De charme van het nachtvissen op karper

redactie

Laatst bijgewerkt op 13 July 2023

Bijna de helft van alle sportvissers vist wel eens ‘s nachts…

Bijna 2 miljoen Nederlanders gaan het hele jaar door vissen. Steeds meer sportvissers vissen door, of beginnen zelfs pas met vissen, wanneer de zon ondergaat. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook de ruim 200.000 karpervissers die ons land telt.

Uit onderzoek blijkt dat onder alle vissende mannen ouder dan 15 jaar bijna de helft zo nu en dan ‘s nachts vist. Opvallend daarbij is dat in de leeftijdscategorie 15-24 jaar zelfs 65 procent ‘s nachts vist. Nachtvissen heeft een grote aantrekkingskracht op karpervissers omdat deze vorm van sportvissen in de nachtelijke uurtjes het meest productief is.

De charme van het nachtvissen

Veel vissoorten zijn vooral actief in de schemering en het donker. Opvallend is dat vooral de grotere en schuwere karpers bij voorkeur ‘s nachts terugkeren voor het zoeken van voedsel en zich in het donker vaak beter laten vangen. Meer kans op het vangen van grote karpers wordt dan ook vaak als belangrijkste reden voor het nachtvissen genoemd. Het is dan ook bekend dat veel recordvissen ‘s nachts zijn gevangen.

Een andere reden voor het nachtvissen is de beleving en het avontuur van het vissen. Bij zonsondergang veranderen visstekken in een mysterieuze wereld waar een bijzondere vangst bijna voelbaar in de lucht hangt. Dit wordt nog eens versterkt door de relatieve rust en stilte aan de waterkant.

Verder geeft een plotselinge aanbeet die wordt geregistreerd via de licht- en geluidssignalen van de beetmelders een spectaculaire beleving. Veel sportvissers beschouwen het onder primitieve omstandigheden verblijven aan de waterkant als dé ultieme outdoor activiteit.

Wat beweegt jou om uren of zelfs nachtenlang aan het water te verblijven? Plaats je reactie/ervaring hieronder.

Anderen bekeken ook

3 Reacties

 1. ludwig van nuss

  De hecktiek van het dagelijkse leven, het moeten, het jagen om op tijd op je werk te zijn. Al deze voorbeelden laat je achter aan het viswater.luisteren naar de vogels. Kijken naar de sterren. En praten over van alles met je vismaat. Batterij opladen!!!!!

  Antwoord
 2. jan van willigen

  Het is een genot om s nachts aan het water te zitten. De stilte de omgeving dingen die je overdag niet ziet of meemaakt. En vooral als je een run krijgt midden in de nacht is gewoon een adreline kick. Kort weg puur genieten van onze geweldige hobby:)

  Antwoord
 3. hessel

  Wat is er mooier, de zon zien onder gaan en weer opkomen. De rust en de stilte en kijken naar het breekstaafje op je dobber. In afwachting zijn van een run, waarbij het licht van de beetmelder nog intenser overkomt in de nacht. De adrenaline die giert door je lichaam bij het horen van een run(ze zouden het toontje als wekker voor de telefoon moeten instellen).rust en natuur en veel fun. Ik zou zeggen flikker de playstation aan de kant en ga vissen!!!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *