Penvissen op karper, hoe doe je dat?

redactie

Laatst bijgewerkt op 13 July 2023
penvissen op karper
Penvissen op karper is een spannende en leuke manier van karpervissen. Omdat je de karpers moet opzoeken ben je vaak actiever bezig dan bij de “normale” statische visserij. Een ander voordeel van penvissen is dat je weinig materialen nodig hebt. Hierdoor kun je zonder veel voorbereiding aan de slag.

Welke materialen heb je nodig?

  • Penhengel
  • Molen
  • Lijn
  • Pendobber
  • Aas

Penhengel

Voor het penvissen heb je geen zware materialen nodig. Een lichte karper penhengel met een lengte vanaf 3.00m tot 4.20m is voldoende. Echter, hoe langer de hengel, hoe lastiger deze te hanteren is. In de meeste gevallen is een hengel met een lengte van 3.60m en 1.75 lb voldoende voor de meeste situaties. Deze hengels zijn niet te lang, waardoor je ze eenvoudig kunt vervoeren. Wel zo handig als je lange stukken moet lopen.

Molen

Bij het kiezen van de juiste molen is het belangrijk om op de gevoeligheid van de slip te letten. Als je kort onder de kant een karper haakt, kan er namelijk veel kracht op de molen komen te staan. Daarom is het belangrijk dat je de slip nauwkeurig kunt afstellen, zodat je deze krachtsexplosie kunt opvangen. Gebruik bij voorkeur een lichte molen (tot +/- 250 gram) met een spoelcapaciteit van 100 tot 200 meter (0.25/100).

Lijn

De lijndikte die we gebruiken is uiteraard afhankelijk van de situatie waarin je vist. Over het algemeen is een lijndikte van 0.25/100 onder normale omstandigheden voldoende. Als je in de buurt van obstakels vist, raden we je aan om een dikkere lijnsoort te gebruiken. Denk hierbij dan aan 0.30/100 of zelfs 0.35/100.

Als je in helder water vist, kun je gebruik maken van een fluorocarbon onderlijn. Dit materiaal is vrijwel onzichtbaar onder water.

Pendobber

Een goede dobber is bij de penvisserij erg belangrijk. Er zijn verschillende soorten pendobbers verkrijgbaar. Zorg er altijd voor dat de dobber voldoende opvalt boven water (oranje kop) en onder water juist zo min mogelijk opvalt (doorzichtig). Hiermee voorkom je dat vissen schrikken en weg zwemmen.

Aas

Veelgebruikte aassoorten voor het penvissen op karper zijn:

  • Zachte maïs
  • Regenwormen
  • Maden
  • Kikkererwten
  • Tijgernoten
  • Kaas

Maïs, regenwormen, maden en kaas je kun direct op de haak vastzetten. De andere aassoorten kun je het beste op je hair zetten. Het grootste voordeel van zachte (blik) maïs is dat de meeste karpers het aas kennen. Het is voordelig in aanschaf en lang (gesloten) te bewaren. Je kunt dit aas daarnaast zowel aan je hair als op je haak zetten. Dit maakt het een veelzijdig karperaas, dat ook geschikt is om mee (voor) te voeren.

Zoek de karpers!

Penvissen op karper is actief vissen. Dit betekent dat we de karpers moeten zoeken. Door het wateroppervlak goed in de gaten te houden en te observeren kun je er eenvoudig achter komen waar de vis zich bevindt. Tijdens zonnige dagen bevinden karpers zich vaak in ondiepe gedeeltes van het water, omdat het water hier door de zon opgewarmd wordt. Dit kan bijvoorbeeld voor rietkragen en inhammen of slootjes zijn.

We raden je aan om vooraf meerdere voerstekjes te maken en deze vervolgens te bevissen. Als je na 30 tot 60 minuten nog steeds geen aanbeet hebt gehad, dan kun naar je volgende voerstek gaan. Op deze manier ben je effectief bezig en heb je de meeste kans op een aanbeet.

Veel succes!

Bekijk ook onderstaande video en zie hoe spannend het is om te gaan penvissen op karper!
Laat ons hieronder even weten of jij weleens met de pen op karper vist en wat je ervaringen zijn.

Anderen bekeken ook

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *