voerboot

Voerboot

Een voerboot wordt door veel vissers onnodig en overdreven gevonden, maar is dit eigenlijk wel zo?

Om ook de grote en schuwe karpers te kunnen vangen, is het op de juiste manier presenteren van het voer een steeds belangrijker onderdeel van het karpervissen geworden. Met een goede baitboat kun je je voer zeer compact neerleggen.

Ook hoeft bij het vissen op grote afstanden nu niet meer perse een normale boot gebruikt te worden. Wat vooral op grote meren (met harde wind) soms een groot voordeel kan zijn! Een voerboot is in veel gevallen dus zeker geen overbodige luxe. Voerboten zijn echter niet goedkoop. Daarom is het belangrijk om je voor de aanschaf goed te oriënteren. Welke voerboot soorten zijn er te koop en wat zijn de mogelijkheden?

Voerboot materiaal

Een baitboat moet niet te zwaar zijn (in verband met het transport), tegen een stootje kunnen en uiteraard niet snel kunnen zinken! Daarom is het belangrijk om te kijken naar het gebruikte materiaal. De meeste voerboten worden gemaakt van kunststof, carbon of kevlar. Deze soorten zijn uitermate geschikt aangezien ze sterk en lichtgewicht zijn.

Aandrijving

De meeste moderne voerboten gebruiken zogenaamde jet aandrijving in plaats van propeller aandrijving. Jet aandrijving gebruikt geen bewegende onderdelen als aandrijving. Een voordeel hiervan is dat je geen last zult hebben van wier of andere waterplanten welke zich vaak om de bewegende propeller delen gaan draaien. Daarnaast is jet aandrijving over het algemeen stiller dan propeller aandrijving.

Accu’s

Als karpervisser wil je niet dat je voerboot tijdens het gebruik zonder stroom komt te zitten. Daarom kun je het beste zorgen een grote accu met voldoende oplaadcapaciteit. Voor langere sessies is het verstandig om te zorgen voor reserve accu’s of voor een oplaadstation, zodat je de accu’s altijd kunt opladen. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om je accu’s op te laden met een zonnepaneel. Hierdoor heb je altijd en overal gratis stroom!

Tip! Laad de accu nooit te lang op, hiermee voorkom je overladen. Ook krijgt de accu hierdoor een langere levensduur.

Aascapaciteit

Houdt bij de keuze van een voerboot rekening met de aascapaciteit. Hoeveel voer (en wat voor voer) wilt en kun je met de baitboat uitvaren?

Uitbreidingsmogelijkheden

Ook al wil je misschien met een basis voerboot binnen, toch is het handig om alvast rekening te houden met de uitbreidingsmogelijkheden. Misschien wil je uiteindelijk bijvoorbeeld wel een fishfinder, camera of dieptemeter op de voerboot plaatsen. Het zou uiteraard jammer van de dure aankoop zijn als dit uiteindelijk niet blijkt te kunnen.

Onderhoud

Om condensvorming in je voerboot te voorkomen, raden wij aan deze altijd na gebruik te laten drogen. Hierdoor zul je er langer plezier aan beleven!