Karpervissen in het wier; hoe doe je dat?

redactie

Laatst bijgewerkt op 13 July 2023
Veel wateren hebben in de warme zomermaanden een overvloed aan waterplanten. Het waterleven trekt allerlei insecten en muggenlarven aan die zich tussen de waterplanten begeven. Karpers gedijen hier graag tussen, omdat er veel natuurlijk voedsel aanwezig is. Daarom zijn dit vaak goede plekken om karpers te vangen!

Toch is karpervissen in het wier niet zo makkelijk, omdat de kans groot is dat je lijn en haakaas aan planten als waterpest en wier blijft hangen. Daarnaast kan het lastig zijn om een vis te drillen en te landen tussen wier of waterplanten. Door deze moeilijkheden zien sommige vissers deze manier van vissen dan ook (onterecht) als belemmering.

Het vinden en voorbereiden van een stek

Veel vissers gaan vaak op vaste (eenvoudig te bereiken) stekken zitten. Hier wordt natuurlijk vaker gevist en dat maakt het moeilijker om een vaste voerplek voor jezelf op te bouwen.

Daarom kan het lonen om op zoek te gaan naar een afgelegen of moeilijker te bevissen stek. Dit zijn vaak de plekken met veel waterplanten. Op dit soort stekken kan een zorgvuldige aaspresentatie zeer goed werken, maar je moet wel weten hoe je te werk moet gaan.

Door een rustige plek uit te zoeken waar karpers regelmatig zwemmen maak je de kans op een vangst veel groter.

Hoe zorg je voor een goede aaspresentatie? Tussen het wier of de waterplanten is er altijd wel een kleine opening te vinden om tussen te vissen. Als je bijvoorbeeld gaat voeren met gemalen hennep of duivenzaden, dan kun je hiermee zorgen voor een goede ondergrond van je aaspresentatie. Met een Chod Rig in combinatie met imitatie pop-ups zoals kreeftjes kan het vissen in wier dan erg succesvol zijn.

Rig & materiaal

De aaspresentatie kan het verschil betekenen tussen vangen of blanken. Daarom is het belangrijk om hier voldoende aandacht aan te besteden. Door te kiezen voor groene of bruine onderlijn materialen (afhankelijk van de omstandigheden) kun je makkelijk je rig camoufleren.

Een hark is een eenvoudig en handig hulpmiddel om je voerplek wiervrij te maken. Je maakt ruimte vrij voor je vislijn, zodat de lijn niet vast komt te zitten in het wier. Als je stek wiervrij is, dan kun je met slappe lijnen vissen. Het vissen met een slappe lijn heeft een groot voordeel ten opzichte van een gespannen lijn; karpers schrikken minder snel als ze hiermee in aanraking komen.

Bij het vissen in wier kun je het beste een nylon lijn gebruiken. Gevlochten lijnen zijn normaal wel sterker dan nylon vislijnen, maar gevlochten lijnen kunnen bij een lijnbreuk makkelijker vast gaan zitten in de waterplanten. Als karpers zich vastzwemmen met een lijn, dan zullen ze dat in sommige gevallen niet overleven! Kies in deze omstandigheden daarom altijd voor een sterke karperhaak, het liefst met een nylon vislijn.

Ga doordacht te werk vooral als het op lood aankomt. Het verlies van lood is schadelijk voor het milieu en voor vissen. Gebruik desnoods loodvervangers zoals stenen!

Het is belangrijk om met goed materiaal te vissen en ervoor te zorgen dat de montage goed is geknoopt. Zorg ervoor dat de karper bij lijnbreuk vrij kan komen van het materiaal. Gebruik bijvoorbeeld een helicopter systeem, waarbij de onderlijn niet aan leader of hoofdlijn zit vastgeknoopt. De vis kan hierdoor (bij lijnbreuk) eenvoudig de hoofdlijn kwijtraken.

Het is aan te raden om je molen slip zwaar af te stellen. Blijf altijd in de buurt van je hengels, zodat je zo snel mogelijk aan kunt slaan.

Het landen van de vis

Er zijn een aantal simpele dingen die je kunt doen om te voorkomen dat de karper losschiet zodra de vis het wier in zwemt. Het belangrijkste hierbij is om druk op de lijn te zetten en te proberen om de vis bovenin het wier te houden. Let op: zet nooit teveel druk op de haak, dit kan er namelijk voor zorgen dat de bek van de vis uitscheurt en dat willen we uiteraard niet!

Na een tijdje zal de karper vermoeid worden en kun je de lijn beetje bij beetje binnenhalen, maar heb hierbij wel wat geduld. Soms kan het effectiever zijn om achteruit te lopen, waardoor de lijn gespannen blijft en de vis minder ruimte krijgt om zich vast te zwemmen.

Kortom: bij het karpervissen in het wier moet je soms een beetje geluk hebben, maar met de bovenstaande methodes en goede oefening zul je hier meer ervaren en kansrijker in worden!

Heb je wat aan deze tips gehad?

Wat zijn jouw ervaringen met het vissen in wier? Deel onderaan deze pagina je reactie/ervaring.

Anderen bekeken ook

6 Reacties

 1. Tonny Bos

  Als beginnend karpervisser helpt dit soort info mijzelf te verbeteren.

  Antwoord
 2. chris

  In dit verhaal zaten weer goede bruikbare tips om een karper goed te kunnen landen, ondanks dat er veel wier in het water zou staan. Tips zijn altijd welkom 😉

  Antwoord
 3. Rinus Brands

  Bedankt voor de tip.

  Antwoord
 4. Frank

  Vissen met de Chod-Rig werkt ook heel goed tussen het wier.

  Antwoord
 5. Stephan

  Als het wier niet te hoog staat is het nuttig om met een PVA zakje met uw be-aasde haak en wat boilies(hele en gecrushte) erin op uw voerplek te werpen daardoor blijft uw montage mooi bovenop het wier liggen ;

  Antwoord
 6. bob peters

  Als er veel wier in een water ligt vis ik het liefst met een chod rig die net boven het wier uitsteekt en gevlochten lijn die goed door het wier kan snijden, dit heeft mij al heel veel mooie vissen opgeleverd.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *