Karper onderlijn – rig
Een karper onderlijn, ook wel rig genoemd, is belangrijk voor een goede aaspresentatie.
Een goede rig kan het verschil betekenen tussen wel of niet vangen. Daarom is het belangrijk om hier voldoende aandacht aan te besteden en de rig zo efficiënt mogelijk te maken.
Soorten karper rigs
Onderlijnen zijn er in verschillende vormen en maten. Het belangrijkste is dat je zelf vertrouwen hebt/krijgt in je eigen aaspresentatie. Waardoor je met een gerust gevoel aan de waterkant kunt zitten, zonder dat je bang hoeft te zijn dat er “iets” niet klopt.
Normale basic rig
De normale of basic rig is de meeste gebruikte karper onderlijn onder met name startende karpervissers. Deze karper rig bestaat uit een gevlochten onderlijn met een lengte van ongeveer 10 tot 20 cm. Dit is een onderlijn zonder “poespas”, welke eenvoudig te knopen is. Als haakmaat word er meestal gekozen voor maat 6 of 8. De kleur en dikte van het onderlijndraad, zijn afhankelijk van de bodemkleur. Bij een zandondergrond kan het beste worden gekozen voor de kleur bruin en bij een ondergrond met veel waterplanten voor de kleur groen. Door de veelzijdigheid is deze rig prima inzetbaar op de meeste Nederlandse wateren. Denk hierbij aan vijvers, kanalen en rivieren.
Stiff rig
De naam zeg het eigenlijk al. Voor deze zogenaamde stiff rig maken we gebruik van stugge onderlijn materialen. Met vaak een korte lengte van 8 tot 15 cm. Het voordeel van stug onderlijn materiaal is dat de onderlijn, nadat deze door de karper is opgezogen, lastig kwijt is te raken. Deze rig werkt vaak erg goed op wateren waar veel dressuur heerst. Op dit soort wateren hebben karpers namelijk vaak de neiging om het aas snel weer uit te spugen als ze het niet vertrouwen. Door de stugheid en de vorm (kromming) van de onderlijn is de kans groot dat een karper toch zal worden gehaakt.
Helicopter rig
De helicopter rig is doormiddel van een wartel boven het lood bevestigd en zal hierdoor niet snel tijdens het werpen in de knoop raken. Daardoor is deze karper rig zeer geschikt voor het vissen op grote afstand. Het lood zinkt als eerste naar de bodem. De onderlijn met het aas komt er achteraan. Dit zorgt ervoor dat je aas niet wegzakt in de bodem. Deze rig is dus uitstekend in te zetten op wateren met een zachtere ondergrond die bestaat uit afgestorven waterplanten of modder. De onderlijn lengte die we voor deze rig gebruiken is afhankelijk van de omstandigheden. Een ideale lengte is ongeveer 10 a 20 cm.
Combi rig
Een combi rig (of combinatie rig) bestaat uit twee soorten onderlijn materiaal. Door twee soorten rig materialen te combineren zorgen we ervoor dat het aas op een zo natuurlijk mogelijke manier gepresenteerd word, zonder dat deze tijdens het werpen in de knoop kan raken. Het soepele karper onderlijn materiaal zorgt ervoor dat je het aas op een zo natuurlijk mogelijke manier kunt presenteren. Het stugge onderlijn materiaal voorkomt tijdens het inwerpen dat de rig in de knoop kan raken. De verhouding stugge rig / soepele rig is ongeveer 90/10. Doordat het grootste deel van de rig stug is het voor de karper lastig om (doormiddel van kopschudden) de haak kwijt te raken.
Bananen rig / banana rig
Van alle rigs is deze rig voor karpers het lastigst kwijt te raken. Deze korte rig bestaat uit ongeveer 2 a 3 cm gebogen onderlijn materiaal. Juist door deze kromme vorm is inhaking bijna gegarandeerd! Ook een uitstekende rig dus om op dressuur wateren te gebruiken. Deze karper rig wordt bijna altijd in combinatie met een pop-up boilie gebruikt. Door het effect van de pop-up zweeft de boillie een aantal centimeters boven de bodem. Een loodje zorgt ervoor dat de pop-up net boven de bodem blijft hangen en niet aan de oppervlakte komt.
Karpervissen tips, technieken en karperspullen van topkwaliteit