hair rig

Hair rig

Een hair rig is een vistuig waarmee aas kan worden aangeboden zonder direct op de haak te zitten.

De hair bestaat uit een lus van gevlochten draad onder de haakbocht. Een hair wordt voornamelijk in combinatie met boilies gebruikt, maar werkt ook met ander aas. Met de hair wordt door karpervissers veel geëxperimenteerd omdat het een zeer effectieve manier is gebleken bij het karpervissen.
 

Oorsprong hair rigs

Oorspronkelijk werd het natuurlijke haar van de staart van pony’s gebruikt maar dit bleek te fragiel, dit is waarom het de hair rig wordt genoemd. Met de komst van gevlochten draad zijn hair rigs efficiënt en sterker geworden.
 

Lengte van de hair rig

Over de ideale lengte van de hair wordt veel gediscussieerd, niet voor niets wordt hier veel mee geëxperimenteerd. Als de ruimte tussen de haakbocht en de boilie meer dan 1 cm is, bestaat de kans dat de karper alleen de boilie opzuigt. Als de hair lengte te lang is blijft de haak buiten de bek van de karper waardoor je de aanbeet niet of nauwelijks zal opmerken. Mocht je in dit geval een run krijgen dan is de kans groot dat je de vis niet haakt.

Je kunt dit voorkomen door de lengte van de hair in te korten zodat de karper zal worden gehaakt. Echter zal een te korte hair lengte ervoor zorgen dat de haak niet meer goed indraait waardoor je de karper alsnog niet zal aanslaan.