karperhengel

Karperhengel

Karperhengels zijn speciale hengels geschikt voor karpervissers. Karperhengels zijn er in vele soorten en maten.

Daarom moet je bij de aanschaf van een karperhengel eerst weten op welke manier je wilt gaan vissen. Er bestaan verschillende manier van karpervissen zoals afstandvissen en penvissen (of stalking).

Voor iedere vorm bestaan weer verschillende soorten materialen en hengels.

Methoden voor karpervissen

Penvissen

Penvissen of struinen is een actieve methode van karpervissen. Hierbij vis je met een dobber met mais of ander voer, op of net boven de bodem. Het voordeel van penvissen is dat je weinig materiaal nodig hebt namelijk alleen een penhengel, molen, schepnet en uiteraard de nodige materialen zoals een dobber, lood, haken, onderlijnen en voer. Penvissers gebruiken vaak een langere karperhengel vanaf 3.90m tot 4.20m. Deze lengte is handig om bijvoorbeeld over rietkragen te kunnen vissen.

Stalking

De Engelse benaming “stalking” betekent in het Nederlands sluipen of besluipen. Onder stalking wordt meestal het oppervlaktevissen of penvissen verstaan. Hierbij moet je dus actief op zoek naar de vis, waarbij je “op zicht” de karpers probeert te lokaliseren. Afhankelijk van de plek waar je wilt gaan vissen, kan het handig zijn om hierbij een kortere karperhengel (tot 3 meter) te gebruiken.

Afstandvissen

Bij het afstandvissen vis je, zoals het woord al zegt over het algemeen op grote tot middelgrote afstand. Deze manier van vissen wordt ook wel boilie visserij genoemd, omdat hierbij vaak wordt gevist met boilies. Voor deze vorm van karpervissen gebruiken we over het algemeen karperhengels van 3.60m (12ft) tot 3.90m (13ft). Deze lengte is nodig om de vaak grote afstanden te kunnen overbruggen.

Karperhengels sterkte

Nu we weten welke manier van karpervissen we willen gaan uitoefenen moeten we gaan kijken hoeveel gewicht een hengel aan kan, ook wel testcurve genoemd. In Nederland heb je bij normale omstandigheden genoeg aan een hengel van 2.5lb.

Penhengels hebben vaak een lagere testcurve van 1.5lb of 1.75lb. Omdat deze hengels over het algemeen langer zijn en meer ogen hebben, is dit voldoende om de krachten op te kunnen vangen. Voor de afstandvisserij moeten grotere afstanden worden overbrugd. Daarom worden hierbij vaak hengels met een grote testcurve van 3 tot 4lb ingezet.

Karperhengels materialen

De meeste karperhengels worden van carbon gemaakt. Dit materiaal is sterk, licht in gewicht en betaalbaar. Sommige (handgemaakte) karperhengels worden gemaakt van kevlar, wat nog sterker en lichter is dan carbon. Een nadeel van dit materiaal is dat het een stuk duurder is.

Onderstaand een overzicht met punten waar een goede karperhengel aan moet voldoen:

Penvisserij hengels

Penvissers hechten vaak veel waarde aan buigzaamheid/actie van de hengel. Dit word ook wel “testcurve” genoemd. Een penvishengel is meestal 3.90m tot 4.20m lang. Uiteraard afhankelijk van de plek waar je wilt gaan vissen. Als je tussen de struiken zit te vissen kun je met een minder lange hengel van bijvoorbeeld 3.00m of 3.30m vaak beter overweg. De testcurve van een penvishengel, ligt vaak tussen de 1.5 en 2lb.

Afstandsvisserij hengels

Voor de afstands karpervisserij gebruiken we vaak langere karperhengels. Dit is nodig om grote afstanden te kunnen bereiken. De hengels hebben vaak een lengte van 3.60m [12ft] of 3.90m [13ft]. De testcurve voor afstandsvisserij hengels ligt vaak tussen de 2.5 en 4lbs. Hierdoor is het mogelijk ook op afstand voldoende kracht op de hengel uit te oefenen.

Allround karperhengels

Wie op zoek is naar een allround karperhengel kan in Nederlandse wateren over het algemeen prima uit de voeten met een hengel van 2.25 a 2.5lb. Vis je vaak op grotere meren of rivieren dan kun je beter kiezen voor een zwaardere testcurve.

Telescopische karperhengels

Als je een compacte karperhengel wilt hebben, kun je kiezen voor een telecopische karperhengel. Erg handig als je bijvoorbeeld op vakantie gaat en beperkt bent in het meenemen van je bagage!

Karperhengel materialen

Karperhengels worden meestal gemaakt van carbon of kevlar. Het voordeel van carbon is, dat het licht en sterk is. Kevlar heeft dezelfde eigenschappen, maar heeft als nadeel dat het duurder is dan carbon.