Karpervissen tegen obstakels, waar moet je op letten?

redactie

Laatst bijgewerkt op 13 July 2023
Veel karpervissers vinden karpervissen tegen obstakels een lastige manier van vissen. Toch kan het, met de juiste voorzorgsmaatregelen, juist een leuke uitdaging zijn om op dit soort stekken karpers te vangen. Met de voorzorgsmaatregelen uit dit artikel weet je waar op te letten.

Backleads gebruiken

In de buurt van bijvoorbeeld struiken, paaltjes en bomen is vissen met een toplood (backlead) handig. Een toplood hang je met behulp van een back lead clip aan de hoofdlijn om er zeker van te zijn dat de lijn strak loopt. Hierbij span je de lijn op tot aan de backlead waarna je een klein beetje extra lijn geeft. Tijdens een run zit er wel lood op je lijn maar die zakt uiteindelijk wel naar beneden richting de vis.

Tip: Probeer om zoveel mogelijk in een rechte lijn richting het obstakel te vissen.

Bij het obstakel vissen is het belangrijk dat je met de slip dicht vist en in de buurt van de hengel(s) blijft. Zodra je beet hebt sla je met de slip dicht aan en loop je achteruit zodat de lijn niet vast komt te zitten. Mocht de karper een obstakel bereiken laat hem zichzelf dan bevrijden door minder druk op de lijn te geven.

Nylon of gevlochten lijn

Gebruik een sterke nylon hoofdlijn met een lijndikte van 35/00 tot 45/00. Het gebruik van gevlochten lijn is alleen voor ervaren karpervissers aan te raden. Een gevlochten lijn vraagt namelijk om een voorzichtige dril omdat de scherpe lijn de bek van de vis kan beschadigen. Ook neemt de verantwoordelijkheid om lijnbreuk te voorkomen toe naarmate de trekkracht van de gevlochten lijn groter wordt. Bovendien is op korte afstanden de rek van een nylon hoofdlijn minder van belang.

Weerhaakloze, dichtgeknepen of micro-barb haken

Het gebruik van weerhaakloze haken, haken met dichtgeknepen weerhaak of haken met weerhaak (micro-barb karperhaken) is een persoonlijke keuze. Weerhaakloze haken verkleinen de kans op beschadiging van de bek van de karper en het onthaken gaat over het algemeen eenvoudiger. Wel is de kans dat de haak losschiet groter wanneer de lijn slap valt. Haken met een dichtgeknepen weerhaak en micro barb haken zijn daarom bij het obstakel vissen een goed alternatief.

Schat je in dat het risico op lijnbreuk te groot is of dat de karper zich vast zwemt ga dan op een paar meter afstand van het obstakel voorvoeren. Door niet pal tegen het obstakel aan te vissen voorkom je dat vissen de ruimte krijgen om zich vast te kunnen zwemmen

Bekijk ook onderstaande video van Ernesto Kamminga over obstakel vissen op karper

Wat voor haak en lijn heeft jouw voorkeur en waarom? Laat hieronder een reactie achter

Anderen bekeken ook

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *