Ronnie Rig

De Ronnie Rig is een rig die in populariteit blijft groeien en door veel (ervaren) karpervissers wordt gebruikt.

In dit artikel lees je alles over deze rig, hoe je hem gebruikt en waarom hij zo effectief is bij het vangen van karper.

Wat is een Ronnie Rig?

De Ronnie Rig, ook wel bekend als de Spinner Rig, is een populaire onderlijn montage die speciaal ontworpen is om de haak perfect te positioneren in de onderlip van de karper. Het belangrijkste element van de Ronnie Rig is het gebruik van een ringetje, ook wel de rig-ring genoemd, op de haaksteel. Deze ring maakt beweging van de haak mogelijk, waardoor deze goed in de onderlip haakt.

Hoe maak je een Ronnie Rig?

Het maken van een Ronnie Rig is eigenlijk vrij eenvoudig. Je begint met het bevestigen van een rig-ring op de steel van de haak. Vervolgens schuif je een stukje krimpkous over de haaksteel heen, waarbij je ervoor zorgt dat de rig-ring zichtbaar blijft aan de bovenkant van de krimpkous. Daarna brand je het uiteinde van de krimpkous dicht met behulp van een aansteker, waardoor de krimpkous strak om de haaksteel komt te zitten. Ten slotte monteer je een boilie of ander aas naar keuze op de haak.

Waarom is de Ronnie Rig zo effectief?

Een van de redenen waarom de Ronnie Rig zo effectief is bij het vangen van karper, is dat de bewegende haak ervoor zorgt dat de karper (als het goed is) in de onderlip wordt gehaakt. Dit resulteert in een betere inhaking en dus een hogere kans op een succesvolle vangst. Daarnaast ligt de rig-ring perfect tegen de onderlip van de karper aan wanneer de haak gezet wordt, wat resulteert in een zeer hoge inhakingsefficiëntie.

Een ander groot voordeel van de Ronnie Rig is dat je makkelijk van haak kunt wisselen, zonder de complete onderlijn te vervangen. Hierdoor kun je de rig eenvoudig aanpassen aan je voorkeuren en omstandigheden. 

Hoe kun je de Ronnie Rig het beste gebruiken?

Je kunt de Ronnie Rig op verschillende manieren inzetten. Vaak wordt deze gebruik in combinatie met een single popup of snowman (normale boilie met een pop-up erboven). De snowman trekt de aandacht van de karper en triggert de vis, doordat de bolies als het ware in het water “dansen”.

Conclusie

De Ronnie Rig is een rig die door karpervissers wereldwijd gewaardeerd wordt vanwege zijn effectiviteit en veelzijdigheid. Met de bewegende haak en perfecte positionering in de onderlip van de karper, biedt deze rig een zeer hoge inhakingskans. Door het gebruik van verschillende soorten aas en de mogelijkheid om te combineren met andere technieken, kun je de Ronnie Rig aanpassen aan elke situatie.

Dus als je op zoek bent naar een betrouwbare onderlijn montage die je helpt meer karpers te vangen, dan is de Ronnie Rig zeker het proberen waard!