rodpod

Rodpod

Rodpod is een benaming in de hengelsport van een stevig en robuust frame dat als ondersteuning voor vishengels dient.
 
Naast hengels kan een rodpod ook de elektronische beetmelders (optonics) en eventuele swingers ondersteunen. In de loop van de jaren zijn rodpods mooier en functioneler geworden en zijn er vele soorten ontwikkeld.

Zo zijn er verschillende constructies zoals in lengte en hoek verstelbare rodpods en steunen voor meerdere hengels. Rodpods worden gemaakt van roestvrijstaal, aluminium, titanium of carbon. Het voordeel van roestvrijstaal is dat het sterk en duurzaam is en goed bestand is tegen slechte weersomstandigheden. Het voordeel van aluminum is dat het in tegenstelling tot roestvrijstaal lichtgewicht is. Omdat de hengels tijdens het vissen het grootste gedeelte van de tijd stil liggen is het belangrijk dat je gebruik maakt van een degelijke rodpod voor een goede beetregistratie.

Stevigheid en balans van de rodpod

Rodpods zijn veel makkelijker dan banksticks omdat dit soort steunen op zichzelf staat en dus niet in de grond hoeft te worden gestoken om stabiel te staan. Hierdoor zijn ze op zowel een zachte als harde ondergrond te gebruiken. Bovendien hebben de buzzerbars een universeel schroefdraad zodat je er allerlei hulpstukken op kunt schroeven.

Rodpods worden veel door karpervissers gebruikt en die nemen vaak veel visspullen mee naar de waterkant. Daarom is het voor hen beter om te kiezen voor een lichtgewicht en hoogwaardige aluminum rodpod. Deze zijn uiterst robuust en stabiel en geven een luxe uitstraling. Maar de keuze is afhankelijk van de eigenschappen en je budget.

Aanschaf rodpod

Er zijn verschillende soorten rodpods op de markt. Afhankelijk van de manier waarop je wilt gaan vissen is het verstandig om hier je keuze op af te stemmen. Als je gewicht belangrijk vind, kun je beter voor een aluminium in plaats van RVS kiezen.

Met de meeste rodpods is het ook mogelijk om met de hengeltoppen omhoog (verticaal) te kunnen vissen. Dat is vooral handig als je op grote afstand of over wierbedden heen wilt vissen. Er bestaan constructies die speciaal voor dit doeleinde gemaakt zijn, namelijk de zogenaamde skypods. Ook moet je rekening houden met hoeveel hengels je wilt gaan vissen. Hoe meer hengels hoe steviger de constructie uiteraard moet zijn.

Let bij de aanschaf op de volgende eigenschappen:

  • Sterk en hoogwaardig materiaal
  • Gewicht (stevigheid en balans)
  • Verstelbare poten
  • Aantal te ondersteunen hengels
  • Compactheid
  • Buzzerbars
  • Bijbehorende opbergtas of draagtas