23 Karpervissen Tips: Beter, efficiënter en nog leuker op karper vissen

redactie

Laatst bijgewerkt op 13 July 2023
karpervissen tips
Karpervissen is de meest populaire manier van vissen. Nederlandse wateren zijn over het algemeen ook zeer geschikt om te gaan karpervissen.

Karpervissen is met de juiste kennis en het succesvol toepassen van die kennis een van de leukste manieren om te vissen. Veel karpervissers hopen hun persoonlijk record te verbreken of willen net die ene target vis vangen. Daarom hebben wij deze top 23 met karpervissen tips samengesteld.

Met deze tips kun jij beter, efficiënter en met nog meer plezier gaan karpervissen.

Karpervissen Tip #1: Een goede voorbereiding is het halve werk

Zorg ervoor dat je thuis de nodige voorbereidingen hebt getroffen. Trek kleding en schoeisel aan welke comfortabel zitten en vies mogen worden. Check voordat je naar de waterkant gaat altijd het visweer en neem (als het nodig is) een beschermende vis paraplu of bivvy mee. Zorg er ook voor dat je altijd voldoende (soorten) aas bij je hebt.

Karpervissen Tip #2: Wees geduldig

Karpers zijn soms lastig te vangen en het kan een tijd duren voordat je eindelijk beet hebt. In de meeste gevallen zullen karpers het aas eerst voorzichtig gaan aftasten. Geef de vis daarom altijd de kans om het aas goed op te nemen voordat je aanslaat. Vooral bij het penvissen en oppervlakte vissen is dit belangrijk. Het kan voorkomen dat de haak diep(er) in de bek van de karper zit. Een onthaaktang kan dan een handig hulpmiddel zijn.

Karpervissen Tip #3: De juiste kleur haken

Zorg ervoor dat je haak zo min mogelijk opvalt. Karpers kunnen namelijk schrikken van de schittering van de haak. Haken met een matzwarte coating reflecteren geen zonlicht en schitteren niet. Hierdoor zijn ze onderwater minder zichtbaar.

Karpervissen Tip #4: Investeer in kwalitatief aas

Hoewel karpers alleseters zijn is het aan te raden om te investeren in kwalitatief aas. De keuze voor het aas en de aas presentatie hebben veel invloed en dragen mede bij aan vangen of blanken.

Karpervissen Tip #5: Dicht langs de kant vissen

Het is lang niet altijd nodig om je aas honderden meters uit te gooien of te varen. Er zijn genoeg record karpers op slechts centimeters vanaf de kant gevangen. Met name in de voorjaars- en zomermaanden verblijven karpers graag in ondiep water. Denk hierbij aan rietkragen en zandbanken. Karpers houden van dit soort stekken omdat het water hier snel opwarmt en er vaak veel natuurlijk voedsel te vinden is.

Karpervissen Tip #6: Varieer met aas

Karpers hebben vaak bepaalde gewoonten denk hierbij aan bijvoorbeeld vaste zwemroutes. Hoe vaker een karper gevangen word, hoe wantrouwiger en schuwer ze over het algemeen zullen worden. Om ondanks dit “dressuur” gedrag toch karpers te kunnen vangen is het aan te raden om te experimenteren en testen met verschillende soorten aas. Denk hierbij niet alleen aan boilies. Ook bijvoorbeeld tijgernoten, kikkererwten, diverse soorten bonen, wormen, mais of imitatie aas kunnen soms goed werken. We raden aan om te testen welk aas op jouw water het beste werkt.

Karpervissen Tip #7: Sterke en scherpe haken

Voor de meeste karpervissers zal deze tip logisch klinken. Toch zul je (als je er op gaat letten) merken dat je haken na verloop van tijd stomp(er) zullen worden. Zorg er daarom altijd voor dat je scherpe haken gebruikt. Stompe haken kunnen eenvoudig worden hergebruikt, door ze met een hakenslijper weer scherp te maken. Zelfs nieuwe fabriekshaken kunnen soms voor gebruik (in de verpakking) stomp worden. Let hier dus goed op want scherpe haken leveren je extra vis op!

Karpervissen Tip #8: Dressuur en vertrouwen

Veel karpers reageren anders als ze een aantal keren zijn gevangen. Dit fenomeen wordt ook wel “dressuur” genoemd. De karpers zijn in dit geval extra alert in het ontwijken van “gevaar”. Er zijn in Nederland veel wateren waar dressuur heerst. Om op dressuur wateren toch vis te kunnen vangen, is het aan te raden om te experimenteren met verschillende soorten rig montages en aassoorten. Op deze manier kun je testen wat op jouw water het beste werkt. Hoe meer vertrouwen karpers in de stek en het aas krijgen, hoe makkelijker ze te vangen zijn.

Karpervissen Tip #9: Vispas

Vergeet je vispas niet mee te nemen, hiermee voorkom je hoge boetes. De boete voor het vissen zonder vergunning met een of twee hengels bedraagt maar liefst €130,00. Voor meer dan twee hengels is dit zelfs €350,00. Hier komen ook nog eens €7,00 administratiekosten bovenop. Dit geld kun uiteraard beter besteden aan visspullen!

vispas

Karpervissen Tip #10: Wees anders

Probeer eens op alternatieve plekken te vissen. Denk hierbij aan rietkragen, bruggen en duikers. Gebruik groter of juist kleiner aas dan andere vissers. Wees daarnaast niet te voorspelbaar en probeer het aas eens op een andere manier aan te bieden door te kiezen voor een andere rigmontage of lijn.

Karpervissen Tip #11: Draag onopvallende kleding

Trek geen opvallende kleren aan met felle kleuren maar draag onopvallende groene/bruine kleding. Let ook op dat je kleding niet in het water reflecteert. Als je dichtbij de kant vist let er dan op dat je niet te hard praat, dit kan karpers afschrikken.

Karpervissen Tip #12: Zoek de juiste stek

Besteed meer tijd aan het zoeken naar karpers. Het is beter om kort op de juiste plek te vissen dan lange tijd op de verkeerde plek te zitten. Zoek geen plek uit omdat het dichtbij of makkelijk te bereiken is, je extra moeite zal vaak worden beloond.

Karpervissen Tip #13: Let op de hygiëne

Neem desinfecterende vloeistof of anti-bacteriële doekjes mee om je handen schoon te maken nadat je de vis hebt teruggezet. Behandel wonden van de karper met een speciaal desinfectiemiddel bijvoorbeeld Kryston Klin-Ik. Hierdoor zorg je dat de karper gezond blijft.

Karpervissen Tip #14: De juiste vislijn

De lijnkeuze is een van de meest belangrijkste factoren bij het vissen. Het kiezen van een goede kwaliteit lijn die geschikt is voor jou specifieke situatie is erg belangrijk. De juiste lijndikte (in honderdste), kleur en daalsnelheid zijn zaken om rekening mee te houden. Verdiep je dus in de mogelijkheden.

Karpervissen Tip #15: Multi-tool (must-have)

Iets wat niet in je viskoffer mag ontbreken is een multi-tool. De meeste multi-tools hebben een mes en blikopener, handig voor het openen van bijvoorbeeld blikjes voer zoals maïs e.d. Ook bij het nachtvissen komt een multi-tool erg goed van pas.

Karpervissen Tip #16: Oppervlakte vissen

Op warme zomerdagen zwemmen karpers in de bovenste lagen van het water. Vissen met drijvend aas kan dan een simpele maar zeer effectieve methode zijn om karpers te vangen. Elk jaar worden op deze manier grote karpers gevangen. Daarnaast is dit een spannende manier van vissen omdat je de karpers naar je aas ziet happen. Oppervlakte vissen met broodkorst werkt goed op de meeste wateren. Daarnaast is het de moeite waard om (drijvende) honden- en kattenbrokken te proberen. Deze kun je eenvoudig met een bait band elastiekje aan je haak bevestigen.

karpervissen oppervlakte

Karpervissen Tip #17: Zorg voor voldoende eten en drinken

Vergeet niet om voldoende eten en drinken mee te nemen naar de waterkant. Dit is vooral bij langere sessies belangrijk. Vooral in de zomer is het belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen om uitdroging te voorkomen.

Karpervissen Tip #18: Zorg dat je telefoon of camera is opgeladen

Een telefoon bij je hebben is handig voor “noodgevallen”. Ook zijn de meeste (moderne) telefoons prima geschikt om karpers te fotograferen. Zorg er daarom altijd voor dat je telefoon en/of camera goed is opgeladen. Het zal je maar gebeuren dat je net die ene target vis vangt en deze vervolgens niet op de foto kunt zetten omdat je telefoon of camera leeg is…

Karpervissen Tip #19: Let op de vinnen

Bij het scheppen en uit het water tillen van de karper is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de vis zijn (of haar) vinnen plat op het lichaam heeft. Hiermee voorkom je dat de vinnen beschadigen of zelfs breken.

Karpervissen Tip #20: Gebruik een onthaakmat

Het gebruik van een onthaakmat is essentieel om de karper bij het onthaken voldoende te kunnen beschermen. Een vis kan gaan spartelen en hiermee zichzelf beschadigen. Een goede onthaakmat voorkomt dit. Hoe dikker de onthaakmat hoe beter je de karper beschermt.

Houdt de vis bij het onthaken niet te lang op de kant en maak deze tussendoor regelmatig nat met water. Zet daarom vooraf een emmertje met water klaar.

karpervissen onthaakmat

Karpervissen Tip #21: Karper terugzetten

Bij het terugzetten van de karper is het belangrijk om de vis met beide handen rechtop te houden totdat deze uit zichzelf weg zwemt. Mocht je de onthaakmat gebruiken om de vis terug te zetten, houd de mat dan laag boven de grond zodat de vis er nooit uit kan vallen.

Karpervissen Tip #22: Boilies invriezen

Boilies zijn langer houdbaar als je ze invriest. Om verse boilies langer te kunnen bewaren kun je ze vacumeren (of dit laten doen). Hierdoor blijven ze nog langer vers.

Karpervissen Tip #23: Boilies conserveren met zout

Om boilies buiten de diepvries langer te bewaren kun je ze in een emmer met zout conserveren. Hierbij is het aan te raden om de boilies vooraf te laten drogen, zodat er zo min mogelijk vocht in blijft zitten. Begin met een laag zout, daarna een laag boilies en eindig altijd met een laag zout. Sluit de emmer vervolgens goed af met een deksel en bewaar deze op een koele en droge plek. Op deze manier kun je boilies buiten de vriezer probleemloos enkele maanden bewaren. Daarnaast is zout (met mate!) een goede toevoeging voor boilies, aangezien karpers er gek op zijn!

Anderen bekeken ook

4 Reacties

 1. Marchel scheerder

  Zo’n leuk artikel dat ik hem heb geplaatst op onze pagina met link natuurlijk.

  Antwoord
 2. D.guyt

  Bedankt voor de tips heb het op me tijdlijn geplaatst altijd makkelijk om terug te kijken.

  Antwoord
 3. Fred Levering

  Mooie video opname en dan te zien dat de andere karpers zich niet laten afschrikken, zij bleven in de buurt van de gehaakte karper. Klasse

  Antwoord
 4. Joey

  Geweldige tips altijd makkelijk zelfs voor de prof. even een geheugensteuntje

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *