4 tips voor het vissen op kanaalkarpers

redactie

Laatst bijgewerkt op 13 July 2023
Het Nederlandse landschap kent vele (soorten) kanalen. Deze “vervoerswegen” zijn van oorsprong voornamelijk bedoeld als transportmiddel voor vrachtschepen. Omdat veel kanalen vaak wel kilometers lang zijn, worden deze vaak onterecht beschouwd als “lastig te bevissen”. In dit artikel geven wij je 4 handige tips voor het vissen op kanaalkarpers.

Tip 1 – Observeren en lokaliseren

Over het algemeen zijn de karpers op kanalen nogal “reislustig”. Hierdoor zullen ze vaak grote afstanden overbruggen en van stek naar stek zwemmen. Daarom is het aan te raden om tijd te besteden aan observeren.

Door te observeren, kun je erachter komen welke trekroutes de vissen afleggen en op welke (vaste) stekken ze regelmatig azen. Dit kunnen plekken zoals palen in het water, sluizen, bruggen, zijsloten of rietkragen zijn. Maar ook obstakels die niet direct zichtbaar zijn, denk hierbij aan bijvoorbeeld basaltblokken en afgezonken vlonders. Laatstgenoemden kun je vinden door te peilen of door het gebruik van een fishfinder. Ook mosselbanken zijn goede hotspots. Karpers eten de mosselen en beschouwen deze stekken daarom vaak als favoriet.

Door op zoek te gaan naar de karper en deze te lokaliseren, kun je er (zelfs op moeilijke kanaal wateren) voor zorgen dat er vis op de kant komt. Uiteindelijk zal je dit tijd besparen!

Tip 2 – Rigmontage & aas

Op veel kanalen bestaat de bodem uit een combinatie van modder en afgestorven takken, bladeren en andere vegetatie. Het nadeel hiervan is dat je aas makkelijk in deze blubber kan wegzakken en hierdoor niet meer voldoende opvalt. Daarom raden wij je aan om een Chod rig te gebruiken. Deze is namelijk zeer geschikt voor dit soort omstandigheden en hiermee voorkom je dat je aas wegzakt.

Gebruik wateroplosbare (PVA) foam om je haak te beschermen tegen vuil. Hiermee voorkom je missers.

Wat betreft het gebruik van aas kunnen we kort zijn. We raden je aan om te experimenteren wat op jouw kanaal het beste werkt. Kijk hierbij ook eens naar de mogelijkheden van natuurlijk voedsel zoals bijvoorbeeld maden. Uiteraard is het belangrijk om hierbij wel rekening te houden met het aanwezige witvis bestand.

Tip 3 – Voeren

Voorvoeren op stukken waar de karper vele kilometers kan zwemmen heeft vaak weinig zin. Afhankelijk van het kanaal werkt het vaak het beste, als je op de dag dat je aan het vissen bent voert. Zodra je weet welke zwemroutes de karpers (op welk tijdstip) afleggen kun je proberen om ze op dat moment met voer te “blokken”. Door verspreidt te voeren kun je de karpers op en rondom je stek houden.

Op sommige kanalen werkt juist compact voeren beter. Bijvoorbeeld een strook van 1×1 meter rondom een talud of kuil in de bodem.

Houd wel in je achterhoofd dat teveel voeren vaak het tegenovergestelde effect heeft. Met name op wateren waar veel word gevoerd kan dit negatief werken.

Tip 4 – Slappe lijnen

Het vissen met slappe lijnen kan ook op (drukbeviste) kanalen lonen. Hierdoor hebben karpers minder kans om de lijn te raken waardoor ze kunnen schrikken en wegzwemmen. Hierbij dien je wel rekening te houden met mogelijke scheepvaart.

Gebruik toplood clips (back lead clips) zodat je geen of minder last hebt van passerende schepen.

Heb jij wel eens op kanalen gevist en wat zijn jouw ervaringen? Laat het in een reactie hieronder weten:

Anderen bekeken ook

3 Reacties

 1. Peter Vandeven

  Heb op een kanaal gezeten heb 4 dagen gevoerd en 2 schubkarpers van 21 pond en 23 pond en 1 spiegel van 27 pond gevangen.

  Antwoord
 2. Willem van den Broek

  Ik heb een paar keer aan een kanaal gevist maar ik heb moeite met de drukte, vooral de pleziervaart.
  Verder vind ik het drijfvuil ook wel vervelend. Wat wel spannend is het opstakelvissen, tegen een taluut of pijler.

  Antwoord
 3. Richard Jong

  Beste Heren/dames.

  Ik vis al zoon 40 jaar op karper maar het kanaal vissen is top sport.
  Deze waters worden onderschat het zijn de waters waar je nog wel eens 10 vissen kan vangen in den nacht.
  De mooiste nachten zijn als er en volle maan staat en dan op zaterdag en zondag nacht minder scheepvaart kan je de vissen echt zien zoeken naar voer.
  Ik heb verschillende testen gedaan en zat vaak op en recht stuk aan en kanaal.
  Wat jullie schrijven is waar vergeet niet de vaargeul.
  Ving daar vissen met mijn voer in de ontlasting plek waar ik voerden was strak langs de kant en ving de vissen 40 meter veder in de vaargeul.
  Ik wens iedereen en dikke bak en fijne feestdagen.Goeten Richard Jong

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *