Sinds een aantal jaren is gericht op barbeel vissen in Nederland weer mogelijk. Deze oersterke vis kan wel 120cm lang worden en maar liefst 12 kilo wegen. In dit artikel geven wij je handige tips en lees je waar en hoe je barbeel in Nederland kunt vangen.
Waar komen barbelen voor in Nederland?
De barbeel is vis die met name voorkomt in rivieren en beken. In Nederland vind je barbelen in de Maas, Lek, IJssel, Nederrijn en Waal. Doordat deze rivieren de afgelopen jaren steeds schoner zijn geworden, is het leefgebied van de barbeel hier flink toegenomen.
Welke materialen heb je nodig?
Barbeel hengels
We raden je aan om te kiezen voor een redelijke lange feederhengel of lichte karperhengel met een minimale lengte van 3.60. tot 3.90m. Er zijn ook speciale barbeelhengels verkrijgbaar. Het voordeel van een lange hengel is dat je de vis eenvoudiger kunt sturen en op deze manier weg kunt houden bij (eventuele) opstakels denk hierbij aan basaltblokken. Daarnaast kun je met een lange hengel sterke barbelen beter onder controle krijgen en hierdoor voldoende uitdrillen. Om een aanbeet goed te kunnen registreren is het aan te raden om hengels met een gevoelige top te gebruiken.
Barbeel molens
Maak voor de barbeel visserij gebruik van stevige molens met een goede slip. Dit is nodig om de explosieve run van deze vissoort goed op te kunnen vangen. We raden je daarom aan om een baitrunner of (kleine) big bit molen te gebruiken. Deze molens worden ook gebruikt voor de karper visserij en zijn ontworpen om tegen een stootje te kunnen.
Uiteraard zit er wel kwaliteitsverschil in molens. Daarom gaat onze voorkeur gaat uit naar molens van Daiwa, Shimano, Mitchell en Penn. Deze merken staan bekend om hun betrouwbaarheid en (over het algemeen) goede slip eigenschappen.
Hengelsteunen
Stevige, kwalitatieve hengelsteunen zijn bij het barbeel vissen een vereiste. Het beste kan worden gekozen voor strandsteunen of een (karper) tripod of rodpod waarmee verticaal kan worden gevist. Let erop dat je de steunen stevig kunt verankeren zodat ze niet om kunnen vallen als je een run krijgt. Deze kan vanwege de kracht van de vis namelijk zeer explosief zijn. Hoe zonde zou het zijn als je op deze manier je dure materialen breekt of verliest.
Hoofdlijn
Omdat je vaak tussen of bij obstakels vist is het aan te raden om een hoofdlijn te gebruiken met een dikte van minimaal 25/100. In de meeste gevallen is een hoofdlijn van 28/100 tot 30/100 voldoende.
Rigmontage
Een simpele rig voldoet over het algemeen prima. Hiervoor kun je een (karper) onderlijnmontage met een hair gebruiken of ervoor kiezen om de haak direct aan de hoofdlijn te knopen. Zorg voor sterke, scherpe karperhaken in maatje 6 of 8.
Kies voor een loodsysteem met clip, zodat je voor iedere situatie en stroming het lood snel en eenvoudig kunt verwisselen.
Hoe vang je barbeel
Barbelen zijn bodemvissen die van nature leven van diverse soorten diertjes die op de bodem voorkomen. Denk hierbij aan wormen en andere waterdiertjes. Met hun 4 baarddraden tasten ze de bodem af naar voedsel.
Aassoorten
Het meest gebruikte aas om barbelen te vangen is kaas. Het is bekend dat deze vissoort gek is op deze aassoort. Met name in de zomerperiode kun je met dit aas goed vangen. Zodra het water kouder word zal dit aas minder goed werken omdat er dan minder smaak vrij zal komen.
Andere aassoorten om barbeel mee te vangen zijn mais, pellets en boilies. Het voordeel van deze soorten zijn dat ze het hele jaar ingezet kunnen worden. Het is aan te raden om niet al te grote pellets of boilies te gebruiken. In de meeste gevallen is 12 tot 22mm voldoende. Ook Smac (ingeblikt en gekookt varkensvlees) is een goed aas om barbelen mee te vangen. Dit aas is bij bijna iedere supermarkt verkrijgbaar en kan eenvoudig op de haak worden gezet.
Bekijk ook onderstaande video van Visblad TV waarin word uitgelegd hoe je met licht materiaal barbeel vangt.
We horen graag van je of jij wel eens op barbeel hebt gevist en wat je ervaringen zijn. Laat het ons weten in een reactie hieronder:
Ik vis zo vaak als ik kan op barbeel aan de ijssel!
Ik gebruik dan kaas, 1 blokje…en ik voer niet!
Ook een blank komt wel eens voor.
Grootte van de barbeel is rond de 60 a 70 cm
Bastiaan,
Waar zit jij dan meestal aan de Ijssel op barbeel te vissen, ikzelf woon in Heerde Gelderland?
Voeren is dus niet per sé nodig als ik jou reactie zo lees.
Pieter,sorry ik had een tijdje niet gekeken op deze site!
Ik zit dan in de buurt van wijhe
Bastiaan,
Dank voor je reactie. Ik zit aan de overkant van Wijhe in de IJssel te vissen op barbeel maar heb nog maar weinig succes gehad. Waarschijnlijk doe ik iets verkeerd of vis op de verkeerde plek. Misschien werpen we niet ver genoeg in. Binnenkort gaan we naar de Waal of Nederrijn/Lekvissen op barbeel. Kijken of we daar meer succes hebben.
Kan iemand mij een stek vertellen waarbij ik de auto dichtbij kan neerzetten? ik ben wat moeilijk ter been vanwege een ongeval.
ook heb ik op youtube een filmpje gezien dat is opgenomen op een strandje bij Beneden Leeuwen.
Misschien weet iemand de lokatie hiervan,
vanavond een barbeel gevangen bij het drielse pontje 72cm lang met een worm