Karper paai – Spektakel in de polder

admin

Laatst bijgewerkt op 13 July 2023
Wanneer ik bij het water kom zie ik karpers “kruisen”, boeggolven gaan door het water. In een andere sloot is het water troebel en drijven losse rietstengels met wortel en al midden op het water. Hier hebben de karpers afgelopen nacht al huisgehouden.

Het is zover paaitijd… ik ga naar huis. Mijn penhengel gaat aan de kant en mijn videocamera gaat in de zijtas. Vandaag ga ik karpers vangen met de camera. Het wordt een dagje fietsen en zoeken kriskras door de polders om te kijken of ik hier of daar een paar plaatjes kan maken.

Dat is lastiger dan het lijkt omdat je vaak niet weet waar de karpers op dat moment daadwerkelijk te zien zijn. En paaiende karpers poseren niet. Het is ineens spektakel in de rieten tegen de overkant aan en drie tellen later zijn ze vlak voor mijn voeten bezig. Voordat je de cameralens erop hebt gericht is het alweer over en zijn ze een stuk verderop bezig.

Het juiste moment!

Vaak gaan karpers al vanaf eind april groepjes vormen en kun je ze soms hoog in het water zien liggen. Dan is het wachten op het goede moment! Één of twee zonnige dagen tegen de 20 graden zijn genoeg om het ondiepe water op te warmen. Het begin van de paai kan in veel wateren verschillen. En soms zelfs per sloot. In het oosten van het land was de karper begin mei al volop in de paai maar in het zuidwesten twee weken later pas.

Ik was om negen uur in de polder maar om elf uur begon het echt goed los te gaan. Later in de middag ging het regenen en was het over met de pret. De volgende ochtend was het lekker weer en zag ik hier en daar nog wat karpers tekeer gaan maar een stuk minder als gisteren. De dagen erna niets meer. De karper blijft nog even op de paaigronden hangen en zal zich dan geleidelijk weer over het water verspreiden. Vaak is de regel hoe ondieper het water hoe eerder de karper paait. Wil je dan toch nog vissen ga dan naar dieper water wat nog kouder is.

Is het weer paaitijd ga dan kijken als je er gelegenheid voor hebt, het geeft een goed beeld van de populatie en ook de grote vissen laten zich dan vaak zien.
[Auteur / videomontage: Aart Hennekes]

Anderen bekeken ook

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *