Leefgebied in Nederland
Graskarpers komen in Nederland op diverse plekken voor. Met name de polderstreek en kanalen en sloten in Overijssel staand bekend om hun goede graskarper populaties. Deze vissoort is hier destijds uitgezet om de groei van waterplanten te beperken.
Tip 1 – Observeren
Als je vermoed dat er op een water in jouw buurt graskarpers zwemmen, raden we je aan om eerst te gaan observeren. Op deze manier kun je er eenvoudig achter komen waar de vissen te vinden zijn en hoe (en op welk tijdstip) ze azen.
Tip 2 – Val niet op!
De graskarper is een erg schuwe vis. Zorg er daarom altijd voor dat je aan de waterkant zo min mogelijk opvalt. Loop voorzichtig, maak niet teveel lawaai en trek onopvallende kleding aan (voorkom felle kleuren).
Tip 3 – Oppervlakte vissen
Graskarpers zijn echte oppervlakte-azers. Daarom kun je deze vissen met name in de voorjaars- en zomermaanden uitstekend vangen aan de oppervlakte. Daarnaast is deze actieve manier van vissen erg spannend!
Tip: probeer eens te vissen in de vroege ochtend en avonduren. Op deze tijdstippen zijn graskarpers meestal het beste te vangen.
Tip 4 – Aassoorten
Voor de oppervlakte visserij op graskarper raden we aan om te vissen met broodkorst, honden- of kattenbrokken. Deze bevestig je eenvoudig met bait bands aan de haak. Gebruik als je verder uit de kant wilt vissen een floater (controller) ter verzwaring. Gooi je aas nooit direct tussen een groep azende karpers, maar laat deze naar de stek drijven zodat de vissen niet schrikken.
Tip 5 – Kalm blijven
Zodra je een graskarper hebt haakt, zul je merken dat deze in de meeste gevallen zeer snel en vooral explosief zal reageren. Probeer hier niet van te schrikken om de graskarper zo rustig mogelijk uit te kunnen drillen.
Je moet er rekening mee houden dat een graskarper zelfs “uitgedrild” in je schepnet nog explosief kan reageren. Er zijn zelf verhalen bekend van vissen die er met schepnet en al vandoor zijn gegaan. Wees dus altijd alert, zodat dit soort situaties kunnen worden voorkomen.
Tip 6 – Onthaken
Een graskarper is een kwetsbare vis. Zorg er daarom voor dat je de vis na de vangst zo snel mogelijk onthaakt.
Bewaar de vis nooit in een bewaarzak omdat dit bij deze vissoort erg veel stress kan veroorzaken.
Ik ben nu aan het graskarpervissen op een camping heb er de afgelopen week 3 gevangen van rond de meter