De voordelen van karpersvissen met klein aas!
Kleine aassoorten hebben als voordeel dat ze over het algemeen minder dressuurgevoelig zijn dan grotere aassoorten. Dit komt doordat karpers het aas sneller vertrouwen waardoor je de kans op een (snelle) aanbeet vergroot. In principe valt dit ook logisch te verklaren. Als het merendeel van de karpervissers vist met grote aasoorten, gaan de karpers dit op den duur associëren met gevaar. Dit speelt met name op wateren waar veel wordt gevist, de zogenaamde dressuur wateren. Juist op dit soort wateren kun je toch karpers vangen door te experimenteren met klein aas. Een ander groot voordeel van dit aas is dat je er “voedselnijd” mee stimuleert. De vissen zullen eerder om het aas “vechten” waardoor je vaak veel vissen in korte tijd kunt vangen.
Tip #1 – Kleine boilies
De meeste karpervissers gebruiken (in Nederland) boilies met een diameter van 15 tot 25mm. We raden je daarom aan om te testen met kleinere boilie soorten. Denk hierbij aan boilies met een diameter van 8 tot 12mm.
Naast “normale” boilies hebben we ook goede resultaten behaald met mini imitatie boilies. Om je aaspresentatie extra attractief te maken kun je deze eventueel combineren met echt aas zoals een korrel maïs of een (halve) tijgernoot.
Tip #2 – Particles
Een andere tip die we je willen geven is het bevestigen van één enkele particle op de hair. Bijvoorbeeld slechts één maiskorrel, een halve tijgernoot of een kikkererwt. Deze aanpak werkt echter minder goed op wateren met veel witvis, aangezien je hiermee het risico loopt op veel bijvangsten. Toch kun je ook hier door je aas heel specifiek te presenteren (bijvoorbeeld in een bodemkuil of op een smalle mosselbank) hele goede resultaten boeken. Er zijn op deze manier zeer grote karpers gevangen met slechts één maiskorrel.
Tip #3 – Mini imitatie aas
We beschreven de mogelijkheden van imitatie aas al eerder, maar wist je dat ook mini imitatie aas erg goed kan werken? Het grootste voordeel van imitatie aas is dat het redelijk witvis bestendig is. Op deze manier kun je toch met “particles”, zoals imitatie maïs vissen, zonder dat je last zult hebben van vervelende witvis bijvangsten. Tegenwoordig zijn de meeste imitatie aasoorten daarnaast nauwelijks van echt te onderscheiden. Veel imitatie aassoorten hebben felle kleuren waardoor ze (ondanks het kleine formaat) voldoende opvallen.
Tip: bekijk onze goed vangende (drijvende en zinkende) imitatie aassoorten
Tip #4 – Kleine aassoorten combineren
Door kleine aasoorten te combineren maak je de aaspresentatie nog aantrekkelijker. Combineer bijvoorbeeld een kleine imitatie 10mm boilie met één maiskorrel op de hair. Uiteraard zijn er hierbij veel combinaties mogelijk.
We raden je dan ook aan om te testen wat op jouw water het beste werkt. Hieronder hebben we vast een aantal mogelijke combinaties voor je samengesteld:
- 10mm (imitatie) boilie in combinatie met één maiskorrel
- Halve tijgernoot in combinatie met een halve pinda (gebruik hiervoor een boilieboor)
- 1 imitatie made in combinatie met een halve pellet
- Kikkererwt in combinatie met één mini boilie
- Imitatie ham (7mm) in combinatie met 1 (echte) made
- Halve imitatie bloedworm (2 cm) in combinatie met één mini boilie
Tip #5 – Afwijkende vormen
De ronde vorm van een boilie kan door karpers geasocieerd worden met “gevaar”. Dit kun je eenvoudig oplossen door de boilie in een andere vorm te verknippen. Afwijkende vormen kunnen juist op wateren waar veel met ronde boilies wordt gevist goede resultaten opleveren.
Tip #6 – Compacte voerstekjes
Maak compacte voerstekjes als je gaat vissen met klein aas. Dit kun je doen door bijvoorbeeld PVA bags te gebruiken. Deze kun je vullen met kleine particles zoals hennep of duivenvoer. Haal een handje particels uit de emmer en leg deze voor gebruik ongeveer 15 minuten (uitgespreid) op een aantal vellen keukenrol. Hierbij voorkom je dat het voer te nat is als je de PVA bag vult, waardoor deze direct smelt. Als je dichtbij de kant vist kun je het aas heel gericht op je stek laten zakken (dus niet ingooien). Hiermee voorkom je dat vissen schrikken en op deze manier creëer je een zeer compacte aaspresentatie.
Tip #7 – Subtiele aaspresentatie
Wanneer je kleine aassoorten gebruikt wil je het aas natuurlijk zo subtiel mogelijk aanbieden. Daarom is aan te raden om je rigs af te stemmen op de grote van het aas. Gebruik bij voorkeur een kleine haakmaat (vanaf haakmaat 12). Biedt het aas op een zo natuurlijk mogelijke manier aan. Gebruik dunne onderlijnmaterialen en zet (eventueel) een klein loodje op je onderlijn 2 tot 3cm boven de haak. Deze zorgt ervoor dat de onderlijn plat op de bodem komt te liggen ook vergroot je hiermee de inhakingskans. Experimenteer met zowel drijvende als zinkende aassoorten (pop-up/snowman rig).
Als je bijvoorbeeld hennep in een pva zakje wil doen kun je de te gebruiken hoeveelheid hennep ook in een laagje water leggen en er een wat zout aan toevoegen. Dit zorgt er voor dat de pva niet zal oplossen.
Graag zeezout!! werkt prima en kan je ook aan je particles toevoegen en de karpers zijn dol op zeezout
Bedankt voor jullie aanvullingen! Over de voor- en nadelen van (zee)zout en hoe je het kunt gebruiken schrijven we binnenkort ook een artikel.
Ik vis in Almere al heel lang met 15mm boillies met een nep maïs korrel op de hair. Hier zit veel wilde polderkarper slank en lang en rond de 12 tot 14 pond gemiddeld. Tot mijn verbazing ving ik dus op de 15mm boillies echt dikke vissen voor hier, 25 en 26 ponders. En hier heb je echt geen dressuur water. Gisteren ochtend zelfs een 32 pond vis.
Ik ben het niet eens met de stelling om uw haak/rig aan te passen naargelang de groote van het aas, haakmaat 12 is veel te klein. Ik vis zelf 2 tijgernootjes op een haakmaat 4 (wide gape) ziet er lomp uit maar het vangt goed en is niet witvis gevoelig. Het pakt ook meer “vlees” in de bek dan bv haakmaat 12, my 2 cents.
Maak gebruik van een langere Hair om het inprikken van Witvis te beperken, maar een teveel aan witvis maakt het vaak ook gewoon onmogelijk om met klein aas te vissen en in dit geval heeft het ook geen zin om het alsnog te proberen.
Ga deze week met onze soon vier dagen vissen in Kolhorn. We nemen maïs en kikkererwten mee. Doe volgende keer een verslag. Vrgr Klaas Ketelaar.
Beste, ik ga regelmatig vissen om en rond de Binnen Schelde in Bergen Op Zoom, ik voeder alleen met een voerkorfje en gebruik meestal 12 mm pops drijvend +/- 3cm boven de grond en geeft doorgaans een goed resultaat. Vorige week zaterdag ben ik voor de eerste maal gestart met grotere pops van 15mm en het resultaat was nul,nul zelfs geen beet, dus ik geloof in minder voer en kleiner aas, grt