1. Hoe lang moet een karper onderlijn zijn?
2. Lengte van de hair
3. Soorten onderlijnmateriaal
4. Plaats van inhaking
5. Hoe maak je karper rigs?
5.1 Standaard Rig
5.2 Withy Pool Rig
5.3 360 Graden Rig
5.4 Camouflage Rig
5.5 Chod Rig
5.6 Combi Rig
6. Knopen voor je hair, haak en wartel
6.1 Lengte van de lus
6.2 Knotless knot
6.2 Halve bloedknoop
7. Knopen of kopen
Hoe lang moet een karper onderlijn zijn?
De keuze voor een rig begint met het bodemtype van het water waarop je vist. Een korte onderlijn zal op een zachte bodem bijvoorbeeld wegzakken, waardoor het aas voor de karper niet of nauwelijks vindbaar is. Wanneer het lood wegzakt wordt ook je rig een stuk meegetrokken. Gebruik daarom op zachte bodems altijd een onderlijn van minimaal 15 tot 20 cm (tenzij je met een korte chod rig vist). Op harde bodems is het vissen met een kortere onderlijn wel mogelijk, omdat het lood bij zand, klei of leem op de bodem blijft liggen en niet zal wegzakken.
Overigens is bij het vissen op een harde bodem een inline loodsysteem geschikt en bij een zachte bodem een lead clip of chod systeem.
Lengte van de hair
Naast de lengte van de onderlijn is ook de lengte van de hair een belangrijke factor. Als de afstand tussen de haakbocht en de boilie meer dan 1cm bedraagt, kan het zijn dat de karper niet wordt geprikt omdat de hair te lang is. Aangezien de haak buiten de bek van de karper blijft, zal de beet niet of nauwelijks worden geregistreerd. Mocht je wel een run krijgen, dan is de kans groot dat de karper niet wordt gehaakt. Het omgekeerde geldt ook; bij een te korte hair kan het zijn dat de haak niet goed indraait. De lengte van de hair is afhankelijk van omstandigheden zoals het type en de grootte van het aas, de haakmaat en van de rig waarmee je vist. Bij het vissen met een pop-up werkt een relatief korte afstand tussen de haakbocht en de boilie vaak goed. Vis je met bodemaas dan is het belangrijk dat de haak genoeg ruimte heeft om te draaien.
Soorten onderlijnmateriaal
Een onderlijn kan uit twee soorten bestaan; soepel of stijf onderlijnmateriaal. Soepel gevlochten onderlijnmateriaal, ook wel ’braid’ genoemd, is flexibel waardoor de haak gemakkelijk draait en prikt. Een bijkomend voordeel is dat het soepele materiaal de contouren van de bodem goed volgt waardoor de rig niet snel opvalt. Stijf onderlijnmateriaal zoals chod filament of fluorocarbon gooi je niet snel in de war en werkt op dressuur wateren vaak beter. Dit komt omdat het aas bij een soepele rig makkelijker is uit te spugen en de vis bij een stiff rig vrijwel meteen wordt geprikt op het loodgewicht. Welk type onderlijnmateriaal bij een rig wordt gebruikt is afhankelijk van de problemen die de rig oplost.
Plaats van inhaking
Nadat je een karper hebt gevangen is het goed om op te letten waar deze is gehaakt. De inhaking van een karper onderlijn geeft je informatie over het aasgedrag en dat helpt je om de juiste karper onderlijn voor dat specifieke water te kiezen. De werking van de gebruikte onderlijn en het aasgedrag bepalen grotendeels waar de onderlijn haakt.
De beste plek voor inhaking is in de stevige onderlip. Dit is de meest harde plek waarbij de vis de minste kans op beschadiging heeft.
Hoe maak je karper rigs?
Omdat het aasgedrag van karpers en het bodemtype op elk water anders kan zijn, is het aan te raden om verschillende soorten rigs te testen. Iedere karper rig is ontworpen voor specifieke omstandigheden. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je zelf een aantal veel voorkomende karper rigs maakt. Omdat de meeste karpervissers een standaard karper onderlijn met een hair gebruiken beginnen we met de standaard rig.
Standaard Rig
De standaard boilie rig is de meest gebruikte onderlijn onder karpervissers. Deze onderlijn is simpel en doeltreffend door het gebruik van 18 centimeter soepel gevlochten onderlijnmateriaal met haak. Vooral op gangbare wateren (met weinig dressuur) is dit één van de meest succesvolle rigs.
Deze rig staat ook wel bekend als de “simple hair”, “simple braid rig”, “standaard bottom bait rig” of “standaard BB onderlijn”.
Onderstaande video laat zien hoe je eenvoudig een basis rig maakt
Hoe maak ik een standaard karper rig?
Om de lengte van de hair te kunnen bepalen maak je een lusje aan de onderlijn door het uiteinde van de lijn dubbel te vouwen en met de dubbele lijn een lus te maken. Boor met een boilieboor een gaatje in de boilie, bevestig de boilie met een boilienaald op de hair en zet deze vervolgens vast met een boiliestopper. Schuif een stukje tube van ongeveer 3mm (shrinktube of een stukje van een line aligner) over de onderlijn en rijg je haak over de lijn, zodat deze aan de binnenkant van de haak uit het oog komt. Rijg vervolgens de tube over de haaksteel, bepaal de juiste lengte van je hair en knoop de haak vast met een knotless knot. Gebruik een line aligner zodat de haak agressief indraait en de rig stevig vast zit. Monteer aan de andere kant van de onderlijn een wartel maat 8, knoop deze vast met een halve bloedknoop en trek deze goed aan met een knot puller.
Standaard Rig – Benodigdheden
1. Het eindresultaat
2. Boilieboor / boilienaald
3. Soepel gevlochten onderlijnmateriaal
4. Braid schaartje
5. Wartel maat 8
6. Haak naar keuze
7. Boiliestopper
8. Stukje tube ± 3mm of een rig ring
9. Line aligner
Withy Pool Rig
De withy pool rig, ook wel de “bananenrig” genoemd, is een pop-up rig met een gebogen krimpkous. Het is één van de meest agressieve pop-up rigs, omdat deze na het aanraken van de onderlip direct indraait. De rig bestaat uit ongeveer 20 centimeter onderlijnmateriaal met daaraan een wide gape karperhaak, geknoopt door middel van een knotless knot.
Hoe maak ik een withy pool rig?
Rijg de withy/curve shank adaptor met de zijde waar geen uitsparingen zitten over de onderlijn richting de haaksteel. Je kunt het beste de adaptor even voorboren met een boilieboor omdat het bevestigen over het oog anders vrij lastig gaat (maak ook de knoop wat nat). Plaats vervolgens een bait screw of micro hook ring swivel over de haaksteel en zet deze vast met een rig ring stop. Monteer aan de andere kant van de onderlijn een wartel of maak een lus die je goed aantrekt. Schroef ook de gewenste pop-up op de bait screw. Als laatste pak je wat tungsten putty en plaats dit over de uitsparingen aan de onderkant van de withy/curve pool adaptor.
De putty dient om de pop-up langzaam af te laten zinken zodat de rig mooi is uitgebalanceerd.
Withy Pool Rig – Benodigdheden
1. Het eindresultaat
2. Boilieboor
3. Tungsten putty
4. Soepel onderlijnmateriaal
5. Braid schaar
6. Wide gape karperhaak
7. Bait screw
8. Ring ring stop
9. Withy/curve shank adaptor
360 Graden Rig
De 360 graden rig, ook wel de “big rig” genoemd, is een karper onderlijn die voor maximale bewegingsvrijheid van het haakaas zorgt. Omdat de haak door het oog van de wartel zit kan deze vrij om zijn as draaien. De hair zit los op de long shank karperhaak en wordt op zijn plaats gehouden door twee rig ring stops zodat het aas vrij kan bewegen. De lengte van de rig is variabel maar bedraagt normaal gesproken ongeveer 20 centimeter.
Hoe maak ik een 360 graden rig?
Bevestig met een halve bloedknoop het onderlijn materiaal aan de ring van de flexi ring wartel. Plaats de flexi ring swivel vervolgens op de haaksteel tot aan het oog. Schuif vervolgens een rig ring stop met de puntige kant op de haaksteel tot op ongeveer een halve centimeter afstand van het oog. Bevestig een pop-up boilie aan een stukje hair en knoop aan het uiteinde van de hair een rig ring of pear rig ring. De afstand tussen de pop-up en de rig ring is ongeveer 1 cm, zodat de kans op in de war raken klein is. Als je gebruik maakt van bodemaas, dan bedraagt de afstand ongeveer 3 cm. Daardoor heeft de haak genoeg ruimte om de onderlip van de karper te vinden.
Schuif de rig ring over de haaksteel en rijg een tweede rig ring stop op de haakbocht om deze in te sluiten. Monteer aan de andere kant van de onderlijn een lus. Plaats een anti tangle sleeve op de onderlijn en bevestig deze aan een quick change wartel. Zodra je de hoofdlijn van een safety lead clip en loodgewicht hebt voorzien, bevestig je de hoofdlijn aan de quick change wartel.
360 Graden Rig – Benodigdheden
1. Het eindresultaat
2. Boilieboor / boilienaald
3. Soepel onderlijnmateriaal
4. Braid schaar
5. Kurv shank karperhaak / long shank karperhaak
6. Boiliestopper
7. Rig ring stops
8. Flexi ring swivel maat 11 of Micro hook ring swivel
9. Rig ring of Pear rig ring
Camouflage Rig
De camouflage rig, ook wel “weed effect rig” genoemd, ziet er niet alleen uit als wier, maar voelt ook als wier. Andere benamingen voor de camouflage rig zijn “weed rig”, “wier rig”, “weedy carp rig”, “algen rig”, “algae rig” of “algee rig”. Door zijn camouflage zal je rig in helder water veel minder snel worden waargenomen door azende karpers. De rig valt door zijn weed effect zelfs helemaal weg in de bodembegroeiing of bedekking. De onderlijn is zowel op harde als zachte bodems inzetbaar en is zeer geschikt voor dressuur wateren. De rig bestaat uit 20 centimeter weed effect hooklink met daaraan een long shank haak en kan worden gevist met een pop-up of met gebalanceerd bodem aas.
Hoe maak ik een camouflage rig?
Knoop een lusje aan je onderlijn door het uiteinde van de lijn dubbel te vouwen en met de dubbele lijn een lus te maken. Daarmee kun je de lengte van de hair bepalen. Boor een gaatje in de boilie met een boilieboor, bevestig deze met een boilienaald op de hair en zet hem vast met een boiliestopper. Schuif een stukje tube van ongeveer 3 mm over de onderlijn en rijg vervolgens de haak over de lijn zodat deze aan de binnenkant van het oog uitkomt. Plaats de tube hierna op de haaksteel, bepaal de lengte van je hair en knoop de haak vast met een knotless knot. Maak gebruik van een line aligner zodat de haak agressief indraait en de rig stevig vast zit.
Door het sterke materiaal van de weed hooklink kan je deze ook direct aan de haak zetten. Het systeem valt hierdoor nog minder op. Indien je dit doet gebruik dan een long shank karperhaak maat 6.
Camouflage Rig – Benodigdheden
1. Het eindresultaat
2. Boilieboor / boilienaald
3. Weed effect hooklink
4. Soepel onderlijnmateriaal
5. Braid schaartje
6. Tungsten putty
7. Wartel maat 8
8. Boiliestopper
9. Stukje tube ± 3mm
10. Kurv shank karperhaak
11. Line aligner
Chod Rig
De chod rig, ook wel “choddy rig” genoemd, is een extreem korte karper onderlijn die door middel van een helicopter montage wordt aangeboden. Deze rig is zeer populair onder karpervissers omdat hij perfect te gebruiken is voor het vissen boven een zachte modderbodem of wierbed. Bij de opname van het aas krijgt de vis van twee kanten weerstand, namelijk van het lood aan de ene kant en aan de andere kant van de strakke lijn naar de hengel. De spanning wordt opgebouwd bij het omhoog trekken en daar weet de vis zich vaak geen raad mee waardoor hij wordt gehaakt. Bovendien is de chod rig nagenoeg niet in de war te gooien. De rig wordt meestal in combinatie met een pop-up gevist op een korte onderlijn van ongeveer 5 centimeter.
Hoe maak ik een chod rig?
Gebruik ongeveer 20 cm chod filament, rijg deze door het oog van de haak en knoop deze vast met een knotless knot (laat hierbij ongeveer 3-4 cm over voor het maken van de D vormige hair). Plaats een bait screw over het korte uiteinde en schuif de lijn van buiten naar binnen door de haakoog. Brand vervolgens met een aansteker een klein bolletje (en blaas deze uit) zodat het bolletje achter het oog blijft steken. Mocht je een haak met een klein oogje gebruiken, dan kun je eventueel het korte uiteinde ook onder het lusje van de knoop doorschuiven. Knoop aan het uiteinde van de onderlijn een flexi ring swivel. Plaats als laatste je chod rig tussen twee rubbertjes op de leader. Zorg ervoor dat de afstand vanaf het lood ongeveer 20 tot 30 cm bedraagt voor een optimaal boog effect.
Chod Rig – Benodigdheden
1. Het eindresultaat
2. Aansteker
3. Chod filament
4. Braid schaartje
5. Choddy hook
6. Flexi ring swivel maat 8
7. Soft tapered bore beads
8. Bait screw
Combi Rig
De combi rig bestond aanvankelijk altijd uit soepel onderlijnmateriaal in combinatie met fluorocarbon rig materiaal. De soepele onderlijn zorgt ervoor dat het haakaas zich natuurlijk gedraagt waardoor het indraaien van de haak wordt bevorderd. Door het stijve gedeelte wordt de onderlijn van het lood afgeduwd waardoor deze niet in de knoopt raakt. Bovendien landt, de onderlijn hierdoor onder water goed gestrekt achter het lood.
Tegenwoordig is met alleen gecoat onderlijnmateriaal veel makkelijker hetzelfde effect te creëren. Doordat je de coating kunt strippen houd je een soepele kern en een gecoat deel (stijve onderlijn) over. De combi rig is een onderlijn die op de meeste wateren goed werkt en kan zowel met boilies als particles worden gevist. Bovendien kan de rig met zowel een kurv- of longshank haak worden gevist.
Wanneer je een longshank haak gebruikt is het aan te raden om de onderlijn niet langer dan 15 cm te maken.
Hoe maak ik een combi rig?
Gebruik een gecoate braid en verwijder ongeveer 20 cm van de coating met je nagels/tanden of voorzichtig met een mesje (verkijk je niet op de hoeveelheid lijn die de hair en de knotless knot inslikt!). Knoop aan het einde van het soepele gedeelte een lusje van ongeveer 1 à 2 cm zodat je de lengte van de hair kunt bepalen. Bevestig de boilie met een boilienaald aan de hair en zet deze vast met een boiliestopper. Schuif hierna een stukje tube van ongeveer 3mm over de onderlijn en rijg je haak over de lijn zodat deze aan de binnenkant van de haak uit het oog komt. Rijg de tube vervolgens over de haaksteel, bepaal de gewenste lengte van je hair en knoop de haak vast met een knotless knot.
Schuif vervolgens een line aligner over de haaksteel; dit zorgt voor het juiste draai- en prikeffect. Als het goed is, dan blijft er nog ongeveer 2 cm soepel gedeelte over net boven het oog van de haak. Plaats aan het uiteinde een anti tangle sleeve op de onderlijn met de punt naar de haak toe en knoop vervolgens een kleine lus. Haak de quick change wartel aan het lusje en verzeker deze met de anti tangle sleeve. Eventueel kan je nog een stukje putty op het laatste stukje stijve lijn bevestigen zodat je rig mooi tegen de bodem ligt.
Combi Rig – Benodigdheden
1. Het eindresultaat
2. Boilienaald / boilieboor
3. Gecoat onderlijnmateriaal
4. Braid schaar
5. Kurv- of long shank haak
6. Quick change wartel
7. Anti tangle sleeve
8. Line aligner
9. Boiliestopper
Knopen voor je hair, haak en wartel
Gebruik voor het aantrekken van lussen en knopen een zogeheten knot puller (knopentester) zodat je knopen niet slippen of breken tijdens de dril. Maak een knoop eerst wat nat en trek deze geleidelijk aan zodat de knoop makkelijker glijdt en de lijn niet beschadigt.
Lengte van de lus
Voor het maken van de hair knoop je aan het uiteinde van de onderlijn een lusje zodat je de boilie kan bevestigen:
- Stap 1: vouw het uiteinde van de lijn dubbel
- Stap 2: bepaal de lengte en knoop de lus
Knotless knot
Voor het maken van een onderlijn kan je bij de meeste karper rigs uit de voeten met de knotless knot (no-knot) oftewel de knooploze knoop:
- Stap 1: bepaal de lengte van je hair
- Stap 2: maak 7 tot 8 omwentelingen
- Stap 3: haal de lijn door het oog, bevochtig de knoop en trek deze aan
Halve bloedknoop
Het knopen van een wartel aan je onderlijn kan eenvoudig met een halve bloedknoop:
- Stap 1: haal de lijn door het oog van de wartel
- Stap 2: sla de lijn 5 tot 6 keer om de hoofdlijn
- Stap 3: schuif de lijn door de zojuist gevormde lus
- Stap 4: bevochtig de knoop en trek geleidelijk aan
Knopen of kopen…?
