bankstick

Bankstick

Een banksticks is een (losse) steun voor je hengels die je in de grond steekt. Op een bankstick zijn een steun, beetmelders, buzzerbar of hammerhead te bevestigen.

Een bankstick is in allerlei soorten, maten en merken verkrijgbaar. Bekende en kwalitatieve merken zijn Solar, Fox en X2.

Banksticks zijn makkelijk mee te nemen en op bijna alle wateren in Nederland kan je ermee uit de voeten. Het voordeel van banksticks is dat ze flexibel zijn in te zetten. Zo kun je de hengels in de richten plaatsen waar je zit te vissen of een hengel wat verderop zetten. Er zijn verstelbare soorten maar ook rodpods met afschroefbare banksticks waarvan de poten los zijn te gebruiken.
 

Materiaal banksticks

Belangrijk is het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Een bankstick van aluminium, messing of carbon dient met beleid in de grond te worden gedrukt. Op harde ondergronden zoals leem en klei is de kans groter dat de bankstick buigt of breekt. In dat geval is het beter om roestvrijstalen banksticks te gebruiken.

Hulpmiddelen

Het in de grond drukken van een bankstick in een harde ondergrond met wortels of stenen gaat soms moeizaam en kan pijn doen aan de handen. Een ideaal hulpmiddel hierbij is dan een hammerhead. Een hammerhead is een rubberen dop die je op een bankstick kunt schroeven zodat je de bankstick makkelijk met je handen kan aandrukken zonder ze pijn te doen. Ook kun je hiermee een rubberen hamer gebruiken om de bankstick zachtjes de grond in te slaan zonder deze te beschadigen.