Karper community

De leukste Karper Community van NL en BE

Karper tips

Artikelen met tips en info over karpervissen

KARPER WEBSHOP

Topkwaliteit karperspullen: gratis verzending & retour
Selecteer een pagina
tekenbeet voorkomen

Tekenbeet voorkomen bij vissers; 6 tips!

17 jun 2016Karpervissen Tips2 reacties

Met name in de voorjaars, zomer en herfstperiode loop je kans op een tekenbeet welke onder andere de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Ook vissers behoren tot de risicogroep aangezien ze zich vaak tussen struiken en in het gras begeven. Om te voorkomen dat je ziek wordt van een tekenbeet geven we je in dit artikel een aantal handige tips waarmee je de kans op een beet van een teek kunt verkleinen.

Tip #1 – Zorg voor bedekkende kleding

Teken houden zich voornamelijk op tussen gras en in struikgewassen. Hier wachten ze geduldig tot hun “prooi” voorbij komt, zodat ze zich vervolgens op de huid van mensen (of dieren) kunnen vastbijten. Zorg er daarom voor dat je jezelf voldoende beschermt wanneer je wilt gaan vissen. Trek bij voorkeur een lange broek en lange sokken aan. Stop je broekspijpen in je sokken. Ook zijn er speciale Bugsox (insectwerende sokken) verkrijgbaar die nog beter beschermen. Het is aan te raden om lichte kleding te dragen zodat je eventuele teken goed kunt zien zitten. Door dichte schoenen te dragen verklein je ook het risico op een beet.

Voor kinderen is het aan te raden om een pet of hoed te dragen. Teken zoeken bij kinderen namelijk vaak het hoofd of de nek op.

Tip #2 – Gebruik insectwerende middelen

Er zijn een aantal (insectwerende) middelen die de kans op een tekenbeet kunnen verkleinen:

  • Spuit vooraf je kleding in met het anti-insectenmiddel DEET. Zorg wel voor een minimale concentratie van 30% DEET. Dit staat op de verpakking of informeer hiernaar bij je plaatselijke drogist of apotheek.
  • Aangezien teken niet van knoflook houden, kun je ook knoflooktabletten gebruiken.
  • Speciale anti-teek sprays; deze beschermen je ongeveer 6 uur tegen teken.

Let op: insectwerkende middelen mogen niet (of beperkt) worden gebruikt bij kinderen onder de 13. We raden je daarom aan om je hierover goed te laten informeren bij je drogist of apotheek.

Tip #3 – Zoek “vlakke” stekken

Als je voor langere periode op dezelfde stek wilt gaan vissen, raden we je aan om voor een stek te kiezen met laag gras en weinig struiken. Door niet in het gras te gaan zitten maar een visstoel te gebruiken, verklein je het risico op een tekenbeet.

We begrijpen dat het (met name voor de actieve vissers onder ons) lastig kan zijn om hier rekening mee tecontroleren op teken houden. Zodra je vissen hebt “gespot” wil je tenslotte direct gaan vissen zonder rekening te moeten houden met je omgeving. Controleer je lichaam dan in iedere geval goed na de tijd (zie ook tip 4).

Tip #4 – Controleer jezelf!

Nadat je hebt gevist is het belangrijk jezelf thuis goed te controleren. Controleer hierbij zowel je lichaam als je kleding. Teken “verstoppen” zich vaak op warme donkere plekken op het lichaam. Zoals bijvoorbeeld je oksels, knie- of armholtes en je liezen. Check ook je kleding op teken, zodat de teek niet alsnog op je huid kan gaan zitten.

Controleer jezelf ook tijdens het vissen. Voel goed met je handen over je armen en benen zodat eventuele teken niet de kans krijgen om zich aan de huid vast te hechten.

In onderstaande video een duidelijke uitleg over hoe je jezelf kunt controleren:

 

Tip #5 – Gebeten door een teek? Dit moet je doen!

Veel vissers zijn wel eens gebeten door een teek. Maar wat is nu eigenlijk de beste manier om een teek te verwijderen?

  • We raden je aan om een tekentang aan te schaffen. Dit is namelijk de beste methode om een teek te verwijderen. Mocht je geen tekentang hebben, dan kun je ook een pincet gebruiken.
  • Pak de teek zo dicht mogelijk bij de kop vast en trek deze vervolgens rechts omhoog (niet draaien!).
  • Gebruik geen zeep, alcohol of andere middelen om de teek te versuffen/verdoven. Deze kan hierdoor namelijk kapot gaan waardoor schadelijke bacteriën zich alsnog in het lichaam kunnen verspreiden.
  • Ontsmet de plek van de tekenbeet na verwijdering met alcohol (70%) of jodium.

Bekijk ook onderstaande video over het voorkomen en verwijderen van teken:

 

Tip #6 – Tekenbeet ziekteverschijnselen

Als je bent gebeten door een besmette teek kan er na een aantal maanden een rode kring op de huid ontstaan. Ook kun je last krijgen van ziekteverschijnselen zoals spierpijn, (extreme) vermoeidheid, hoofdpijn of griepachtige klachten. Als je vermoed dat deze klachten voortkomen uit een tekenbeet, is het belangrijk dat je je zo snel mogelijk laat testen bij een huisarts. Mocht je de ziekte van Lyme hebben, dan kan de huisarts je antibiotica voorschrijven waarmee de ziekte (in een vroeg stadium) goed te behandelen is.

Ben jij weleens gebeten door een teek of heb je nog aanvullende tips? Laat hieronder je reactie achter!

Pin It on Pinterest