Graskarper; explosieve krachtpatser

redactie

Laatst bijgewerkt op 13 July 2023
De graskarper is een onderschatte vissoort die nog vaak ten onrechte wordt gezien als plaag! Deze uitgezette krachtpatsers groeien snel en zijn vooral bekend vanwege explosie runs en snelheid. In dit artikel lees je hoe en waar je graskarper vangt en wat het vissen op deze vissoort zo leuk maakt!

Leefgebied in Nederland

Graskarpers komen in Nederland op diverse plekken voor. Met name de polderstreek en kanalen en sloten in Overijssel staand bekend om hun goede graskarper populaties. Deze vissoort is hier destijds uitgezet om de groei van waterplanten te beperken.

Lees hieronder onze handige tips waarmee je direct aan de slag kunt als je op graskarper gaat vissen:

Tip 1 – Observeren

Als je vermoed dat er op een water in jouw buurt graskarpers zwemmen, raden we je aan om eerst te gaan observeren. Op deze manier kun je er eenvoudig achter komen waar de vissen te vinden zijn en hoe (en op welk tijdstip) ze azen.

Tip 2 – Val niet op!

De graskarper is een erg schuwe vis. Zorg er daarom altijd voor dat je aan de waterkant zo min mogelijk opvalt. Loop voorzichtig, maak niet teveel lawaai en trek onopvallende kleding aan (voorkom felle kleuren).

Tip 3 – Oppervlakte vissen

Graskarpers zijn echte oppervlakte-azers. Daarom kun je deze vissen met name in de voorjaars- en zomermaanden uitstekend vangen aan de oppervlakte. Daarnaast is deze actieve manier van vissen erg spannend!

Tip: probeer eens te vissen in de vroege ochtend en avonduren. Op deze tijdstippen zijn graskarpers meestal het beste te vangen.

Tip 4 – Aassoorten

Voor de oppervlakte visserij op graskarper raden we aan om te vissen met broodkorst, honden- of kattenbrokken. Deze bevestig je eenvoudig met bait bands aan de haak. Gebruik als je verder uit de kant wilt vissen een floater (controller) ter verzwaring. Gooi je aas nooit direct tussen een groep azende karpers, maar laat deze naar de stek drijven zodat de vissen niet schrikken.

Tip 5 – Kalm blijven

Zodra je een graskarper hebt haakt, zul je merken dat deze in de meeste gevallen zeer snel en vooral explosief zal reageren. Probeer hier niet van te schrikken om de graskarper zo rustig mogelijk uit te kunnen drillen.

Je moet er rekening mee houden dat een graskarper zelfs “uitgedrild” in je schepnet nog explosief kan reageren. Er zijn zelf verhalen bekend van vissen die er met schepnet en al vandoor zijn gegaan. Wees dus altijd alert, zodat dit soort situaties kunnen worden voorkomen.

Tip 6 – Onthaken

Een graskarper is een kwetsbare vis. Zorg er daarom voor dat je de vis na de vangst zo snel mogelijk onthaakt.

Bewaar de vis nooit in een bewaarzak omdat dit bij deze vissoort erg veel stress kan veroorzaken.

Bekijk in onderstaande video hoe spannend het is om op graskarper te vissen!
Heb jij wel eens op graskarper gevist en wat zijn jouw ervaringen? Laat het ons in een reactie hieronder weten!

Anderen bekeken ook

1 Reactie

  1. Jannes

    Ik ben nu aan het graskarpervissen op een camping heb er de afgelopen week 3 gevangen van rond de meter

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *