Karper bewaarzak gebruiken? Hier moet je op letten!

redactie

Laatst bijgewerkt op 13 July 2023
Veel karpervissers gebruiken een karper bewaarzak om de vangst tijdelijk in te bewaren, zodat ze deze tijdens een later moment op foto kunnen vastleggen. Een bewaarzak kan voor dit doeleinde inderdaad uitkomst bieden. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden als je een bewaarzak wilt gaan gebruiken. Hieronder geven wij je een aantal tips!

Zorg voor een ruime bewaarzak

Een bewaarzak met voldoende ruimte is erg belangrijk. Een te kleine bewaarzak kan ervoor zorgen dat een karper te weinig ruimte heeft, waardoor deze bekneld kan raken en hierdoor zelfs kan overlijden.

Waterdoorlatendheid

Niet alle bewaarzakken zijn hetzelfde. Kies voor een bewaarzak die voldoende water doorlaat. Dit doe je door erop te letten dat er voldoende gaatjes in de bewaarzak zitten waar het water door kan lopen.

Zet de bewaarzak goed vast

Dit lijkt voor veel karpervissers vanzelfsprekend, maar dit is het niet! In de praktijk blijkt helaas maar al te vaak dat karpers toch, met bewaarzak en al, weten te ontsnappen. De vis zal dit echter niet overleven. Veranker daarom altijd je bewaarzak door deze met een stevige bankstick goed vast te zetten.

Gebruik een extra bankstick, zodat je zeker weet dat de bewaarzak nooit los kan komen.

Plaatsen van de vis

Maak je bewaarzak altijd nat voordat je deze gebruikt. De huid van de karper is erg gevoelig en kan beschadigen als je dit niet doet. Bij het plaatsen van de karper in de bewaarzak moet je ervoor zorgen dat de vinnen recht langs het lichaam lopen anders kunnen deze breken. Ondersteun de bewaarzak altijd als je deze laat afzakken. Let goed op dat er zich geen obstakels, zoals uitstekende takken, in de buurt van de bewaarzak / karper bevinden. Hier kunnen vissen zich namelijk ernstig aan verwonden.

Zorg er ook voor dat het water genoeg diepte heeft, zodat de vis “vrij” kan zwemmen. Door het koort van de bewaarzak een stuk te verlengen kan de karper zelf de diepte met voldoende zuurstof kan bepalen

Recovery slings zijn niet geschikt om karpers (lange tijd) in te bewaren. Deze zijn uitsluitend bedoeld om de vis tijdelijk in te laten herstellen / bijkomen.

Algemene karper bewaarzak tips:

 • Bewaar de vis zo kort mogelijk in de bewaarzak
 • Plaats nooit meer dan één vis tegelijk in een bewaarzak
 • Graskarpers mogen nooit in een bewaarzak worden geplaatst
 • Plaats de bewaarzak nooit in de buurt van obstakels
 • Plaats de bewaarzak nooit tussen wier of waterplanten, aangezien op deze plaatsen minder zuurstof in het water voorkomt

Tot slot

Zelf zijn we geen voorstander van het gebruik van een bewaarzak. Toch zijn er veel karpervissers die wel een bewaarzak gebruiken. We hopen dat we je in dit artikel bewust hebben kunnen maken van de mogelijke gevaren en dat je hier iets mee doet.

Besef echter altijd dat het beter is om karpers niet in een bewaarzak te bewaren. Hoe denk jij over het gebruik van een bewaarzak en heb je nog aanvullende tips? Laat het ons en anderen hieronder weten:

Header: “Carp leaves net” © Korda

Anderen bekeken ook

8 Reacties

 1. Ben

  Ik gebruik geen bewaarzak ik vang en trek er direct foto’s van donker ofniet, neem gewoon een klein zacht spotje op batterijen mee dat je genoeg licht hebt voor foto’s te trekken. Een bewaarzak kan de karper z’n vinnen enzo beschadigen.
  catch en release

  Antwoord
 2. William

  Duidelijk artikel.

  Ik ben persoonlijk voorstander van het catch & release principe, dan maar een keer een mindere foto of geen. Het welzijn van de karper moet bovenaan staan!

  Alternatief voor toch die foto! Zorg voor een licht bron die kan bij schijnen of een goede flitser op bijv. een dlrs camera. Genoeg alternatieve opties om licht te creëren, toch?

  Antwoord
 3. Siem

  Gebruik een bewaar zak niet om de vis voor lange tijd te bewaren maar doe dit kort, bijvoorbeeld om de camera en weegschaal enzo gereed te maken. Het is handig om de vis te tillen en te wegen en om haar even op adem te laten komen in de zak voordat je haar weer terug zet in haar element. Het is bewezen dat het stressniveau van de vis maar heel erg langzaam minder word in een zak dus het is belangrijk om haar zo snel mogelijk weer te laten zwemmen. En qua beschadiging van de vinnen werkt het hetzelfde als bij een landingsnet, voordat je tilt, kijk of alles netjes tegen haar lichaam aan zit dan kan er nix fout gaan. Maar eigenlijk is de naam bewaar zak niet echt op z’n plaats, die men dus ook niet te letterlijk moet nemen. Ik zie vaker dat mensen de vis soms 4 uur of meer bewaren in een zak. Terwijl nacht foto’s eigenlijk nou juist nog mooier en specialer zijn dan de ‘normale’ (duw ‘m in die lens) foto’s

  Antwoord
 4. Evert

  Wat mij betreft mogen ze de bewaarzak gelijk uit de winkels halen. Ben zeker geen voorstander er van, de reden hiervan is dat zeker het gedrag van de karper word beïnvloed hierdoor. En dit om alleen een mooi plaatje te krijgen.

  Ben altijd al een voorstander geweest om verantwoord op karper te vissen en daar hoort dit ook bij. Vis al meer dan 45 jaar op karper, en zie dat door de jaren heen het alleen maar een commercieel gebeuren is gaan worden. Dit is zeer jammer, ook hengelsportzaken werken hier aan mee, en kijken alleen maar naar de verdienste.

  Ook zien we in karperbladen dat er weinig aandacht aan veilig vissen word geschonken. Mooi dat jullie dit onderwerp hebben aangesneden maar nogmaals, (Bewaarzak uit den boze.)

  Antwoord
 5. Dick Hartman

  Ook ik ben een oude karpervisser en ben van mening dat de “bewaarzak” uit den boze is, want ook ’s nachts kan je hele mooie foto’s maken. Mocht het nu zo zijn dat je alleen zit te vissen en net zoals ik geen verstand heb van de moderne techniek, dan moet je toch wel een hele speciale vangst hebben om hem te zakken en doe het dan verantwoord bv. fox str weigh sling met een afmeting van 124 cm x 75 cm x 39 cm daar heeft de vis ruimte in en je kan de floaters uit elkaar zetten. Maar in principe: géén bewaarzak !!

  Antwoord
 6. Joyce Coolen

  Ik vind dat de bewaarzak verboden zou moeten worden. Als het voor de nacht fotografie nodig is dan ga niet in de nacht vissen. Ik heb een waterdichte camera gekocht met automatisch flits dus geen zorgen dat het vies wordt en geen zorgen voor de vis.
  Ook als je alleen bent kun je hem fotograferen dan kun je hem gewoon in de kredel laten liggen of op je onthaakmat

  Antwoord
 7. jordy

  Aanvullende tips heb ik eigenlijk niet. Vind zelf wel dat de bewaarzak onzin is. Met camera’s van tegenwoordig kun je ook mooie foto’s maken. Is het echt een parel van een vis maak ik in de nacht gewoon een foto. Hou rekenening met het catch and release. Als een karper mooi is maar niet bijzonder gaat de vis gewoon direct terug zonder foto’s te maken. Kan best begrijpen dat sommigen een super strakke foto willen ofzo maar leg het moment van vangen vast in je geheugen. Ik vind het vrijlaten en vrijheid geven van de vis belangrijker dan de foto om stoer aan mensen te kunnen laten zien. Gebruik zelf dus nooit een bewaarzak. Gebruik je hem wel, doe dit dan alleen voor een hele bijzondere vangst. Jij zou het ook niet prettig vinden als je na het eten 3 uur in de krappe kelderkast gestopt word. Nergens voor nodig dus bij die vis ook niet lijkt mij

  Antwoord
 8. Renaldo

  Bewaar zakken zouden gewoon verboden moeten worden.

  Het is al erg genoeg voor de karper dat we hem vangen.
  En als je hem daarna nog even een tijdje in een zak stopt is dat niet bevoordelijk voor de karper. Hij kan ook sterven van stress door weinig tot niks meer te eten.
  Dit merken we vaak niet omdat dit op langere termijn effect heeft.

  Je wil het gewoon niet op je geweten hebben dat een vis sterft of beschadigd. Of dat je bewaarzak om wat voor reden dan ook los schiet.

  En inderdaad koop inplaats van een bewaarzak een goede camera of een lampje om eventueel een foto te maken.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *