Fluorocarbon lijnen; het onzichtbare wapen

redactie

Laatst bijgewerkt op 13 July 2023
Er zijn tegenwoordig vele soorten vislijnen verkrijgbaar. Zowel nylon, gevlochten lijnen en fluorocarbon hebben ieder hun eigen voor- en nadelen. Fluorocarbon (of gecoate lijnen) is van deze drie het minst lang op de markt en heeft belangrijke voordelen die in bepaalde situaties het verschil kunnen betekenen.

Wat is fluorocarbon en wat zijn de voor- en nadelen

daiwa fluorocarbon
Fluorocarbon is een lijn die is opgebouwd uit carbon vezels. Door de lagere lichtbrekingsindex is deze lijn minder opvallend onder water dan andere lijnen (nylon/gevlochten lijn). Deze lijnsoort kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Denk hierbij aan het maken van onderlijnen, voorslagen of als hoofdlijn.

De voordelen:

 • Lagere lichtbrekingsindex; hierdoor minder opvallend onder water dan nylon of gevlochten lijnen
 • Weinig tot geen rek (ten opzichte van nylon)
 • Slijtvaster dan andere lijnen
 • Minder geheugen; hierdoor minder last van het “in de knoop raken” van je lijn
 • Knoopsterkte en trekkracht zijn altijd gelijk
 • Zinkt makkelijk naar de bodem
 • Minder gevoelig voor chemicaliën in het water en UV-straling

De nadelen:

 • Lagere trekkracht in vergelijking met nylon (zelfde diameter)
 • Door het ontbreken van rek kunnen knopen sneller breken
 • Over het algemeen duurder dan nylon vislijnen

 

Gebruiken als hoofdlijn

Fluorocarbon zinkt snel naar de bodem en kan hierdoor prima worden gebruikt als hoofdlijn. Doordat het slijtvaster is dan andere lijnen is het ook inzetbaar voor het vissen op obstakelrijke wateren. Houd er wel rekening mee dat de lijn door zijn stugheid minder geschikt is voor verre worpen.

Deze lijnsoort is minder geschikt voor de oppervlakte visserij aangezien het hierbij juist belangrijk is dat de lijn blijft drijven.

 

Fluorocarbon voorslag

Fluorocarbon heeft de eigenschap om mooi gestrekt op de bodem te liggen. Hierdoor is het uitermate geschikt als voorslag materiaal. Daarnaast is het een zeer rekbestendige lijn zodat het direct de grootste “klappen” kan opvangen.

 

Fluorocarbon onderlijn

Veel karpervissers en feedervissers gebruiken gevlochten materialen voor hun onderlijnen. Dit terwijl fluorocarbon, omdat het nauwelijks opvalt, ook erg geschikt is voor het maken van je onderlijnen. Vooral op heldere (dressuur) wateren kan deze lijn het verschil betekenen tussen vangen of niet vangen. Naast het karperen en feederen kan deze lijn (vanwege de hoge slijtvastheid) ook worden gebruikt voor het maken van roofvis onderlijnen. Uiteraard is deze lijnsoort wel minder sterk dan stalen onderlijnen.

De waterkwaliteit van Nederlandse wateren is de laatste jaren enorm verbeterd, waardoor deze helderder zijn geworden. Dit is één van de redenen waarom deze lijnsoort interessant kan zijn om te gaan gebruiken. Wat zijn jouw ervaringen met fluorocarbon en in welke situaties gebruik je het? Laat het anderen even weten door hieronder je reactie achter te laten.

Anderen bekeken ook

1 Reactie

 1. Lieven

  Sinds ik 26 lbs fluocarbon van 50 meter als hoofdlijn gebruik, heb ik idd ondervonden dat deze minder ver uitwerpt, de sterke schuurvastheid heeft mij al meerdere keren geholpen, breken van knopen heb ik nog niet gehad. Greetz Lieven

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *