Tijgernoten koken voor het karpervissen

redactie

Laatst bijgewerkt op 13 July 2023
tijgernoten koken
Tijgernoten zijn een van de meest succesvolle aassoorten voor het vissen op karper. Het hele jaar door worden met deze noten karpers gevangen. Veel vissers hebben inmiddels zelf ervaren dat je met tijgernoten (grote) karpers op de kant krijgt. In dit artikel lees tips voor tijgernoten koken en bereiden.

Tijgernoten kokenBij tijgernoten is het belangrijk dat deze goed worden bereid. Als dit niet goed gebeurd kunnen de noten opzwellen waardoor ze niet goed verteren, hierdoor kan de vis overlijden. De makkelijkste manier om dit te voorkomen is om kant en klare tijgernoten te kopen. Dit zijn houdbare tijgernoten die al geweekt en gekookt zijn zodat je ze direct kunt gebruiken.

Tijgernoten bereiden

Tijgernoten bereidenAls je ze liever zelf bereid dan kun je dit op de volgende manier doen; vul een halve emmer met tijgernoten en giet hier kokend water overheen. De noten zullen vocht opnemen en zetten hierdoor flink uit.

Nadat ze 48 uur in het water hebben geweekt kook je de tijgernoten vervolgens 60 minuten. Laat de noten hierna in een afgesloten emmer in het eigen kookvocht 2-3 dagen slijmen. Om schimmel te voorkomen is het aan te raden om de tijgernoten met huishoudfolie af te dekken. Mocht je wat tijgernoten voor later gebruik willen bewaren vries deze dan in het vocht in.

Het slijmen van tijgernoten is niet noodzakelijk voor het vangen van karpers. Als ze niet slijmen dan kan dit komen doordat de tijgernoten niet vers zijn, de temperatuur van het water te koud is of doordat ze te kort gekookt zijn. Mocht dit het geval zijn dan kun je als alternatief een aantal tijgernoten in een blender versnipperen en die over de tijgernoten strooien. Dit zorgt voor een wolk onder water.

Extra aantrekkingskracht

Hoewel veel vissers ze liever naturel gebruiken zijn tijgernoten met een aantal ingrediënten nog attractiever te maken. Om het gistingsproces van de tijgernoten te bevorderen kun je ze, nadat ze zijn afgekoeld, overgieten met een van de volgende ingrediënten:

 • Bruin bier
 • Cola
 • Fruitsiroop
 • Stroop
 • Chili peper
 • Melasse
 • Zeezout
 • Honing
 • Bruine basterdsuiker

Tip: Heb je weinig tijd of vind je het teveel gedoe om tijgernoten klaar te maken? Probeer dan eens imitatie tijgernoten. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vaak niet van echt te onderscheiden.

Hoe bereid jij je tijgernoten? Laat je reactie hieronder achter;

Header: “Bait in water with Korda Goo” © Korda

Anderen bekeken ook

2 Reacties

 1. rammant herman

  48uur laten weken. daarna 1uur koken, afkoelen en dan in de vriezer steken tot wanneer ik ze nodig heb

  Antwoord
 2. Rene

  48 uur weken 1a2 uur koken 3 dagen laten staan en evt in vriezer

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *