Karper community

De leukste Karper Community van NL en BE

Karper tips

Artikelen met tips en info over karpervissen

KARPER WEBSHOP

Topkwaliteit karperspullen: gratis verzending & retour
Selecteer een pagina
onthaakmat

Onthaakmat gebruiken; hier moet je op letten!

22 apr 2016Karpervissen Tips18 reacties

Veel karpervissers gebruiken tegenwoordig een onthaakmat. Helaas is nog niet iedereen overtuigd van de noodzaak hiervan. In dit artikel lees je waarom het belangrijk is om een onthaakmat te gebruiken en waarom iedere karpervisser dit zou moeten doen!

Wat is een onthaakmat?

Een onthaakmat is een mat, meestal gevuld met schuim, die (zoals het woord al zegt) wordt gebruikt voor het onthaken van vissen. Met name karpervissers gebruiken onthaakmatten, maar ook steeds meer roofvissers maken tegenwoordig gebruik van onthaakmatten.

Waarom is een onthaakmat belangrijk?

Een onthaakmat voorkomt beschadigingen bij vissen. Een karper die begint te spartelen heeft hierdoor veel minder kans om zichzelf letsel toe te brengen. Daarnaast zijn onthaakmatten handig als je de vis wilt fotograferen of wilt wegen.

Welke soorten onthaakmatten zijn er en hoe gebruik je ze?

Er zijn veel verschillende soorten onthaakmatten. Zorg er altijd voor dat de onthaakmat voldoende bescherming biedt.

Hieronder enkele onthaakmat tips:

 

  • Kies voor een onthaak mat met een verhoogde (opstaande) rand. Deze voorkomt namelijk dat de vis van de mat kan glijden.
  • Als je struinend wilt gaan vissen is het handig om te kiezen voor een compacte mat. Bijvoorbeeld eentje die je op kunt rollen of dubbel kunt vouwen en hierdoor makkelijk te vervoeren is.
  • Een sneldrogende onthaakmat voorkomt dat je auto (of schuur) een paar dagen naar vis ruikt. Wat uiteraard niet prettig is.
  • Wil je de onthaakmat ook gebruiken om de vis terug te zetten? Kies dan voor een mat die je dubbel kunt vouwen en dicht kunt ritsen. Dit voorkomt dat de karper, tijdens het lopen, uit de mat kan glijden. Zorg er hierbij ook voor dat de vinnen van de karper langs het lichaam van de vis lopen zodat ze bij het terugzetten niet kunnen beschadigen. Het is aan te raden om de vis hierbij voor de zekerheid met één hand te ondersteunen.

Sommige onthaakmatten (met hengsels) zijn geschikt om de vis mee te wegen. Hang de natte mat eerst zonder vis aan de weegschaal en zet deze op 0. Hierdoor weet je namelijk altijd het exacte gewicht van de vis. Let op: niet alle weegschalen hebben deze optie.

Algemene tips:

  • Maak de mat voor gebruik altijd nat. Hiermee voorkom je dat de slijmlaag van de vis beschadigd.
  • Laat de vis nooit alleen. Deze kan namelijk gaan spartelen en van de mat afspringen.
  • Zorg ervoor dat de vis nat blijft, als je deze bijvoorbeeld wilt gaan fotograferen.
  • Zet de vis zo snel mogelijk terug en houdt deze niet langer op de kant dan nodig. Vooral bij warm weer is dit belangrijk, aangezien de vis dan snel zal uitdrogen.

Tip: leg een natte weegzak over de kop van de vis. Deze zal hierdoor minder snel gaan spartelen.

Wij vinden dat de onthaakmat tot de standaarduitrusting van karpervissers zou moeten behoren. En dat het eigenlijk verplicht moet worden om deze bij je te hebben en te gebruiken. Gebruik jij een onthaakmat en vind jij dat dit verplicht zou moeten worden? Laat het anderen hieronder even weten door je reactie achter te laten.

Pin It on Pinterest