Karper soorten

Wilde karper

wilde karperWilde karper of boerenkarper is een slank gebouwde karpersoort die hierdoor erg snel en wendbaar in het water is. De boerenkarper is de oervorm van de karper en komt voornamelijk voor in natuurlijke wateren zoals de poldergebieden.

Schubkarper

schubkarperSchubkarper is het meest bekend bij karpervissers. Deze vis is afkomstig van van de boerenkarper maar is iets minder slank. De schubkarper is net zoals de boerenkarper volledig geschubd met kleine ronde schubben. Er is weinig variatie te herkennen in het schubpatroon, hierdoor lijken ze erg op elkaar.

Spiegelkarper

spiegelkarperSpiegelkarper is zeldzamer dan de schubkarper. De spiegelkarper is te herkennen aan het lage aantal schubben dat zich op het lijf bevindt. Meestal bevinden de schubben zich als kleine groepjes rond de staartwortel en de rugvin en enkele grote schubben verspreid over de zijflanken. Vroeger werd deze vis met zo min mogelijk schubben gekweekt omdat dit het schoonmaken voor consumptie vergemakkelijkte.

Rijenkarper

Rijenkarper is een variatie van de spiegelkarper maar is te herkennen aan een regelmatige rij spiegelschubben over de zijlijn van de vis. Deze rij schubben loopt loopt van de staartwortel tot aan de kieuwdeksels. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze karpersoort in groei meestal achterblijft ten opzichte van de andere karpervariaties.

Lederkarper

lederkarperLederkarper of naaktkarper is de zeldzaamste variatie van de karpervariaties. De lederkarper wordt gekenmerkt door een lijf met zeer weinig of geen schubben. Net zoals bij de rijenkarper zou de lederkarper niet zo snel groeien als de schub- en spiegelkarper.
  

Graskarper

graskarperDe graskarper is een smalle, lange vis die niet echt op de gewone karper lijkt. De graskarper heeft, in tegenstelling tot de andere karpersoorten, geen bekdraden. De vis heeft een korte rugvin en een naar boven gerichte bek. De graskarper kan ongeveer 120 centimeter lang worden. Het maximum gewicht bedraagt ongeveer 40 pond.