Karpervissen in de winter, horror of uitdaging?

redactie

Laatst bijgewerkt op 13 July 2023
karpervissen in de winter
Karpervissen in de winter hoeft (in tegenstelling tot wat veel vissers denken) niet perse moeilijker te zijn dan karpervissen tijdens andere jaargetijden. Mits je weet wat je aan het doen bent, kun je ook in de winter prima karpers vangen. En ondanks koude dagen geeft het je ook enorm veel voldoening als je een mooie vis weet te vangen. Een ander voordeel is dat je in de winter minder “last” zult hebben van andere karpervissers. Vaak zul je zelfs het water alleen voor jezelf hebben!

Karper winter aas

Niet alle soorten aas zijn geschikt om in de winter te gebruiken. Zorg er altijd voor dat je aas voldoende opvalt zodat de vissen interesse krijgen in aas. Wat meestal goed werkt zijn opvallende (felgekleurde) boilies in combinatie met imitatie aas in de vorm van maden, garnalen of imitatie zoetwaterkreeftjes.

Maak je aas extra aantrekkelijk door dips of flavours te gebruiken. Zorg er echter wel voor dat je dips of flavours gebruikt op basis van alcohol (en geen olie) aangezien dit stroperig en hierdoor minder aanlokkelijk zal worden in koud water.

Winter hotspots

Tijdens de koudere dagen verplaatsen karpers zich vaak naar diepere delen van het water. Dit is echter niet altijd het geval. Met name stekken die uit de wind liggen en waar overdag de zon op schijnt kunnen goede hotspots zijn. Dit kunnen zelfs ondiepe stekken zijn die een meter (of minder) voor de kant liggen.

Door de lage watertemperatuur eten karpers in de winter minder. De zwemroutes die ze dagelijks afleggen zijn in de winter vaak ook korter dan in andere maanden, waardoor ze minder energie verbruiken. Doordat karpers zich minder verplaatsen en minder voedsel tot zich nemen is het des te belangrijker om op het juiste moment op de juiste stek te zitten. Probeer op verschillende tijden op verschillende stekken te vissen. Hierdoor kun je erachter komen waar en op welk tijdstip de karpers azen.

Tip: probeer ook eens te vissen op stekken waar warm water wordt geloosd. Deze vind je vaak op kanalen en rivieren (bij energiecentrales). Dit zijn meestal goede karper hotspots!

Wel of niet voeren?

Doordat een karper in de winter veel minder voer tot zich neemt, is veel voeren in de winter niet nodig. Als je dit toch wilt doen zal dit de vangstresultaten dan ook niet ten goede komen! Compacte voerstekjes werken in de winter vaak het beste. Door voerstekjes stuk voor stuk te bevissen kun je er relatief eenvoudig achterkomen waar de vissen zich bevinden. Als je meerdere vissen achter elkaar op dezelfde stek vangt kun je overwegen om iets meer te voeren.

Let wel overdaad schaadt!

Karpervissen wintertips:

 • Zorg voor voldoende warme en droge (thermo) kleding
 • Zoek een zonnige stek uit de wind
 • Maak meerdere compacte voerstekjes en bevis deze op verschillende tijdstippen (max 2 uur per stek)
 • Voer eens met gemalen boilies
 • Zoek stekken waar het water een paar graden warmer is dan op andere plekken
 • Vis onder bruggen
 • Voer nooit teveel in de winter
 • Noteer het tijdstip van je vangst, zodat je weet op welke tijdstippen de karpers op een stek azen
 • Vis met aas dat voldoende opvalt (felle kleuren)
 • Combineer echt aas met imitatie aas
 • Vis op verschillende dieptes door te vissen met de pen of een zigrig systeem
Bekijk deze bijzondere video over karpervissen in de winter op een riviertje in Frankrijk:

Wat zijn jouw ervaringen met het vissen op karper in de winter?

Anderen bekeken ook

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *