Oppervlakte vissen op karper tussen het wier; 4 handige tips!

redactie

Laatst bijgewerkt op 13 July 2023
Wist je dat niet alleen de warme voorjaars- en zomermaanden geschikt zijn om te gaan oppervlakte vissen op karper? Ook in de herfst kun je uitstekend karpers vangen aan de oppervlakte! En niet alleen op zonnige dagen. Zelfs op mistige en regenachtige dagen kun je in de herfst karper aan de oppervlakte vangen. In dit artikel geven wij je 4 handige tips hoe je karpers aan de oppervlakte tussen het wier vangt.

Voordelen oppervlakte visserij

Het grootste voordeel van de karper oppervlakte visserij is dat je mobiel bent, waardoor je snel en eenvoudig kunt verkassen. Daarnaast heb je weinig materialen nodig. Een karperhengel met molen, schepnet, compacte onthaakmat en een tas (rugzak) met aas en materialen zijn voldoende.

Tip #1 – Let op het weer

Als je in de herfst wilt gaan oppervlakte vissen op karper is het belangrijk om rekening te houden met de weersomstandigheden. Zo zijn dagen met veel wind niet ideaal, aangezien je het aas door de golfslag moeilijker in de gaten kunt houden. Het is dus aan te raden om te gaan vissen als er weinig of geen wind is. Bijkomend voordeel is dat je bij deze weercondities kunt zien waar de karpers aan de oppervlakte azen.

Tip #2 – Zoek een open stuk

Zorg ervoor dat je een open stuk tussen het wier vind. Dit zijn namelijk de stekken waar karpers meestal azen. Daarnaast kun je een gehaakte karper op dit soort stekken beter sturen en op deze manier voorkomen dat ze het wier induiken.

Tip #3 – Gespannen lijnen

Als je boven het wier vist is het noodzakelijk om bij een aanbeet zo snel mogelijk contact te krijgen met de vis. Zorg er daarom voor dat je lijn niet met een boog naar het aas toe loopt, maar gespannen is. Hierdoor kun je de haak direct zetten en krijgt de vis zo min mogelijk kans om in het wier te zwemmen.

Tip #4 – Help ik zit vast, wat nu?!

Ondanks bovenstaande tips kan het voorkomen dat de vis zich alsnog in het wier weet vast te zwemmen. Het beste wat je dan kunt doen is ervoor zorgen dat de vis moe word. Geef niet teveel lijn en probeer de vis beetje bij beetje naar je toe te halen. Het is belangrijk dat je niet teveel druk zet om te voorkomen dat je de bek (of het lichaam) van de vis beschadigt. Met een beetje geluk (en doorzettingsvermogen) lukt het je om de vis uit het wier te krijgen en veilig in je schepnet te landen.

Krijg je de vis niet uit het wier? Dan raden we je aan om (met schepnet) het water in te gaan. Je kunt de karper dan vervolgens met wier en al je schepnet in laten glijden. Houd er wel rekening mee dat de vis in paniek nog verder het wier in kan zwemmen. Wees hier dus voorzichtig mee en blijf rustig!

karpervissen oppervlakte

De spanning stijgt wanneer ze beginnen te azen…

Wat zijn jouw ervaringen met het oppervlakte vissen op karper in het wier? We horen het graag van je, laat je reactie hieronder achter!

Anderen bekeken ook

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *