penvissen op karper

Penvissen

Penvissen is eigenlijk een totaal andere manier van vissen dan afstandvissen. Het lood maakt hier plaats voor een pen of dobber. Net als drijvend vissen, is penvissen, een actieve vorm om karper te vangen. Je kunt het hele jaar door vissen met de pen. Maar vooral in de lente en zomerdagen is het zeer aangenaam, als de temperaturen wat hoger zijn.

Bij penvissen heb je niet veel materiaal nodig. Hierdoor kun je dus (indien nodig) gemakkelijk naar een andere stek verkassen. Al met al is penvissen nog eens een leuke variatie op het standaard afstandvissen op karper.
 

Materiaal

We hebben een penhengel nodig van ongeveer 4 meter en een stijfheid van 2 lbs. Een molen met een goed afstelbare slip. De dikte van de lijn die we gebruiken hangt af van de mogelijke grote van de vissen die het water bezetten. Op water waar karpers zwemmen tot zo’n 6 kilo volstaat 25/100. Op water waar vissen zwemmen van 10 kilo en meer is het aan te raden om toch zeker 28/100 te gebruiken. Aan de lijn wordt een pen of dobber bevestigd met voldoende drijfvermogen en werpgewicht. Enkele knijploodjes zijn handig om de dobber op goede hoogte uit te pijlen.

Onderaan wordt een haak bevestigd. Rechtstreeks op de lijn ofwel met een onderlijn die 5/100 dunner is dan de bovenlijn. Als aas gebruiken we voornamelijk maïs.

Enkele andere goede aassoorten voor penvissen zijn:

  • hennep
  • maden
  • kleine pellets
  • harde maïs
  • kaas

We hebben ook nog een goed schepnet nodig en uiteraard een onthakingsmat. Als je met de pen gaat vissen neem dan het liefst zo weinig mogelijk materiaal mee omdat je jezelf op die manier gemakkelijk kan verplaatsen.

Aan de waterkant

Als je aan de waterkant aankomt houd je je best zo rustig mogelijk want de karper is vaak schuw. Omdat we over het algemeen niet ver uit de kant vissen met de pen moeten we daar wel rekening mee houden. Draag ook liefst een zo onopvallend mogelijke outfit zodat je de karpers zeker niet afschrikt. Voer eerst wat lokvoer, of particles op een veelbelovende stek zoals bij rietkragen, leliebedden, overhangende struiken en bomen.

Werp daarna de beaasde haak in de voerplek. Houd de pen nu goed in het oog en wacht op de eerste aanbeet van de karpers. Als de pen ondergaat of plots omhoog schiet sla dan aan. Het gebeurt al eens dat je tijdens het penvissen nogal veel last hebt van brasem en andere witvis. Het is dan aan te raden om met een grotere haak te vissen of om eens een harder aas te gebruiken zoals tijgernoten of harde maïs.