7 handige tips om te gaan oppervlakte vissen op karper

redactie

Laatst bijgewerkt op 13 July 2023
karpervissen oppervlakte
We hebben er een tijdje op moeten wachten maar eindelijk is het weer warm in Nederland! Dit betekent de ideale omstandigheden om te gaan oppervlakte vissen op karper!

De karper oppervlakte visserij is een leuke en eenvoudige manier om karpers te vangen. Daarnaast is het vooral erg spannend omdat je de karpers letterlijk kunt zien happen en azen!

Om te kunnen gaan oppervlakte vissen heb je niet veel nodig. Hieronder een overzicht van de materialen die je hiervoor kunt gebruiken.

1. Kies de juiste hengel

We gebruiken bij voorkeur een lichte pen- of matchhengel. Afhankelijk van de situatie en werpafstand kiezen we hierbij voor een hengel met een lengte van 3.00m tot 3.90m. Uiteraard kun je bij een waterkant met veel bomen vaak beter uit de voeten met een hengel van 3.00m of zelfs korter.

2. Lichtgewicht molen

Het is aan te raden om een niet al te grote en liefst lichtgewicht (+/- 300 gram) molen te gebruiken. Over het algemeen is een molen met een lijncapaciteit van 100 tot 200 meter hierbij voldoende. Aangezien je vaak dichtbij de kant vist.

3. Drijvende hoofdlijn

Het kiezen van de juiste lijn is bij de oppervlakte visserij erg belangrijk. Karpers kunnen schrikken zodra ze de lijn korda kruiser control lijnzien of voelen. Om dit te voorkomen gebruiken we bij voorkeur altijd een drijvende hoofdlijn. Er zijn een aantal bekende hengelsport merken die drijvende lijnen aanbieden. Bijvoorbeeld Korda (Kruiser Control Floater line) en Fox (Surface Floater Mainline).

In de meeste gevallen voldoet een hoofdlijn met een dikte van 20/100 tot 30/100 prima. Hoe dikker de lijn, hoe groter de kans op zichtbaarheid. Uiteraard dien je ook rekening te houden met eventuele obstakels. Houd altijd de veiligheid van de vis (bij een eventuele lijnbreuk) in je achterhoofd.

4. Onopvallende haken

Zorg ervoor dat je haken gebruikt die zo min mogelijk opvallen. Er zijn speciale haken op de markt met een matte (niet schitterende) coating. Zo heeft Korda speciaal voor de karper oppervlakte visserij de (matte) Mixa B haak ontwikkelt. Maar er zijn spro troutmaster sbirolino floatingmeer merken die dit soort haken in hun assortiment hebben.

5. Floater

Niet per se noodzakelijk, maar wel handig om verdere worpen mogelijk te maken is een floater of werpdobber. Ook hiervoor zijn er speciale karper oppervlakte dobbers verkrijgbaar. Deze zijn echter (over het algemeen) redelijk prijzig. Daarom raden wij aan om als alternatief een voordelige (doorzichtige) foreldobber te gebruiken.

Er zijn veel merken die dit soort dobbers in hun assortiment hebben zoals bijvoorbeeld de Spro Trout Master Sbirulino Floating (zie afbeelding). Je betaald hiervoor een fractie van de prijs in vergelijking met de duurdere oppervlakte dobbers.

6. Experimenteer met aassoorten

karpervissen oppervlakte brokken
Het bekendste aas dat gebruikt word voor de karper oppervlakte visserij is brood. Dit werkt op veel wateren nog steeds erg goed! Speciaal voor het oppervlakte vissen op karper, is er ook imitatie brood ontwikkeld. Het grootste voordeel hiervan is dat het op de haak blijft zitten en meerdere keren te gebruiken is. Het is echter ook de moeite waard om eens ander aas zoals hondenbrokken of kattenbrokken te proberen. Om extra aroma’s aan het aas te geven, kun je deze eventueel nog soaken met een flavour naar keuze. Dit zorgt ervoor dat er extra oliën vrijkomen in het water wat karpers aantrekt.

Gebruik je broodkorst als aas, zorg er dan altijd voor dat de haakpunt vrij is. Hiermee vergroot je de kans op inhaking. Hondenbrokken of kattenbrokken kun je het beste met een elastiekje (bait band) aan je haak monteren.

https://youtu.be/r4fYHxSPUaY

7. De juiste stekkeuze

Bijna ieder water is geschikt voor de oppervlakte visserij. Denk hierbij aan kanalen, sloten, meren en zelfs langzaam stromende rivieren. Zorg er altijd voor dat je zo min mogelijk opvalt. Trek dus geen fel gekleurde kleding aan en probeer zo stil mogelijk te zijn. Hiermee vergroot je de kans op een aanbeet!

karpervissen sloot Ook in dit soort smalle sloten vind je vaak karpers.

spiegelkarper oppervlakte vissen Resultaat van een paar uurtjes oppervlakte vissen.

Veel succes bij het oppervlakte vissen!

Heb je wat aan deze tips gehad?

Wat zijn jouw ervaringen met de karper oppervlakte visserij? Deel onderaan deze pagina je reactie/ervaring.

Anderen bekeken ook

2 Reacties

  1. Hille de Jong

    Super

    Antwoord
  2. Mitchell

    Top

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *