breekstaafje

Breekstaafje

Breekstaafjes, ook wel kniklights of light sticks genoemd, zijn plastic staafjes die fluorescerend licht geven.

Breekstaafjes worden bij het penvissen gebruikt om de beetregistratie in het donker zichtbaar te maken. Vaak wordt een breekstaafje met een baitband aan de dobber bevestigd waardoor deze als een soort antenne dient. Light sticks zijn in verschillende kleuren en maten verkrijgbaar en worden meestal in zakjes per 100 stuks verkocht.

Een breekstaafje dien je door midden te breken waarna ze, afhankelijk van de grote, tot 12 uur licht geven. Door het breken mengen twee chemische stofjes zich met elkaar waarna er een reactie optreedt, hierdoor gaat het staafje licht geven. Door light sticks te schudden wordt de chemische reactie versneld. Light sticks zijn voor mensen niet gevaarlijk, maar als de vloeistof met de huid in aanraking komt kan deze wel huidirritatie veroorzaken.

Breekstaafjes bij het nachtvissen

Naast het gebruik van een breekstaafje als registratie voor de aanbeet, zijn ze ook op andere creatieve manieren bij het vissen te gebruiken. Zo kun je ze bij het nachtvissen op je banksticks of aan de scheerlijnen van je tent bevestigen waardoor je er niet over struikelt. Of denk aan het bevestigen van een breekstaafje aan de ritssluiting van je bivvy.