Karper community

De leukste Karper Community van NL en BE

Karper tips

Artikelen met tips en info over karpervissen

KARPER WEBSHOP

Topkwaliteit karperspullen: gratis verzending & retour
Selecteer een pagina
karper bewaarzak

Karper bewaarzak gebruiken? Hier moet je op letten!

4 mrt 2016Karpervissen Tips8 reacties

Veel karpervissers gebruiken een karper bewaarzak om de vangst tijdelijk in te bewaren, zodat ze deze tijdens een later moment op foto kunnen vastleggen. Een bewaarzak kan voor dit doeleinde inderdaad uitkomst bieden. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden als je een bewaarzak wilt gaan gebruiken. Hieronder geven wij je een aantal tips!

Zorg voor een ruime bewaarzak

Een bewaarzak met voldoende ruimte is erg belangrijk. Een te kleine bewaarzak kan ervoor zorgen dat een karper te weinig ruimte heeft, waardoor deze bekneld kan raken en hierdoor zelfs kan overlijden.

Waterdoorlatendheid

Niet alle bewaarzakken zijn hetzelfde. Kies voor een bewaarzak die voldoende water doorlaat. Dit doe je door erop te letten dat er voldoende gaatjes in de bewaarzak zitten waar het water door kan lopen.

Zet de bewaarzak goed vast

Dit lijkt voor veel karpervissers vanzelfsprekend, maar dit is het niet! In de praktijk blijkt helaas maar al te vaak dat karpers toch, met bewaarzak en al, weten te ontsnappen. De vis zal dit echter niet overleven. Veranker daarom altijd je bewaarzak door deze met een stevige bankstick goed vast te zetten.

Gebruik een extra bankstick, zodat je zeker weet dat de bewaarzak nooit los kan komen.

Plaatsen van de vis

Maak je bewaarzak altijd nat voordat je deze gebruikt. De huid van de karper is erg gevoelig en kan beschadigen als je dit niet doet. Bij het plaatsen van de karper in de bewaarzak moet je ervoor zorgen dat de vinnen recht langs het lichaam lopen anders kunnen deze breken. Ondersteun de bewaarzak altijd als je deze laat afzakken. Let goed op dat er zich geen obstakels, zoals uitstekende takken, in de buurt van de bewaarzak / karper bevinden. Hier kunnen vissen zich namelijk ernstig aan verwonden.

Zorg er ook voor dat het water genoeg diepte heeft, zodat de vis “vrij” kan zwemmen. Door het koort van de bewaarzak een stuk te verlengen kan de karper zelf de diepte met voldoende zuurstof kan bepalen

Recovery slings zijn niet geschikt om karpers (lange tijd) in te bewaren. Deze zijn uitsluitend bedoeld om de vis tijdelijk in te laten herstellen / bijkomen.

Algemene karper bewaarzak tips:

  • Bewaar de vis zo kort mogelijk in de bewaarzak
  • Plaats nooit meer dan één vis tegelijk in een bewaarzak
  • Graskarpers mogen nooit in een bewaarzak worden geplaatst
  • Plaats de bewaarzak nooit in de buurt van obstakels
  • Plaats de bewaarzak nooit tussen wier of waterplanten, aangezien op deze plaatsen minder zuurstof in het water voorkomt

Tot slot

Zelf zijn we geen voorstander van het gebruik van een bewaarzak. Toch zijn er veel karpervissers die wel een bewaarzak gebruiken. We hopen dat we je in dit artikel bewust hebben kunnen maken van de mogelijke gevaren en dat je hier iets mee doet.

Besef echter altijd dat het beter is om karpers niet in een bewaarzak te bewaren. Hoe denk jij over het gebruik van een bewaarzak en heb je nog aanvullende tips? Laat het ons en anderen hieronder weten:

Pin It on Pinterest