PVA bag

PVA bag

PVA bags zijn in water oplosbare zakjes waarmee een compacte aas presentatie wordt gecreëerd.

De afkorting PVA staat voor ‘Polyvinylalcohol’. Dit is een in water oplosbaar synthetisch polymeer. Het vullen van PVA bags vereist enige voorbereiding maar het voordeel is dat het aas tussen de voerplek komt te liggen. Bovendien ligt het haakaas enkele centimeters bij het lood vandaan wat de kans op een aanbeet vergroot.
 

Hoe gebruik je PVA bags?

Belangrijk bij het vullen van PVA bags is dat deze stevig worden ingepakt en de aanwezige lucht eruit wordt gedrukt. Dit is nodig om te voorkomen dat PVA bags niet uit elkaar klappen of blijven drijven. Mocht er na het dichtknopen nog wat lucht in de PVA bag zitten, knip dan de puntjes aan de onderkant van de zak met een schaar eraf en pers de lucht er voorzichtig uit. Naast het grondvoer wordt meestal ook het lood en de complete onderlijn in het zakje gedaan. Hierdoor kan de boel niet in de war raken en pakt de haak geen vuil op. Let er wel op dat het geheel voor je hengel niet te zwaar wordt.

Wees bij het samenstellen van de stick mix voorzichtig met het toevoegen van vloeistoffen zoals dips of flavours. De mix mag niet te nat zijn omdat PVA bags anders smelten. Toch creëer je door het toevoegen van deze attractors aan het aas wel extra aantrekkingskracht.

Andere PVA soorten

Naast zakjes is PVA ook verkrijgbaar in verschillende varianten zoals netjes (PVA Mesh), voor het dicht maken van zakjes (PVA String of PVA Tape), voor bescherming van de haakpunt (PVA Foam) en als een geweven netje (PVA Funnel Web).

Een PVA Funnel Web is de kleinere variant van de PVA bags. Bij de PVA Funnel Web worden bijvoorbeeld boilies in een blender klein gemaakt en gebruikt als Stick Mix. Hierna wordt deze mix in een koker geschept en aangedrukt, waarna deze in de PVA Funnel Web wordt geperst. Een bijkomend voordeel hiervan is dat het de kans op het in de war raken van de onderlijn verkleint.