Het zelf knopen van je karper rigs heeft op de lange termijn veel voordelen ten opzichte van onderlijnen die je kant en klaar koopt. Zo geeft het vissen met een zelfgemaakte rig je bijvoorbeeld de mogelijkheid te variëren in onderlijn en hair lengte. Dit in tegenstelling tot kant en klare rigs waar je nauwelijks iets van kan aanpassen. Ook heb je invloed op de kwaliteit van een zelfgeknoopte onderlijn en kun je materialen gebruiken waar je vertrouwen in hebt.
Het vissen met je eigen rigs ten opzichte van gekochte rigs geeft bovendien meer voldoening, want hoe mooi is het om te vangen met je zelfgemaakte rig. Op den duur gaat het knopen van onderlijnen ook steeds makkelijker en sneller!
Header: “Carp rigs” © Korda
Standaard Rig (overal)
D Rig met pop-up zachte bodum( modder-bladeren)
Chod Rig
Running Rig
Gevlochten lijn
Fluor Carbon
Meestal zelf maken.
Beste Niels ik knoop alleen mijn RIGS op water waar veel hengels druk is. En karpers als ware getraind zijn. Zo kan ik lange RIGS maken enz enz
Ik koop voorlopig nog mijn karper rigs van het merk Guru… Ik ben nog een beginner, ik zal later zeker mijn eigen rigs knopen…
Momenteel maak ik de standaard rig en af toe de combi rig zelf. Daarnaast vis ik met de feeder volgens de methode methode
Ik maak alle rigs zelf,zoveel mogelijk. Ik vis ook met de macth en de feeder.
Ik ben nog maar net begonnen met het zelf knopen van mijn rigs. Ik ben eigenlijk nog niet zo lang intensief bezig met het karper vissen, en dus nog een beetje mijn weg aan het zoeken in deze visserij. Ik vis voornamelijk op het zoute, en daar maak ik ook zelf al mijn onderlijnen, dus ik heb wel wat ervaring in het knopen. Zoals gezegd ben ik nog een beetje zoekende, dus ik gebruik meestal de gewone standaard rig. Het is wel de bedoeling dat ik mijn techniek nog wat ga verfijnen, dus alle tips zijn welkom 😉
Ik koop Meetstal mijn rigs maar ik wil ze in de toekomst zelf proberen te knopen lijkt me wel leuk om doen en zal ook wel voordeliger uitkomen denk ik ook wel niet ?
Ik gebruik (nog) meestal de kantklare rigs van Guru.
knoop mijn onderlijnen over het algemeen altijd zelf. Met 1 hengel vis ik met de standaard rig wel varieer ik daarmee in lengte in de winter korter als in de zomer. Met de 2e hengel vaak spelen en kijken wat er gaat werken. Combi rig, chod rig. vaar werkt op de wateren waar ik dan vis toch de standaard rig het beste, lengte is wel belangrijk maar dat is spelen met de factoren.
Ik maak mijn onderlijn altijd met de knotless knot want ik ben beperkt door een ongeval en dat gaat voor mij nog, juist de rest van de knopen dat lukt niet.
Ik gebruik vaan chod rigs omdat ik vaak een beplante bodem heb en dan is het ideal
Hoi Niels , ik knoop zelf mijn onderlijnen maar heb daar geen grote variatie in en gebruik dan ook vaak een standaard geknoopte 18/20 cm onderlijn ( jelly wire PB products ) met een maat 6 gamukatsu haak. Om de haak iets naar binnen gebogen te laten staan gaat er nog een krimpkousje overheen .
Ik maak ze zelf ik brobeer Van Alles zo wat er in mij op kom
Ben juist beginnen vissen op karper en koop de lijnen
Maar met deze uitleg zal het niet lang duren dat ik het zelf zal maken
Groetjes m
Ik vis bijna altijd met de standaard, maar ik ga de andere zeker ook uitproberen.
