afstandvissen karper

Afstandvissen

Afstandvissen is de meest gebruikte techniek om karpers te vangen. Over het algemeen wordt het aas op lange afstand aangeboden. Vaak wordt hiervoor een bootje met elektrische motor of roeibootje gebruikt. Tegenwoordig is ook het gebruik van een radiografisch bestuurbaar bootje, een zogenaamde voerboot, gebruikelijk aan het worden. Afstandvissen is een passieve vorm van karpervissen maar het levert wel bijna altijd vis op.
 

Materiaal

Het basisprincipe van afstandvissen is een hengel van 2 tot 3 lbs, voorzien van een middelzware tot zware molen met een slip en baitrun. Een lijndikte van ongeveer 35/00 volstaat. De lijn wordt voorzien van een stuk lood variërend van 60 tot 150 gram met daaronder een onderlijn en een haak. Een baitrunner molen is een molen die buiten een gewone slip ook een zogenaamd vrijloopsysteem heeft. Dit vrijloopsysteem wordt ingeschakelt als de hengel in de steun ligt. De karper kan dan vrij draad van de molen afhalen als hij zichzelf gehaakt heeft.

De onderlijn wordt meestal geknoopt van een soepel gevlochten lijn, maar nylon kan ook. Omdat een aanbeet soms lang op zich laat wachten, gebruiken de meeste karpervissers elektronische beetverklikkers (vaak gecombineerd met swingers, om een terugloper waar te nemen). Het aas komt aan een los draadje (hair) onder de haak te hangen. Dit is ontstaan doordat er met hardere aassoorten gevist werd om selectiever op karper te kunnen vissen. Karpers bezitten namelijk over keeltanden en kunnen daarmee voedsel vermalen terwijl brasems en voorns geen keeltanden hebben. Als aas worden meestal boilies verkozen maar ook tijgernoten zijn erg populair.

Aan de waterkant

Bij aankomst aan de waterkant installeren we eerst al onze spullen. Bij het afstandvissen gaat het hier vaak om een hele hoop materiaal. Een karpertent, stretcher, stoel, tafel, rodpod, 2 tot 4 hengels, enzovoorts. Vaak is de stek waar gevist zal worden al enkele dagen op voorhand vastgelegd. Vaak is daar dan ook op voorhand al een voerplek klaargemaakt. Dit trekt om te beginnen de vissen naar je stek maar op deze manier leren de vissen je aas ook kennen. Ook grotere vissen gaan het aas tot zich nemen na enkele dagen voeren. Na het uitvaren of ingooien van de lijnen is het afwachten geblazen. Soms kan een aanbeet snel volgens maar het kan ook dagen duren. Bij een beet is het in elk geval dolle pret en afwachten tot we de karper in het net zien om de grote en het gewicht te kunnen meten.