Karper community

De leukste Karper Community van NL en BE

Karper tips

Artikelen met tips en info over karpervissen

KARPER WEBSHOP

Topkwaliteit karperspullen: gratis verzending & retour
Selecteer een pagina
starten met vissen

5 tips om te starten met vissen

18 feb 2015 | Karpervissen voor beginners | 1 reactie

Tip #1: Koop een vergunning

Zorg ervoor dat je papieren in orde zijn. Doe hier de vispascheck om te zien welke vergunning je nodig hebt.

Tip #2: Witvissen

Als startende visser is het leuk en leerzaam om te gaan vissen op witvis. Op deze manier leer je op een eenvoudige manier met een hengel, materialen en met verschillende vissoorten om te gaan.

De belangrijkste witvissoorten zijn blankvoorn, rietvoorn, brasem, bittervoorn, winde, roofblei, kolblei, kopvoorn, sneep, alver en serpeling. Deze soorten eten met name wormen, maden, plantaardig voedsel (zoals algen) en soms kleine visjes.

Tip: maden zijn een prima aas om mee te beginnen. Dit goedkope aas kun je bij bijna elke hengelsport of dierenspeciaalzaak kopen.

Tip #3: Vis op kleine wateren

Wij raden je aan om te beginnen met vissen in kleine wateren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een (bergings)vijver in een woonwijk. Hier heb je een grotere kans om iets te vangen dan op bijvoorbeeld rivieren of kanalen. De vissen zijn hier over het algemeen makkelijker te vangen, omdat ze op een kleinere oppervlakte leven en hierdoor meer voedsel met elkaar moeten delen.

Tip #4: Zorg dat je materialen in orde zijn

Vissen kan een dure hobby zijn. Als beginnende visser heb je echter genoeg aan een goedkope vaste hengel , lijn, dobber, lood en een haak. Zorg ervoor dat je altijd de goede haakmaat gebruikt. Wij raden aan om met witvishaken haakmaat 10 of 12 te beginnen. Zorg er bij het kiezen van een schepnet voor dat deze niet te zwaar is. Een licht net is (vooral als je alleen aan het vissen bent) makkelijker in gebruik. Daarnaast is dit makkelijker mee te nemen, waardoor je je sneller kunt verplaatsen. Om vissen te bewaren kun je een leefnet aanschaffen. Let op! Leefnetten mogen niet op elk water worden gebruikt. Controleer dit dus goed van tevoren!

In onderstaande video staan enkele handige tips voor het optuigen van je hengel, het uitloden van je dobber en het peilen van dieptes.

Tip #5: Heb geduld!

Voor vissen moet je soms geduld hebben. Op sommige dagen zul je beter vangen dan op andere, probeer ook te genieten van de natuur en omgeving als je niets vangt! Heb je beet, probeer dan zorgvuldig met de vissen om te gaan en behandel ze met respect.

Heb je zelf nog tips? Laat het in de reacties hieronder weten!

Pin It on Pinterest