karpermolen

Karpermolen

Karpermolens zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende soorten en maten. Bij het karpervissen is een goede karpermolen van essentieel belang.

Een karpermolen heeft naast het geven en inhalen van vislijn ook een belangrijke functie bij de aanbeet van de vis.

Goede karpermolens

De slip van de karpermolen moet zodra je beet hebt direct in werking treden omdat anders de lijn kan breken. Daarnaast dempt de slip de krachten op de lijn die worden veroorzaak door plotselinge rukken van de vis. Om de lijn gelijkmatig op te spoelen en goed te geleiden dient de molen gelagerd te zijn zodat de lijn niet wordt beschadigd. Verder dient de molen, om uitbuiging te voorkomen, over een stevige as te beschikken in geval van grote karpers. Duurzame molens hebben over het algemeen een sterke en slijtvaste behuizing maar zijn daardoor in de regel wel wat duurder.

De belangrijkste eigenschappen van een goede karpermolen op een rij:

  • Perfect lopende slip
  • Gelagerde spoel
  • Stevige as
  • Sterke en slijtvaste behuizing

Een molen moet naast functioneel ook qua grootte in balans zijn met de hengel. Zo hoeft de molen bij het penvissen niet over een enorme lijncapaciteit te beschikken, waardoor een middelgrote molen volstaat. Bij de lange afstandsvisserij gebruikt de molen een stuk meer lijn, hiervoor is dan ook een grotere molen nodig. Zorg er dus voor dat alle materialen zoveel mogelijk op elkaar zijn afgestemd!