Bedankt voor de handige tips en de uitleg hoe ik het moet maken.
ik maak mijn rigs altijd zelf geleerd via YouTube van Piet Vogel maar met die info kan ik ook nog iets opsteken
ik maak mijn onderlijnen zelf ik gebruik curv shank haken fox maat 4
zes wikkelingen twee achter de hair gebruik daarbij en 20mm wafter
Beste mede karpervissers, ik knoop al mijn rigjes zelf. Niet te ingewikkeld maken. Ik vis graag met fluorcarbon stif rigjes, maat zes. Ook de standaard rig met een korte hair word veel gebruikt. Korte hair in combinatie met een wafter. Met gewoon bodemaas een wat langere hair. Een afwijkend gebruik van een ronnie rig in combinatie met een 24mm boilie als bodemaas of grove snowman heb ik zeer goede resultaten mee behaald. Het idee hierachter is dat de haak eigenlijk verzwaard is bij het haakoog en dat de haak heel goed kan draaien. Dit werkt alleen goed als de karper met vertrouwen aast. Als ik op kleine watertjes ga vissen begin ik vaak met een chodrig. Dit verstort bijna niets.
Ik maak mijn onderlijntjes nooit zelf, ik koop ze kant en klaar. Nou ben ik nog maar is bezig dus wie weet in de toekomst!
Maak ze zelf en koop ze ook zo nu en dan.
ik knoop zelf mijn rigs. ik kies voor de gewone standaard rig en de combi rig 20cm lang die zijn simpel en goed
Een paar keer karper wezen vissen, voor het volgende seizoen wil ik de rigs zelf knopen en het wat uit gebrieder aanpakken
Ik koop ze nu nog compleet.
Ben pa s een jaar weer aan het karpervissen en nog aan het expirementeren.
Knoop mijn onderlijntjes zelf maar altijd zonder hair
nu ga ik het proberen met hair
ik knoop zelf mijn rigs. ik kies voor de gewone standaard rig en de combi rig 10 tot 15 cm lang die zijn simpel en goed .
ik doe de halve bloedknoop die heb ik geleerd van iemand
Ik knoop ze niet zelf maar ik gebruik de onderlijnen van korda of Ernesto kamminga vanwege dat ik daar ook vertrouwen in heb gr willem
Ik knoop de standaard rig zelf. Bij harde bodem mooi kort onderlijntje en als ik het niet goed weet of zachte bodem wat langer. Chod rigs koop ik. Het voordeel van zelf knopen vind ik dat je kunt aanpassen per situatie.
Hi Neil, bedankt voor je website. Ben woonachtig in Ontario Canada en karp vissen is in de minderheid. Er is een groot wedstrijd in Ontario maar ongeveer 5 uur van hier vandaan. Ik leer ontzettend veel van jullie en hoop dat ik mag blijven lezen in jouw website. Just letting you know. Nogmaals bedankt. Jan (John) van der Veldt
ik ben nog maar net begonnen met karpervissen. heb allerlei soorten rigs gekocht om ze nu met enige training na te kunnen maken op een gelijkaardige manier.
Ik koop kant en klare onderlijnen. Ik ga het wel proberen om deze zelf te maken. Volgende week begin ik met zelf alternatief werplood te maken. Op internet kun je duidelijke handleidingen vinden hoe je dit moet doen.
Vandaag weer een sessie van 24 uur achter de rug.
Een mix van maïs met kikkererwten rond de 4 kilo gevoerd in een verspreid patroon.
Het resultaat uiteindelijk was 1 losser en een paar brasem.
Aan de haakwijze (mooi in de onderlip) kan ik zien dat er niks mis is met mijn onderlijnen.
Ik word nu wel een beetje wanhopig,gezien de zeer tegenvallende resultaten.
Ik vis voornamelijk met de essential boilie van main line en de banoffee die ik doe dippen met de goo producten.
Beste Niels,
Ik heb al 20 jaar niet gevist en ga nu na mijn pensioen weer beginnen. Er is veel veranderd, dat is mij wel duidelijk. Ik viste vaak met de pen, een voertje en mais. Jullie video’s en publicaties maken mij een hoop duidelijk. Dank daarvoor.
Vriendelijke groet,
John
Ik wacht nog steeds op mn eerste grote karper. Ik ben net begonnen met karper vissen en heb er weinig verstand van. Nu ik deze info heb ga ik verschillende manieren proberen en koop eerst wel kant en klaar snoer. Ik heb wel in de gaten dat ik verkeerde keuzes gemaakt heb op het gebied van de bodum.
Ik hoop dat ik met deze info vandaag dan toch succes mag hebben.
Maak al me onderlijnen zelf gebruik twee verschillende 1 gewone soepele onderlijn met line aligner vis ik snowman of wafter en de andere is een stijve chod rig maak ik met boom en korda krimps die vis ik met pop up
Ik zit nu op kanaal maar heb steeds dat de rig vol wier zit steeds waar ik hem ook heen gooi heb ik wier wat kan ik beste doen
Maak ze nu ook zelf de rigs.
