Karper community

De leukste Karper Community van NL en BE

Karper tips

Artikelen met tips en info over karpervissen

KARPER WEBSHOP

Topkwaliteit karperspullen: gratis verzending & retour
Selecteer een pagina
karpervissen met klein aas

Klein aas, grote vangsten! 7 handige tips

3 jun 2016Karperaas en voer6 reacties

Karpervissen met klein aas; voor veel karpervissers is dit onlogisch. Het vooroordeel bestaat namelijk dat klein aas vooral kleine vissen oplevert. Ook het idee dat je er vooral witvis mee vangt zorgt ervoor dat veel karpervissers dit aas mijden. Toch zijn er met kleine aassoorten zeer goede vangsten mogelijk. In dit artikel geven we 7 tips en laten we je zien wat de mogelijkheden zijn van klein aas.

De voordelen van karpersvissen met klein aas!

Kleine aassoorten hebben als voordeel dat ze over het algemeen minder dressuurgevoelig zijn dan grotere aassoorten. Dit komt doordat karpers het aas sneller vertrouwen waardoor je de kans op een (snelle) aanbeet vergroot. In principe valt dit ook logisch te verklaren. Als het merendeel van de karpervissers vist met grote aasoorten, gaan de karpers dit op den duur associëren met gevaar. Dit speelt met name op wateren waar veel wordt gevist, de zogenaamde dressuur wateren. Juist op dit soort wateren kun je toch karpers vangen door te experimenteren met klein aas. Een ander groot voordeel van dit aas is dat je er “voedselnijd” mee stimuleert. De vissen zullen eerder om het aas “vechten” waardoor je vaak veel vissen in korte tijd kunt vangen.

Tip #1 – Kleine boilies

De meeste karpervissers gebruiken (in Nederland) boilies met een diameter van 15 tot 25mm. We raden je daarom aan om te testen met kleinere boilie soorten. Denk hierbij aan boilies met een diameter van 8 tot 12mm.

Naast “normale” boilies hebben we ook goede resultaten behaald met mini imitatie boilies. Om je aaspresentatie extra attractief te maken kun je deze eventueel combineren met echt aas zoals een korrel maïs of een (halve) tijgernoot.

Tip #2 – Particles

mosselbanken karperEen andere tip die we je willen geven is het bevestigen van één enkele particle op de hair. Bijvoorbeeld slechts één maiskorrel, een halve tijgernoot of een kikkererwt. Deze aanpak werkt echter minder goed op wateren met veel witvis, aangezien je hiermee het risico loopt op veel bijvangsten. Toch kun je ook hier door je aas heel specifiek te presenteren (bijvoorbeeld in een bodemkuil of op een smalle mosselbank) hele goede resultaten boeken. Er zijn op deze manier zeer grote karpers gevangen met slechts één maiskorrel.

Tip #3 – Mini imitatie aas

We beschreven de mogelijkheden van imitatie aas al eerder, maar wist je dat ook mini imitatie aas erg goed kan werken? Het grootste voordeel van imitatie aas is dat het redelijk witvis bestendig is. Op deze manier kun je toch met “particles”, zoals imitatie maïs vissen, zonder dat je last zult hebben van vervelende witvis bijvangsten. Tegenwoordig zijn de meeste imitatie aasoorten daarnaast nauwelijks van echt te onderscheiden. Veel imitatie aassoorten hebben felle kleuren waardoor ze (ondanks het kleine formaat) voldoende opvallen.

Tip: bekijk onze goed vangende (drijvende en zinkende) imitatie aassoorten

mini imitatie aas

Tip #4 – Kleine aassoorten combineren

Door kleine aasoorten te combineren maak je de aaspresentatie nog aantrekkelijker. Combineer bijvoorbeeld een kleine imitatie 10mm boilie met één maiskorrel op de hair. Uiteraard zijn er hierbij veel combinaties mogelijk.

We raden je dan ook aan om te testen wat op jouw water het beste werkt. Hieronder hebben we vast een aantal mogelijke combinaties voor je samengesteld:

  • 10mm (imitatie) boilie in combinatie met één maiskorrel
  • Halve tijgernoot in combinatie met een halve pinda (gebruik hiervoor een boilieboor)
  • 1 imitatie made in combinatie met een halve pellet
  • Kikkererwt in combinatie met één mini boilie
  • Imitatie ham (7mm) in combinatie met 1 (echte) made
  • Halve imitatie bloedworm (2 cm) in combinatie met één mini boilie

Tip #5 – Afwijkende vormen

De ronde vorm van een boilie kan door karpers geasocieerd worden met “gevaar”. Dit kun je eenvoudig oplossen door de boilie in een andere vorm te verknippen. Afwijkende vormen kunnen juist op wateren waar veel met ronde boilies wordt gevist goede resultaten opleveren.

Tip #6 – Compacte voerstekjes

Maak compacte voerstekjes als je gaat vissen met klein aas. Dit kun je doen door bijvoorbeeld PVA bags te gebruiken. Deze kun je vullen met kleine particles zoals hennep of duivenvoer. Haal een handje particels uit de emmer en leg deze voor gebruik ongeveer 15 minuten (uitgespreid) op een aantal vellen keukenrol. Hierbij voorkom je dat het voer te nat is als je de PVA bag vult, waardoor deze direct smelt. Als je dichtbij de kant vist kun je het aas heel gericht op je stek laten zakken (dus niet ingooien). Hiermee voorkom je dat vissen schrikken en op deze manier creëer je een zeer compacte aaspresentatie.

Tip #7 – Subtiele aaspresentatie

Wanneer je kleine aassoorten gebruikt wil je het aas natuurlijk zo subtiel mogelijk aanbieden. Daarom is aan te raden om je rigs af te stemmen op de grote van het aas. Gebruik bij voorkeur een kleine haakmaat (vanaf haakmaat 12). Biedt het aas op een zo natuurlijk mogelijke manier aan. Gebruik dunne onderlijnmaterialen en zet (eventueel) een klein loodje op je onderlijn 2 tot 3cm boven de haak. Deze zorgt ervoor dat de onderlijn plat op de bodem komt te liggen ook vergroot je hiermee de inhakingskans. Experimenteer met zowel drijvende als zinkende aassoorten (pop-up/snowman rig).

“Ben je op zoek naar kwalitatieve karperspullen tegen goede prijzen? Dan raden we je aan om te kijken op de webshop Karpervissen.shop waar je moet zijn voor betaalbare karperspullen van topkwaliteit. Je betaalt (ook bij kleine bestellingen) geen verzendkosten. En bestel je vóór 16.00u dan worden je karperspullen vandaag nog verzonden”

Wij hebben (ook op moeilijk vangbare wateren) zeer goede resultaten behaald door te vissen met klein aas. Wat zijn jouw ervaringen met kleine aassoorten en vang je er daadwerkelijk meer vis mee? Laat hieronder even je reactie achter, zodat anderen er ook iets aan hebben.

Pin It on Pinterest