karpernet

Karpernet

Een karper schepnet, ook wel landingsnet genoemd, is te gebruiken om een gevangen karper naar de waterkant te halen.

In de sportvisserij wordt een schepnet gebruikt omdat anders door het gewicht van de vis de lijn kan breken. Een net mag alleen worden gebruikt om de gevangen vis op te scheppen of over te zetten als de vis levend en in hetzelfde water wordt teruggezet.

Een landingsnet wordt vooral gebruikt bij grotere vissen zoals brasems en karpers. Het voordeel van een landingsnet is dat deze ook bruikbaar is als weegzak zodat de gevangen vis makkelijk kan worden gewogen. Een goede sportvisser kan dus eigenlijk niet zonder een net.
 

Schepnet formaat

Schepnetten zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Bij het aanschaffen van een net is het aan te raden om te kiezen voor een net met een lange en stevige steel. Landingsnetten met telescopische stelen of lichtgewicht carbon stokken zijn vooral handig als je aan een hoge waterkant of bij riet vist. Bij vissoorten zoals karpers is een fijnmazig landingsnet aan te raden.

Bij een landingsnet met grote mazen kunnen de vinnen van de vis namelijk vast komen te zitten. Uiteindelijk gaat het om het welzijn van de gevangen vis en een goed net is daarbij belangrijk!

Tip: gebruik altijd een onthaakmat om de vis veilig te kunnen onthaken