Al is het best wel eventjes wenen om ze te knopen maar komt .
En op deze site leer ik er meer van zo thnx
Ik ben beginnend karpervisser. Tot nu toe heb ik vnl. karper gevist in een meer in Frankrijk. Hierbij gebruikte ik kant en klare feederonderlijnen, met bajonet.
Binnenkort wil ik ook hier op karper gaan vissen.
Stiff rigs + wafter en Ronnie-rig voor pop-ups, chods als ik zeer ver moet gooien. Lengte onderlijn varieert van water tot water (hardheid bodem). Als materiaal voor onderlijnen gebruik ik fluoro, soms gevlochten, chod link en Dark matter…
Ik heb nog geen karper gevangen altijd witvis nu heb ik via de video enkele rigs gemaakt en ga het toch proberen om er een te vangen heb diverse tips gelezen,ik hoop dat het me gaat lukken.
Bedankt, knoop ze nu ook zelf. Begin na jaren weer te vissen. Hopelijk een betere vangst.
Geweldig artikel. Het kan niet op een beter moment komen. Ik ben een ervaren sportvisser (roofvis, vliegvisser) maar ben nu net bezig met de eerste stappen in de Karpervisserij. Hengel, molen, materiaal, alles valt op zijn plaats. Het artikel over rigs is dus zeer welkom. Prima werk, en ook je E-book is zeer behulpzaam! Dankjewel, en tot ziens aan de waterkant.
Bas, Giessenburg
Heel fijne uitleg van de verschillende rigs en knopen. Heb altijd met gekochte rigs gevist maar nu voor het eerst met een eigen gemaakte rig. Heb er ook goed mee gevangen dus ga dat zeker vaker doen.
Top artikel, duidelijk en heldere uitleg. Dank jullie wel voor het delen.
Ik koop alles, heb het wel geprobeerd maar je krijgt het nooit zo mooi als uit de winkel..
ben net begonnen met karper vissen ik heb wat kant en klare onderlijnen gekocht en wat zelf onderlijnen gemaakt
maar met jou uit leg in het filmje ga ik ze voortaan zelf maken bedankt
Ik knoop ze over het algemeen zelf.
Meestal is het de blowbackrig.
Lengte zo rond 15cm.
Vis op harde en zachte bodem od bodem met veel begroeing.
Dan maak ik ze iets langer,zo rond de 20cm.
De rigs hebben mij nog nooit in de steek gelaten en haken altijd mooi in de onderlip.
Ik knoop ook mijn rig zelf de Ronnie rig en de standaard rig.ook met zig rig op een zachte bodem
Ik heb een drietal rigs gekocht, zoals de chod-rig en krank-rig van Korda en de PB KD rig. Of Ik ze ooit zelf ga in open weet ik nog niet, aan gezien Ik met deze 3 uit de voeten kan, waar Ik vis.
Zal zeker eens proberen maar met linker hand heb ik geen fijne motoriek door verlamming
Beste Niels,
Ik maak zelf mijn rigs de jojo rig en de inline rig. Bij de jojo rig is de lengte van de braid
ca. 30 cm. Met de inline rig is de braid ca. 10 tot 15 cm. Bij de inline rig kan ik de zwaarte van het gewicht van loodvervanger heel snel en simpel wisselen. Natuurlijk is de keuze van de braidlengte afhankelijk van diverse punten zoals bodem, diepte enz. Bij transport van mijn hengels in het foudraal verwijder ik heel simpel het gewicht om beschadiging van mijn blanks te voorkomen.
De aanbeet bij de korte rig is heel spectaculair dit bij een waterdiepte van 70 tot 80 cm.
Beste Niels,
Ik maak zelf mijn rigs de jojo rig en de inline rig. Bij de jojo rig is de lengte van de braid
ca. 30 cm. Met de inline rig is de braid ca. 10 tot 15 cm. Bij de inline rig kan ik de zwaarte van het gewicht van loodvervanger heel snel en simpel wisselen. Natuurlijk is de keuze van de braidlengte afhankelijk van diverse punten zoals bodem, diepte enz. Bij transport van mijn hengels in het foudraal verwijder ik heel simpel het gewicht om beschadiging van mijn blanks te voorkomen.
De aanbeet bij de korte rig is heel spectaculair dit bij een waterdiepte van 70 tot 80 cm.
nou daar komt ie dan na 35 jaar karpervissen zal ik jullie zeggen wat de beste dresuur rig is
namelijk.. neem een korda curve shank haak maat 4 of een ander merk.maak hem op je onderlijn met een knoop loze knoop
geknoopt zit de onderlijn dus op de rug van de haak erg belangrijk zet er een 25 mm bol op ,nu komt het ..maak de onderlijn 40 cm lang,laat een dikke vis er maar mee spelen er is nu geen argwaan meer ,bij een te korte onderlijn prikken voelen of terug slaan van de boilie even kopschudden en is hij gelijk weg.
probeer maar na vele30ers 40ers 1 55 ponder en een 62 ponder in Nederland ,mag ik toch wel zeggen dat het werkt.
nooit hoorde ik hier over daarom noem ik hem de Ron Rig zo simpel als wat
probeer maar je zult versteld staan
succes
Hallo, als beginnend visser maakt ik mijn rigs zelf, de standaard en de combi rig. Dit met gevlochten draad. Zal mij later aan andere types riskeren.
Beste Niels, ik vis altijd met een visveilige lead clip systeem. Dat vind ik zeer belangrijk in het belang van de karper bij eventuele lijn breuk.
Mijn onderlijnen knoop ik zelf, dan kun je naar omstandigheden makkelijker. En het is een stuk goedkoper! De meeste rigs die ik gebruikt zijn de gewone, chod-rig en de snowman-rig. Meestal 15-20cm lang als de vissen niet door bijten maak ik ze korter. Bij dressuur water maak ik de rig langer. En als er veel witvis aanwezig is,maak ik de afstand tussen de haak en boilie langer. Succes
Ik ga proberen mijn rigs zelf te maken ook omdat we met 4 vissers zijn en zo kan je zelf de lengte en te gebruiken materiaal kiezen. Ik denk dat dit ook voordeliger is.
Maar wat is nu de beste draad gevlochten met plastic omhulsel of gewone nylon draad.
Ik ben vliegvisser en vis nu sinds enkele jaren (ook) op karper met de vliegenhengel. Is zeer spectaculair. Gebruik drijvende en zinkende lijn afhankelijk van omstandigheden. Gebruik GEEN gevlochten lijn, is not don, altijd nylon. Maak rigs zelf met haak #12 of nog kleiner zonder weerhaak. Ik vis héél subtiel waarbij op zicht vissen mijn voorkeur heeft. Met deze techniek heb ik meerdere malen de “boily-vissers” het nakijken gegeven. De uitdaging zit in het directe contact(met twee handen) met de vis tijdens de dril.
PROBEER HET EENS UIT, JE STAAT VERSTELD VAN HET PLEZIER VAN DE DRIL !!
Maak mijn onderlijnen zelf,meestal de standaard en dan ongeveer 15cm lang voor een harde bodem en de chodrig voor een zachte bodem.
Ben juist beginnen vissen op karper en koop de lijnen
Maar met deze uitleg zal het niet lang duren dat ik het zelf zal maken
Ben erg blij met deze info
Gr chris
Knoop alle soorten rigs zelf bekijk het per water of aas gedrag
Ik gebruik meestal de stif rig of Ronny rig
Ik knoop mijn rigs altijd zelf
Dertig jaar geleden maakte ik ze zelf. Nu net weer een jaartje aan het vissen, koop ik ze kant en klaar. Daar ben ik niet tevreden over. Dus ga ik ze volgend jaar weer zelf maken. Ook met het systeem worstel ik nog. Met het helikopter systeem tot vier maal toe een losschieter gehad.
ik koop de fox rig die zijn kant en klaar het zelf maken lukt mij niet meer
Ik heb na mijn jeugd eigenlijk niet meer gevist. Nu sinds een jaar of 4 a 5 ben ik weer gaan vissen.. de vangsten waren op zich wel oke
Nu probeer ik mijn visserij een beetje aanpassen zodat ik meer vis op de kant krijg.. maar het resultaat is dat ik eigenlijk ben gaan twijfelen na al deze informatie heb ik de juiste bollie’s doe ik er goed aan om zelf te gaan knopen of koop ik juist kant en klare onderlijnen. Ik heb wel het spul om zelf te knopen gekocht resultaat 0 kant. En klare onderlijn resultaat 1 gelost
Conclusie twijfel 🤔 allom
Denk erover om weer terug te gaan naar het begin van de visserij