belly boat

Belly Boat

Belly boat, in het Nederlands ook wel “belly boot” genoemd, is een opblaasbare boot waarmee je kunt vissen. Bij een belly boat zit je op een canvas/stoel die op het water drijft.

Bij het gebruik van een belly boat dient een waadpak gedragen te worden zodat je droog blijft. Met behulp van flippers aan je voeten beweeg je jezelf voort door het water. De hengel houdt je in je hand vast en zo vis je het water af. Het is het ideale gereedschap om op plekken te vissen waar anderen niet kunnen komen.

Een belly boat is stil en je bent daardoor een met de natuur. Het vissen hiermee kan dan ook erg leuk zijn. Als je een grote vis aan de haak hebt geslagen wordt je vooruit getrokken en dat is behoorlijk spectaculair.

Verticalen met een belly boat

Het voordeel van een belly boot is dat je makkelijk stil kan blijven liggen om te verticalen. Bij het verticalen vis je recht onder de boot en laat je de lijn zakken tot aan de bodem. Op het moment dat je de bodem voelt sla je de beugel dicht en houdt je de spanning op de lijn. Dan tik je de lijn heel langzaam van de bodem af en laat hem vervolgens weer zakken. Meestal volgt de aanbeet bij het zakken van de shads.

Dieptemeter / fishfinder
Bij het verticalen is effectief vissen zonder dieptemeter of fishfinder tamelijk zinloos. Je moet behalve de diepte namelijk ook weten hoe het bodemverloop eruit ziet.

Uitrusting en veiligheid

Bij het vissen met een belly boot is het belangrijk dat je de juiste uitrusting hebt. Zo is het aan te raden om een opblaasbaar reddingsvest aan te trekken of mee te nemen mocht de boot lek raken. Ook is aan te raden om een mobiele telefoon binnen handbereik te hebben in geval van nood. Een belly boat is in alle jaargetijden te gebruiken. In de winter en bij een koude watertemperatuur is een goede uitrusting een absolute must. Zo is het aan raden om dan gebruik te maken van thermo ondergoed, neoprene sokken en een neopreen waadpak omdat deze winddicht en isolerend is.

Bekijk voordat je met een belly boat gaat vissen altijd het visweer en dan met name de windkracht (Beaufort). Wind kan namelijk een enorme spelbreker zijn. Tot windkracht 3 is het vissen met een belly boat prima te doen. Kies bij twijfel voor een andere visserij of voor kleiner (beschut) water. Het is belangrijk om tijdens het vissen met een belly boat regelmatig om je heen te kijken. Vooral bij vaarwateren met stroming is dit belangrijk zodat je passerende boten ruim van te voren ziet aankomen.