5 tips om te starten met vissen

redactie

Laatst bijgewerkt op 13 July 2023
starten met vissen

Tip #1: Koop een vergunning

Zorg ervoor dat je papieren in orde zijn. Doe hier de vispascheck om te zien welke vergunning je nodig hebt.

Tip #2: Witvissen

Als startende visser is het leuk en leerzaam om te gaan vissen op witvis. Op deze manier leer je op een eenvoudige manier met een hengel, materialen en met verschillende vissoorten om te gaan.

De belangrijkste witvissoorten zijn blankvoorn, rietvoorn, brasem, bittervoorn, winde, roofblei, kolblei, kopvoorn, sneep, alver en serpeling. Deze soorten eten met name wormen, maden, plantaardig voedsel (zoals algen) en soms kleine visjes.

Tip: maden zijn een prima aas om mee te beginnen. Dit goedkope aas kun je bij bijna elke hengelsport of dierenspeciaalzaak kopen.

Tip #3: Vis op kleine wateren

Wij raden je aan om te beginnen met vissen in kleine wateren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een (bergings)vijver in een woonwijk. Hier heb je een grotere kans om iets te vangen dan op bijvoorbeeld rivieren of kanalen. De vissen zijn hier over het algemeen makkelijker te vangen, omdat ze op een kleinere oppervlakte leven en hierdoor meer voedsel met elkaar moeten delen.

Tip #4: Zorg dat je materialen in orde zijn

Vissen kan een dure hobby zijn. Als beginnende visser heb je echter genoeg aan een goedkope vaste hengel , lijn, dobber, lood en een haak. Zorg ervoor dat je altijd de goede haakmaat gebruikt. Wij raden aan om met witvishaken haakmaat 10 of 12 te beginnen. Zorg er bij het kiezen van een schepnet voor dat deze niet te zwaar is. Een licht net is (vooral als je alleen aan het vissen bent) makkelijker in gebruik. Daarnaast is dit makkelijker mee te nemen, waardoor je je sneller kunt verplaatsen. Om vissen te bewaren kun je een leefnet aanschaffen. Let op! Leefnetten mogen niet op elk water worden gebruikt. Controleer dit dus goed van tevoren!

In onderstaande video staan enkele handige tips voor het optuigen van je hengel, het uitloden van je dobber en het peilen van dieptes.

Tip #5: Heb geduld!

Voor vissen moet je soms geduld hebben. Op sommige dagen zul je beter vangen dan op andere, probeer ook te genieten van de natuur en omgeving als je niets vangt! Heb je beet, probeer dan zorgvuldig met de vissen om te gaan en behandel ze met respect.

Heb je zelf nog tips? Laat het in de reacties hieronder weten!

Anderen bekeken ook

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

3 Reacties

 1. .jwz

  Hoe werkt een werp hengel? Ik ben nu al een tijdje bezig met de vaste hengel dat begon een beetje saai te worden dus kocht ik een werp hengel maar ik begrijp nie hoe een molen werkt

  Antwoord
  • Mario

   De lijn loopt van de spoel onderdoor de geleider naar de ogen van je hengel.
   Om in te gooien klap je on meeste gevallen de beugel om terwijl je je lijn met je vinger tegenhoud.
   Richt waar je wil ingooien en met de zwaai van de hengel laat je ook je vinger los die je lijn vasthield hierdoor gaat he tuig door t gewicht van je lood naar de plaats van bestemming ..
   Oefenen helpt en missen kan voorkomen zoals die boom die net in de weg staat , of het riet .. maar uiteindelijk kan je tot wel 20 cm voor rietkragen ingooien

   Antwoord
  • aboali

   Hallo je moet de beugel om hoog doen en dan de lijn vast pakken met een vinger tevens de vis hengel en dan werpen en terweldat je werpt dan laat je los en dan als dlijn 10 sconde onder water licht dan klep je beugel weer dicht

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *