Karpervissen in de herfst: 5 tips!

redactie

Laatst bijgewerkt op 13 July 2023
Karpervissen in de herfst, voor veel karpervissers is deze tijd de ideale periode om op karper te vissen. De warme zomermaanden zijn voorbij en de karpers beginnen een reserve voor de winter aan te leggen. Daarom geven wij je hieronder 5 handige tips voor het vissen op karper in de herfst.

Tip #1 – Stekkeuze

In de herfstperiode is je stekkeuze erg belangrijk. Op warme zonnige dagen kan het lonen om te vissen op ondiepe gedeeltes van het water. Door de zon zullen deze plekken sneller opwarmen dan diepere gedeeltes, waardoor karpers er graag vertoeven. Ook diepere stekken kunnen echter interessant zijn. Met name rond het einde van de herfst / begin van de winter verplaatsen de vissen zich steeds meer richting deze stukken van het water.

Probeer de stekken op te zoeken waar de wind op staat. Door de wind stijgt het zuurstofgehalte in het water, waardoor de vis actiever wordt.

Tip #2 – Aassoorten

In de herfst kun je dezelfde aassoorten gebruiken als tijdens de andere maanden van het jaar. We raden je echter wel aan om energierijk aas met hoogwaardige ingrediënten te gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan eiwitrijke boilies op basis van vismeel. Hiermee zorg je dat de vissen een energiereserve voor de winterperiode op kunnen bouwen.

Tip #3 – Voeren

Veel voeren is in de herfst vaak onnodig. Het kan uiteraard lonen om een voerstek aan te leggen, zorg er dan wel voor dat de hoeveelheid voer in balans is met de vangst resultaten. Begin daarom met licht voeren en bouw dit geleidelijk (waar nodig) op. Hiermee stimuleer je dat de vissen voor langere periode op je stek blijven azen.

Tip #4 – Weersomstandigheden

In het najaar zijn de weersomstandigheden vaak wisselvallig en soms onvoorspelbaar. Wees hier op voorbereid door je warm aan te kleden en bij langere sessies te zorgen voor voldoende reserve kleding. Voor de nachtvissers is een goede en vooral stevige tent een must.

Kijk uit welke richting de wind komt en plaats de tentdeur zo dat deze geen wind kan vangen. Hiermee voorkom je dat je tent (of paraplu) kapot kan waaien.

Tip #5 – Pak die bak!

De herfst is de ideale periode om op jacht te gaan naar targetvissen. De karpers zijn over het algemeen minder schuw. Ook is het aan de waterkant minder druk dan in de zomer, waardoor je vangkansen vergroten.

Karpervissen in de herfst kan zeer interessant zijn. Zorg ervoor dat je weet waar de vissen zich ophouden en welke aassoorten op jouw water het beste werken. Experimenteer en wees niet bang om te falen, want juist hier leer je van!

Header: “Autumn leaf stuck to carp” © Korda

Anderen bekeken ook

4 Reacties

 1. Pierre van dorst

  Ik ben geen karper visser maar heb wel heel veel aan jullie tips en methodes van vissen en vind het dus heel interessant wat jullie schrijven.

  Antwoord
 2. kenny thienpont

  Ik ben sinds 3 jaar karpervisser en leer nog veel bij maar meestal lukt het niet goed. Gisteren ben ik wezen vissen op een goede visput met een redelijk karperbestand, heb veel beten gekregen maar geen runs. Ik voer per hengel 10 boillies en beetje maïs maar toch is er iets dat ik verkeerd doe en wat weet ik niet. Ik gebruik boillies van 15 of 20 mm met tutti frutti smaak van strategy en ik loop veel blank, dinsdag veel aanbeten maar geen vangsten dus kan er mij iemand helpen.
  mvg kenny

  Antwoord
  • Jeffrey

   Probeer fruit tella van mainline man en kijk of je onderlijn goed in mekaar zit

   Antwoord
 3. johnny*

  hallo weet er iemand een goede bollie mix goed verteerbaar en zeer eiwit rijk met vismeel laat aub iets weten al bedankd grts

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *