Vliegvissen op karper; hoe doe je dat?

redactie

Laatst bijgewerkt op 13 July 2023
vliegvissen op karper
Kun je karpers vangen met een vliegvishengel? Ja dat kan!

Deze super spannende manier van vissen wordt nog relatief weinig gedaan in Nederland. Toch is het zeker de moeite waard om je eens te verdiepen in de mogelijkheden van het vliegvissen op karper. Met deze handige tips kun je direct aan de slag!

Stekkeuze

Het is op ieder water mogelijk om met de vlieg karper te vangen maar met name op wateren met een lichte stroming werkt deze manier van vissen erg goed. Denk hierbij aan beekjes en rivieren. Op dit soort wateren zijn karpers gewend om insecten van de oppervlakte te “plukken”. Ook op (ondiepe) cultuurwateren kun je prima karper op de vlieg vangen.

Let erop dat je voldoende ruimte hebt om in te werpen. Door met een waadpak (of in je zwembroek)in het water te gaan staan creëer je meer ruimte om in te kunnen werpen. Bijkomend voordeel is dat je de vissen hierdoor dichter kunt benaderen.

Jaargetijden

Met name de voorjaars- en zomermaanden zijn bij uitstek geschikt voor de karper vliegvisserij. Zodra de zon het water opwarmt en de karpers aan de oppervlakte te vinden zijn kun je gaan vliegvissen.

Uitrusting & materialen

Om te gaan vliegvissen op karper is het aan te raden om een vliegvishengel aan te schaffen. Hierbij is een hengel van 8ft (ongeveer 2.40m) met een vliegvislijn van #5/6 in de meeste gevallen voldoende. Aan het einde van de lijn bevestigen we een leader met daaraan de vlieg of een carpbol. Dit is een langzaam zinkend foam bolletje.

Methode

Het is belangrijk om de vlieg zo natuurgetrouw mogelijk aan te bieden. Probeer daarom de vlieg direct voor de bek van de karper te laten landen. Dit vergt enige oefening, maar zal uiteindelijk worden beloond! Door op deze manier te vissen kun je het gedrag van de karper goed in de gaten houden. Vissen die geïnteresseerd zijn in het aas zullen dit (kort) onderzoeken en hierna happen. Doordat je ziet wat er gebeurd kun je snel actie ondernemen en heb je minder risico op missers.

Conclusie

Vliegvissen op karper is een spannende en actieve manier van vissen. Voor wie weinig geduld heeft is deze methode echter minder geschikt. Het vergt enige oefening om karpers met de vlieg te vangen.

Wij raden je daarom aan om te beginnen met oefenen op een kleine (stads)vijver of beekje. Op deze manier kun je de juiste kneepjes van het vliegvissen onder de knie krijgen en ervaren hoe gaaf het is om karpers te vangen aan een vliegvishengel.

Succes!

Heb jij wel eens gevliegvist op karper? Laat het in een reactie hieronder weten:

Anderen bekeken ook

2 Reacties

  1. Kerim Spaans

    Heb er heel goed op gevangen alleen je hebt heel veel karpers die op het laatste moment wegdraaien.

    Antwoord
  2. CarpCatcher Dirk

    M’n zoon ving een karper aan het haringvliet met de vliegenhengel…ik meen dat ’t in 1979 was.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *