karper onthaakmat

Karper onthaakmat

Een karper onthaakmat wordt voornamelijk gebruikt bij het onthaken van grote vissen zoals karpers. Op sommige betaalwateren is een onthaakmat zelfs verplicht.

Deze matten zorgen er voor dat de vis niet beschadigt wordt, zodat deze weer ongeschonden terug gezet kan worden. Iedere zichzelf respecterende karpervisser heeft er dan ook een in zijn uitrusting. Er zijn veel soorten matten verkrijgbaar. De keuze is afhankelijk van je voorkeur voor de eigenschappen van de mat en je budget.
 

Standaard onthaakmat

Deze matten hebben over het algemeen een vrij dun draagvlak waardoor de vis alsnog kan beschadigen als deze spartelt. Wel beschermen ze de slijmlaag van de vis en is dit type mat compact, en dus makkelijk mee te nemen.

Allround onthaakmat

Een allround onthaakmat is gevuld met piepschuim bolletjes en bieden meer bescherming dan de normale matten. Deze mat is groter en dikker en heeft een rand zodat de vis beter op de mat blijft.

Dikke onthaakmat

Deze matten zorgen voor een goede bescherming van de vis. Deze zijn namelijk gevuld met een soort foam dat na gebruik weer uitzet. Daarnaast hebben dit soort matten een hoge rand waardoor de vis niet snel van de mat zal vallen.

Carp Crib/Cradle onthaakmat

Een carp crib/cradle is een staande mat. Doordat de zachte mat van de grond hangt kan de vis gemakkelijk onthaakt worden. De hangmat vangt bij het spartelen de klappen op zodat de vis er niet uit kan. Na het onthaken kan de mat bij sommige modellen worden losgenomen van het onderstel om de vis te wegen. Carp cribs/cradles zijn makkelijk in elkaar te zetten en mee te nemen.

Let bij de aanschaf van een karper onthaakmat op je voorkeuren voor de volgende eigenschappen:

  • Materiaal/dikte van de mat (dunne vulling, piepschuim, foam)
  • Grootte van de mat
  • Opstaande en/of dikke randen
  • Liggende of staande
  • Mogelijkheid om te wegen
  • Of deze dicht kan
  • Handvaten om te tillen
  • Opbergzak / tas
  • Zijflappen om af te dekken

 

Voorbereiding en onthaakmat tips

Als je gaat vissen zet dan vooraf alles klaar. Zorg ervoor dat de mat zo vlak mogelijk ligt en zet een bakje met water klaar. Als je dan een vis hebt gevangen maak de onthaakmat dan vuil vrij en eerst nat voordat je de vis erop legt. Als het onthaken wat langer duurt maak de vis dan tussendoor regelmatig nat. Ook is het belangrijk dat je de vis niet alleen laat omdat deze dan gaat spartelen en van de mat afglijdt. Hierdoor raakt de vis zijn beschermende slijmlaag kwijt die allerlei bacteriën buitenhoudt en daarnaast beschadigd de vis. Dit kan zelfs leiden tot vergroeiingen of een gebroken staart en uiteindelijk tot de dood van de vis.

Vaak wordt de karper onthaakmat ook gebruikt om de vis terug te zetten. Let hierbij op dat de kwetsbare vinnen van de vis langs zijn lichaam liggen als de mat wordt dubbelgevouwen. Houd de mat laag boven de grond zodat de vis er niet uit valt, en laat de vis voorzichtig aan het water wennen zodat de vis zonder stress en weer in goede conditie wordt teruggezet.