Waadpak gebruiken? 5 tips waar op te letten!

redactie

Laatst bijgewerkt op 13 July 2023
Veel vissers, zoals karpervissers, roofvissers en vliegvissers, gebruiken een waadpak. Dit pak kan erg handig zijn, maar ook levensgevaarlijk! Daarom geven we je in dit artikel 5 tips hoe je het beste een waadpak kunt gebruiken en wat de gevaren kunnen zijn.

Tip #1 – Lichtgewicht

Kies voor een lichtgewicht, makkelijk uit/aan te trekken waadpak. Mocht het pak vollopen met water, dan kan dit ervoor zorgen dat je deze snel uit kunt krijgen. Een ander voordeel voor karpervissers is dat ze het pak, tijdens een run, snel aan kunnen trekken. Dit zal je uiteindelijk een hoop frustratie besparen.

Tip #2 – Boot? Draag een reddingsvest!

Ben je van plan om met je waadpak in een boot het water op te gaan? Zorg er dan altijd voor dat je een reddingsvest draagt. Dit is sowieso een aanrader ook als je geen waadpak draagt. Je zult namelijk niet de eerste zijn die, bijvoorbeeld vanwege harde wind, in de problemen komt en overboord slaat. Als het pak zich eenmaal vol zuigt met water is het zeer lastig om deze in het water uit te krijgen. In diep water kan dit ervoor zorgen dat je verdrinkt!

Daarnaast is het aan te raden om in de boot een zogenaamde life line te gebruiken. Deze zorgt ervoor dat, mocht de boot bij je wegdrijven, je altijd door middel van een veiligheidslijn verbonden blijft.

Tip: neem je vismaat mee in de boot als je het water op gaat. Mocht er iets gebeuren dan kan deze ingrijpen. Zorg er ook voor dat er een mes in de boot ligt, zodat je de gespen van je pak, in geval van nood, door kunt snijden.

Tip #3 – Zwembroek i.p.v. waadpak

Bij warm weer is het vaak onnodig om een waadpak aan te trekken. Je kunt er dan ook voor kiezen om een zwembroek aan te trekken. In combinatie met waterschoenen werkt dit ook uitstekend! Waterschoenen koop je overigens voor minder dan €10 bij iedere sportwinkel.

Tip #4 – Isolatie

Kies voor een pak dat (in koude omstandigheden) voldoende isoleert. Hiermee voorkom je dat je snel onderkoeld raakt. Waadpakken gemaakt van neopreen beschermen je beter tegen de kou dan PVC waadpakken. Wel zijn deze over het algemeen iets duurder dan PVC.

Tip #5 – Ademend waadpak

Zorg dat je waadpak voldoende ademend is. Dit is met name belangrijk als je actief wilt gaan vissen, zoals struinend vissen op karper. In een ademend pak zul je minder snel zweten. Let er ook op dat het pak licht is, zodat je je makkelijk (door het water) kunt bewegen.

Bekijk onderstaande via van KWO waarbij ze aan het de hand van tests laten zien wat er kan gebeuren bij verkeerd gebruik van een waadpak:
Wat zijn jouw ervaringen met waadpakken en heb je zelf nog tips? Laat het ons en anderen hieronder weten!

Header: “Angler wading in lake” © Korda

Anderen bekeken ook

2 Reacties

  1. Wim

    oke mannen dat is zeker leerzaam.mooi gemaakt

    Antwoord
  2. Ton Bos

    Leerzaam en denk je eens in kouder water golfslag etc en geen conditie. Hier mee hebben ze me overtuigd om ten allen tijde een redding vest te gebruiken op het water.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *