Kikkererwten koken voor het karpervissen

redactie

Laatst bijgewerkt op 13 July 2023
Kikkererwten zijn een bewezen en tegelijkertijd onderschat karperaas waarmee je zowel kleine als groter karpers kunt vangen. Het is een partikel waarvan vaak onterecht wordt gezegd dat deze niet meer werkt vanwege dressuur. Juist op wateren waar er al een tijdje niet meer mee is gevist, is het goed om dit aas weer eens te proberen!

Kikkererwten koken

Net zoals alle partikels dienen ook kikkererwten voor gebruik in heet water te worden geweekt. Na minimaal 12 uur voorweken moet je de kikkererwten in schoon water nog ongeveer 30 minuten laten koken. Tijdens het koken kun je, om de kikkererwten extra aantrekkingskracht te geven, eventueel een flavour toevoegen zoals honing of zout/suiker.

Tip: Door de kikkererwten in tomatensoep i.p.v. water te koken zuigen ze zich vol waardoor ze een mooie rode kleur krijgen. Hierdoor worden ze, visueel gezien, extra aantrekkelijk voor de karper.

kikkererwten koken karper

Na het koken laat je erwten afkoelen. Om ze langer te kunnen bewaren raden we aan om ze (in plastic zakjes) in te vriezen. Haal de kikkererwten de avond voordat je gaat vissen uit de vriezer, zodat ze kunnen ontdooien. Om verzuring van de erwten te voorkomen kun je er nog wat extra zout over heen strooien.

Vissen met kikkererwten

Zelfgekookte kikkererwten nemen geurstoffen en smaakstoffen goed op en zijn, net als boilies, met een boilienaald eenvoudig op de hair te plaatsen. Kikkererwten uit blik zijn direct als haakaas te gebruiken maar zijn vaak te zacht voor aan de hair.

In de meeste supermarkten zijn zowel rauwe kikkererwten als kikkererwten in blik verkrijgbaar. Mochten ze het niet in hun assortiment hebben, vraag dan of ze het voor je willen bestellen.

Wat zijn jouw ervaringen met kikkererwten bij het vissen op karper?

Anderen bekeken ook

7 Reacties

 1. kikkererwt

  Haha kikkererwten,
  Ik vis standaard altijd 1 hengel met kikkererwt, meestal laat ik ze inkoken in soja/ketjap of in chilisaus, voor zoetere erwten en kleurstoffen gebruik in fondant voor de cupcakes ze doen het altijd prachtig in dressuurwater.
  een vergeten aasje, waar ik toch al vanaf midden jaren zeventig mee vis.
  Ik koop ze altijd bij de marokaanse/turkse/indische winkel, hebben wel eens kikkererwten tot ( geweekt en gekookt ) ruim 20mm , en ruwere vormen.

  Geweldig karperaas!! leuk dat er eens aandacht aan besteed word.

  Antwoord
  • Frederik

   komen deze uit een blik of moet u deze nog koken

   Antwoord
 2. jean

  Zijn kikkererwten niet schadelijk voor karper op vijvers

  Antwoord
  • Jeroen

   Niet als je kikkererten goed laat wellen en 30 minuten

   Antwoord
 3. Jeroen Boelsma

  Hallo allemaal, ik lees net iets over zout en suiker toevoegen aan de kikkererwten.
  Nu mijn vraag moet ik dat toevoegen tijdens het wellen of tijdens het koken,vroeger deed ik er een beetje scopex flevor op de kikkererwten terweil ze nog warm zijn,zo viste ik altijd aan de bosbaan en sloterplas maar ben door werk druk 20 jaar niet meer gevist en probeer nu de draad weer op te pakken maar zag al gouw dat er heel veel dingen zijn veranderd zoals zout en suiker en kikkererwten koken in tomatensoep het is allemaal weer nieuw voor mij,dus als jullie nog betere suggesties hebben laat het me dan weten.

  Mvg
  Jeroen Boelsma.

  Antwoord
 4. jT

  Kan men ook additieven doen op kikkererwten uit blik? Zoja iemand een tip aub? Veel dank

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *