” we ook wilden zijn ( nat houden , in de schaduw) deden we alles verkeerd. Lag op gras met steentjes, véél te lang uit water want iedereen wilde dat gigantische visje zien ( hij was over de meter)schepnetje dat veel te klein was dus ook aan de staart gepakt( wel in het water maar toch…) Later ben ik me erin gaan verdiepen ook door een andere visser die wel heel liefdevol omging met zijn karper. Maar…als die 2 dingen verplicht zouden zijn hadden we het veel beter gedaan dan die eerste keer.

  Antwoord
 14. kenny

  Ik ben Kenny, 28 jaar en ik vis al van mijn 12e op karpers. Ik vind dat het nodig is om een onthaakmat te gebruiken om de buikvinnen niet te beschadigen en ook voor andere vissen zou het verplicht moeten worden dat je degelijk materiaal bij je hebt. Zeker een onthaakmat want ik zie er veel die gewoon hun net gebruiken, dat vind ik als karpervisser een schande. De vis heeft respect voor ons dus wij moeten als visser ook respect hebben voor de vis en als je het niet doet moet je er ook niet aan beginnen met vissen.

  Antwoord
 15. Joop van den Berg

  Ik wil vanaf een boot op karper vissen. De onthaakmat kan ik gebruiken om de vis terug te zetten.
  Wel zijkanten dicht ritsen en stevige hensels gebruiken.
  Zie geen advertenties, die hierop anticiperen. Weet iemand welke merken stevig genoeg zijn.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *